Een hink, een stap en een sprong

Een hink, een stap en een sprong
 

Op 3 september wordt de Glazen Bol 2011 afgesloten met een feest in De Machinist. Een diner, een drankje en uitzicht over prachtig Rotterdam. Die dag een primeur: er kan klassikaal worden ingezonden. 3 september is namelijk ook deadline voor 4 vragen WK Atletiek…

Op 3 september wordt de Glazen Bol 2011 afgesloten met een feest in De Machinist. Een diner, een drankje en uitzicht over prachtig Rotterdam. De voorbereiding op het slotfeest is in afrondende fase. De geboorte van de 5 vragen voor de inmiddels legendarische roversquiz is nog niet daar, maar het zullen vast weer hersenkrakertjes worden, dat is een belofte. Is Pulp Fiction er weer bij? Geen idee! Een ding is wel zeker, er zal worden getoast op oud en nieuw. De eerste 4 vragen voor 2012 zijn door 104 van de 106 rovers ingezonden, een record, maar de volgende 4 zijn moeilijker. Waarschijnlijk minder toegankelijk. Noem maar eens drie hinkstapspringers of marathonlopers zo uit het blote hoofd. Cubanen springen ver en Kenianen lopen 42 kilometertjes lichtvoetig snel, zo ver komt de gemiddelde Nederlandse sportliefhebber nog wel, maar voor het winnen van de Glazen Bol is meer nodig. Speuren en surfen naar een gouden tip, verder kijken dan unibet.com, dat is aan te raden. De eerste punten van het seizoen liggen op zondag 4 september klaar om te worden binnen gehengeld. 4 vragen WK Atletiek is de deadline, na afloop van het grote roversfeest op 3 september.

Atletiek is de moeder der sporten met de menselijke basisbewegingen lopen, springen en werpen als basis. Atletiek is nauw verbonden aan de Griekse klassieke Olympische Spelen, die vanaf 776 voor Christus om de vier jaar werden gehouden als onderdeel van een feest ter ere van de god Zeus. Het vijfdaagse festival bestond uit sportieve krachtmetingen en wedstrijden in schone kunsten. Daarom mag het WK Atletiek natuurlijk niet ontbreken op de roverskalender. Vandaag (zaterdag) is er vanuit het Koreaanse Daegu overigens een grote sensatie te melden. Usain Bolt is gediskwalificeerd op het koningsnummer, de 100 meter sprint. De snelste man op aarde, de titelverdediger, wereldrecordhouder en Olympisch kampioen bovendien, veroorzaakte een valse start en moest van de baan. De 100 meter krijgt dit jaar geen aandacht van de Glazen Bol, er is dit jaar gelukkig gemikt op de finales op de laatste dag. Op zondag 4 september worden op de onderdelen marathon voor heren, 800 meter dames, hink-stap-sprong bij de heren en 4×100 meter estafette de winnaars gehuldigd. De favorieten voor de verschillende disciplines zijn eenvoudig te vinden op onze website. Onder het kopje WK ATLETIEK in de rechterkolom de weg naar relevante uitslagen en links naar beste seizoenprestaties.

Een hink, een stap en een sprong in de zandbak, een elegant onderdeel van de atletieksport. Het is natuurlijk niet voor niets dat de mooiste sportvrouwen zich juist in deze discipline hebben gespecialiseerd. Lange benen, gespierde dijen en billen maken de afgetrainde lichamen bijzonder. Google maar eens naar Olga Rypakova, Snezana Rodic of Svetlana Bolshakova. Vooral de laatste is een snoepje. De publiekslieveling tijdens het atletiekfestijn Van Damme Memorial in Brussel vorig jaar liet de rovers Michiel Oosterhoff en Rob Lenting watertanden. Op de tribunes staarden de twee hun ogen uit naar de vrolijke en amicale Bolshakova een paar stoeltje verderop. Jammer genoeg geen springende vrouwen op de finaledag op het WK Atletiek. De mannen hinken, stappen en vliegen ruim 17 meter door de lucht. Zes mannen sprongen dit jaar al verder dan 17 en halve meter en staan te boek als favoriet, maar pas op. Vlak daarachter een handvol outsiders, voormalig kampioenen, die dit jaar de juiste vorm nog niet hebben gevonden. Zij hebben wellicht hun perfecte sprong bewaard voor het wereldkampioenschap.

In de vroege morgen daags na het feest gaat de wereldkampioen op de marathon op pad. Tip: neem een Keniaan. Bij de dames eerder deze week was het podium geheel Keniaans gekleurd. De Oost-Afrikanen beheersen al minimaal een decennia de wedstrijden over ruim 42 kilometer over de hele wereld. De organisatie van de Utrecht Marathon haalde dit jaar nog de pers door Keniaanse inschrijvingen te weigeren, een onderzoek naar discriminatie loopt nog. In Rotterdam finishte maar liefst 8 Kenianen bij de eerste 10. Er wordt alleen een beetje tegenstand verwacht uit EthiopiĆ«. De 800 meter bij de dames staat later in de middag op het programma. Een paar gespierde en slanke meiden staan te trappelen om goud te veroveren. Zeven daarvan waren dit jaar al een keer sneller dan 1:59:00. Tenslotte de absolute finale in Daegu, de 4×100 meter estafette. Welk kwartet gaat de Stars en Stripes verslaan? Dat is de vraag. Amerikanen is zwaar favoriet, maar ook hier is het oppassen geblazen. USA werd bij het laatste WK in Berlijn bij zowel de heren als dames gediskwalificeerd. Er worden alleen punten uitgekeerd indien de winnaars bij de vrouwen en de mannen juist voorspeld. Deadline 3 september aanstaande. Een primeur: inzenden op het feest is mogelijk. We gaan voor 100% inzendingen. Succes.

Gepubliceerd op 28/08/2011
Aangepast op 28/08/2011
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
7 september 2011 om 18:47:50
Abel Kiriu is wereldkampioen op de marathon geworden. De Keniaan bereikte de finish met 3 minuten voorsprong en schonk daarmee 9 rovers de eerste punten van het seizoen.

Een paar uur later snelde de Russische Marija Savinova naar het goud op de 800 meter. Savinova liep met 1:55:87 een knap PR en bleef daarmee favoriet Semanya een tel voor. 21 rovers hadden Savinova ingevuld.

De titelstrijd bij het hinkstapspringen was een van de hoogtepunten op het WK in het Koreaanse Deagu. De Brit Phillips Idowa sprong ogenschijnlijk met speels gemak naar 17.77 meter. Een nieuwe titel was in de maak, totdat de Amerikaan Christian Taylor met het hand op de bijbel 17.96 meter vierde. Opnieuw 9 rovers in de punten.

Tenslotte de estafette 4x100 meter. Usain Bolt stal alsnog de show na zijn diskwalificatie op het koningsnummer de 100m. Het verhaal dat hij met opzet vals startte omdat hij een nederlaag tegen Blake vreesde doet hardnekkig de ronde. Voorlopig won Bolt met Jamaica na de 200m individueel zijn tweede wereldtitel. Bij de dames maakte USA geen fout.

Na 4 vragen is debutant Leen Veldhuijzen van Zanten de trotse leider met 3,9 punten.