Duitsers grijpen de macht in voetballand

Duitsers grijpen de macht in voetballand
 

Deutschland, Deutschland, über alles, über alles in der Welt, wenn es stets zu Schutz und Trutze, brüderlich zusammenhält. Von der Maas bis an die Memel, von der Etsch bis an den Belt, Deutschland, Deutschland über alles, über alles in der Welt!

Deutschland, Deutschland, über alles, über alles in der Welt, wenn es stets zu Schutz und Trutze, brüderlich zusammenhält. Von der Maas bis an die Memel, von der Etsch bis an den Belt, Deutschland, Deutschland über alles, über alles in der Welt. Het Duitslandlied is een patriottisch drinklied uit de 19de eeuw. Sinds 1922 is het in gebruik als het Duitse volkslied, alleen het derde couplet wordt gezongen. Stel je voor dat ons Wilhelmus zou worden vervangen ‘Wat zullen we drinken, zeven dagen lang, wat zullen we drinken, wat een dorst’ (Bots, 1975, Van Kwaad tot Erger). Ondenkbaar. In Duitsland kan het wel. De Duitsers zijn fier en trots. Op Wembley zal 25 mei aanstaande met enige regelmaat sommige volzinnen het het Duitslandlied van de tribunes galmen. En niet geheel onterecht, want in de grootste voetbalfinale staan twee Duitse clubs tegenover elkaar. Bayern München en Borussia Dortmund bekampen elkaar om de grootste eer in het clubvoetbal. In een competitie waar sinds jaar en dag een Nederlandse club nog niet over een kwartfinale durft te dromen.

Het blijft wel vreemd dat twee clubs uit dezelfde competitie de finale spelen. In 2008 (Manchester United-Chelsea), 2003 (AC Milan-Juventus) en 2000 (Real Madrid-Valencia) gebeurde het al eerder. De Champions League, of vrij vertaald het Kampioenenbal, is een podium voor louter kampioenen zou je mogen veronderstellen. Bayern was vorige seizoen geen kampioen, niet de nummer 1 in de Bundesliga, dus waarom zijn ze welkom? Dortmund was heer en meester op de Duitse velden en versloeg Bayern met 8 punten voorsprong. ‘FC Hollywood’ won vorig seizoen zelfs geen enkele prijs en begon zo met lege handen aan seizoen 2012-2013. Maar eerlijk is eerlijk, de Zuid-Duitsers stelen de show dit jaar. In de trots rood gekleurde Allianz Arena is het angst en beven voor iedere tegenstander, met het compleet overklassen van FC Barcelona in de halve finale als absoluut hoogtepunt.

Onze dribbelkoning Arjan Robben speelt voor de derde keer de grote finale. Er valt veel te zeggen over de huilebalk uit Groningen, maar hij heeft het uiteindelijk helemaal gemaakt in Duitsland. En het ging niet vanzelf. Na veelvuldig blessureleed, de vele pruillippen na talrijke wissels, ongezouten kritiek bij geen basisplaats, zelfs klappen te hebben ontvangen van Franck Ribery in de kleedkamer, geniet Robben nu onvoorwaardelijk vertrouwen. Nu moet het gebeuren, zal Robben een keer een finale winnen?

Als het in Noordrijn-Westfalen wordt gevraagd natuurlijk niet. Ruim 500.000 Borussia-supporters probeerden afgelopen weken alleen al een kaartje te bemachtigen voor de grote finale in Londen. ‘Die Gelbe Muhr’ trekt overzee en Die Borussen zullen met grote vlaggen op de tribunes indruk maken. Ook Borussia Dortmund verraste in de halve eindstrijd vriend en vijand door in eigen huis Real Madrid met 4-1 compleet te overlopen. Robert Lewandowski was met vier doelpunten de grote man. Duitsland heeft de totale macht gegrepen in voetballand, zoveel is wel duidelijk. Zaterdag 25 mei gaat op Wembley het licht aan. De Glazen Bol heeft drie mooie vragen klaar staan. Inzenden kan vanaf as maandag!

Gepubliceerd op 18/05/2013
Aangepast op 18/05/2013
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
26 mei 2013 om 12:33:57
1000rovers.nl, 26 mei 2013, 12:24 uur

Michiel Oosterhoff deelt ferme tik uit

Robben gilde het uit. Hij was dan uiteindelijk toch beslissend in een grote finale. Zoals bekend faalde Robben eerder oog in oog met Cassilas in Sowetho tijdens de WK finale 2012. Vorig jaar miste hij een strafschop in de CL-finale tegen Chelsea. Maar dit jaar is alles vergeten. Met een subtiel tikje vlak voor het einde van de CL-finale bezorgde onze Robben Bayern Munchen de absolute hoofdprijs in het clubvoetbal 2013.

Een handvol rovers maakte zich ongetwijfeld op voor de verlenging. Jan Wegman had met de optie 1-1, Bayern wns de beste odds en een goed uitzicht op 20 punten. Ook rovers Karsten van der Kraaij en Martin Vrijmoed mochten met 1-1, Dortmund wnv hopen op ieder 10 punten. Zo ver kwam het niet. De 1-2 van de voet van Robben schoot dromen in duigen en leverde 15 andere rovers een schamele 1,3 punten op.

Mario Mansveld was een van die gelukkigen. Hij had het eerste doelpunt van Mario Mandzukic ook al goed voorspeld, waardoor de Hagenees naast wat kruimelwerk voor de Bol vooral blij zal zijn geweest met de 2 punten voor de hoed. Mario staat nu alleen aan kop in de tussenstand voor de Roverhoed.

wordt vervolgd!
Rob Lenting
26 mei 2013 om 12:29:40
Mandzukic maakte dus het eerste doelpunt. 14 rovers schreven 1,4 punten bij, maar de eerste grote kans was voor Jakub Blaszcykowski. De Pools international, spelend voor Dortmund, schoot van dichtbij tegen de Bayern-goalie Neuer aan. Rovers Rob Lenting en Ron Buys zagen zo 10 punten verdampen. Erg jammer.

Kort daarna greep de Italiaanse scheidsrechter Rizzoli voor het eerst naar de borstzak. Bayern verdediger Dante zag de gele kaart en rovers Machiel Smit en Michiel Oosterhoff verdienden 10 punten. Smit uiteraard in zijn nopjes. Hij whatsappte: -Bam, deze zijn vast binnen, de avond is nog lang!-

De avond was zeker nog lang. Oosterhoff schreef de andere 10 bij en sloeg een haast onoverbrugbare bres op de rest van het roverspeloton. De winnaar van de Bol in 2009 heeft een voorschot genomen op een nieuwe victorie.

De moed om de achtervolging in te zetten heeft in ieder geval een behoorlijke tik gekregen. Oosterhoff berichte per sms: -Vanuit een wifiloos en niet tv-kijkend Grieks eiland: what s up? Gezien veel reactie zeker een paar punten gesprokkeld?- Nou ja, herpakken en op naar de Wimbledon, Tour de France en The Open. Er zit niets anders op!
Rob Lenting
26 mei 2013 om 12:06:45
BNR.nl, 25 mei 2013, 22:54 uur

Bayern Munchen wint de Champions League

Arjen Robben heeft Bayern Munchen zaterdag aan de winst van de Champions League geholpen. Het is voor de club uit Munchen de vijfde keer dat het de Champions League wint. De 29-jarige aanvaller uit Bedum maakte in de 89e minuut het winnende doelpunt in de finale tegen Borussia Dortmund: 2-1.

Robben werd na zijn winnende doelpunt overmand door emoties. -Dit is niet te bevatten, er komt nu zoveel los. Ongelooflijk-, zei de aanvaller in een eerste reactie. -Ik heb hier zo op gehoopt. Mensen zeiden al tegen mij: jij gaat hem maken.-

Beiden ploegen maakten er in Engeland een open strijd van. De eerste grote kans was voor Dortmund aanvaller Jakub Blaszcykowski. Zijn schuiver kon door Bayern-doelman Manuel Neuer maar net met de voet naast getikt worden. Nadat Dortmund na een klein half uur was uitgeraasd, kwam Bayern beter in de wedstrijd. Het eerste gevaar kwam via Mario Mandzukic, wiens kopbal ternauwernood via de lat werd over getikt door Roman Weidenfeller.
Rob Lenting
26 mei 2013 om 12:04:16
Na rust ontbrandde de strijd pas echt. Robben zette na een uur spelen voor en vond Mandzukic bij de tweede paal. De Kroaat tikte vervolgens simpel de 1-0 binnen. Die stand bleef niet lang staan. Bayern-verdediger Dante beging in het eigen strafschopgebied een domme overtreding op Marco Reus. Ilkay Gundogan trapte vervolgens hard binnen vanaf 11 meter: 1-1.

Terwijl heel Wembley al rekening hield met een verlenging, sloeg Robben toe. Na een hakje van Franck Ribéry en een korte dribbel passeerde hij Weidenfeller met een kort tikje: 2-1.

Jeroen Kloet
26 mei 2013 om 09:01:29
Knap heer oosterhoff. Weer tien punten in de pocket. Dertig punten totaal. Hulde.