Een rugbytrui hoort thuis in iedere roversgarderobe!

Een rugbytrui hoort thuis in iedere roversgarderobe!
 

Vanaf volgende week strijden de zes beste Europese rugbynaties om de 6 Nationscup. Sinds roversheugenis op onze kalender. Rugby is roverssport nummer 1. Wie dat nog niet weet, kan beter maar stoppen!

Een rugbytrui ruikt lekker, kleurt vaal en voelt als flanellen deken bij haardvuur langs de schouders gegleden. Als je schouders hebt natuurlijk. Nog geen rugbytrui in de kast liggen? Een aanrader, koop er eentje waar de kraag nog door een veter kan worden dicht gestrikt. Ik heb een rode, meegenomen als souvenir uit Cardiff, na een legendarisch roverstrip door Wales in 2011. Cymru, zoals de Welshmen hun natie liefkozend noemen, versloeg dat weekend Ierland na een fantastisch gevecht. Een onvergetelijk moment. Wat een sport, wat een beleving! Zelden indrukwekkender meegemaakt. Ik ben sindsdien verliefd op rugby, verknocht aan Wales. Ik slaap nog regelmatig in het rugbyshirt. Er zit een bloedvlek op, geen idee hoe daar gekomen, maar het past bij rugby.

Bloemkooloren, een scrum, kin op de grond, gras in de mond, noppen tegen de wang, er worden hechtingen aangebracht op het veld. Het spel gaat door. Bijna 80.000 fans op de tribunes van het Milleniumstadium zien het ovaal gekickt worden over tientallen meters. Breed geschouderde karkassen springen hoog de lucht in, de bal wordt gevangen en ze zetten het op een lopen. Mooie meisjes overal verspreid in groen of rood in het stadion verstoppen het gezicht in gevouwen handen. De spanning is immens, is voelbaar. Oude mannetjes voelen rimpels naast de oogkassen rechtgetrokken, hersenschimmen van het moment worden hardop gedeeld. De Ieren geloven er nog in. Achter ons op de tribune een gegil en gejuich. De Welshmen naast ons hopen dat rood stand houdt en wint. Nog 5, nog 4, nog 3 meter van de achterlijn. De Ieren geven alles, maar de try komt er niet. De referee blaast het eindsignaal, Wales heeft gewonnen. Een traan rolt over mijn schrale wang. Ik was erbij!

De 6 Nations is het meest prestigieuze rugby toernooi in Europa en wordt al sinds 1883 jaarlijks gehouden. In een halve competitie spelen Engeland, Frankrijk, Ierland, Italiƫ, Schotland en Wales tegen elkaar voor eer en glorie. Om de 14 dagen is er strijd en staat het weekeinde in deze landen in het teken van rugby. Feest in Rome, Parijs of Londen, het bier vloeit rijk en de doedelzakken galmen in Glasgow, Dublin of Cardiff. Supporters trekken gevlagd door de straten, mobiele eenheid op de hoek van de straat is niet nodig. UEFA of FIFA zal jaloers zijn, rugby is anders dan voetbal een sportieve strijd zonder rottigheid. De aftrap wordt genomen, de hele natie is in de ban. Ieder jaar weer en nog vele jaren zullen volgen. Rugby is roverssport nummer 1 en dat zal nog wel even zo blijven. Welk team wint de 6 Nations 2013 en welk land verdient de Wooden Spoon (zesde plaats)? Alleen beide landen goed geraden levert punten op. De eerste wedstrijden (Wales-Ierland en Engeland-Schotland) staan gepland voor aanstaande zaterdag. Vanzelfsprekend is de deadline een dag eerder. Succes!

Gepubliceerd op 27/01/2013
Aangepast op 27/01/2013
Auteur: Roversnest
 
 
Chris Piguillet
28 januari 2013 om 10:17:10
Prachtig stuk!
Groet Chris (was bij de laatste wedstrijd in 2007, Stade de France, Frankrijk-Schotland. Frankrijk strijdt met Ierland (het is 17 maart, St Patricksday) om de eerste plaats, waarbij het gaat om het doelsaldo. Iin de laatste seconde pakt Frankrijk een try. Of toch niet? Minutenlang (letterlijk!) zijn de 80.000 (!) bezoekers doodstil, tot de scheids het - voor Frankrijk- verlossende oordeel geeft: hij telt! Frankrijk dolgelukkig, en in de Parijse Ierse pubs was het nog lang onrustig die avond.... maar erg gezellig!)