Een statige zwaan poetst zijn vacht in de winterzon

Een statige zwaan poetst zijn vacht in de winterzon
 

IOC-voorzitter Jacques Rogge debuteerde in 2002 als grote baas van de Olympische Spelen in Salt Lake City. Geen gemakkelijk debuut. Een schandalige blunder van de jury bij het kunstrijden deed de Olympische gedachten geen goed. Rogge hanteerde resoluut het scalpel…

“Vous avez de beaux yeux et vous sensez si bon”, werd in haar oor gefluisterd. Gebrekkig Frans, een goede fles rode wijn op tafel en een liefkozend tikje op haar billen bij het weggaan, zo zal het wel zijn gegaan. Jurylid Marie-Reine La Gougne ging voor de bijl. De stem van de Française maakte het verschil tijdens de winterspelen van Salk Lake City in 2002. Niet het Canadese paar Sale/Pelletier maar het Russische duo Berezhnava/Sikharulidze wonnen het goud. En dat terwijl Sikharulidze tijdens de vrije kür uit een dubbele axel was gestapt. Een kleine technische fout, genoeg om goud te vergeten. De jury besloot anders. “Frankrijk het ijsdansen, Rusland het kunstrijden voor paren, soit?” dat was de deal. En zo geschiedde. Na Watergate en Nipplegate beheerste een nieuw schandaal de Noord-Amerikaanse media. Skate-gate was geboren.

Kersverse IOC-voorzitter Rogge was furieus en keek wild om zich heen. Zijn wangen begonnen te gloeien, hij sloeg met beide handen radeloos op zijn knietjes. Hoe was dit mogelijk? Rogge hanteerde resoluut het scalpel. Waar bobo’s gewoonlijk besluiteloos toekijken greep hij wel in. “De etter moet gelijk uit een ontstoken wond”, zo riep de oud-orthopedisch chirurg op een persconferentie in Salt Lake City doeltreffend. Na een grondig kruisverhoor bekende La Gougne het Frans-Russisch onderonsje en werd haar stem ongeldig verklaard. De Canadezen kregen alsnog een gouden medaille omgehangen. Jacques Rogge, in 2001 nog door koning Albert II tot Graaf geridderd, werd zo de eerste preses uit de geschiedenis van de Olympische Spelen die tijdens het evenement ingreep in de uitslag.

Om te smullen toch? Wat een sensatie! De Glazen Bol voelde de spanning tijdig aan en zette het kunstrijden voor paren zonder aarzelen op de roverskalender. Kunstrijden is een jury-sport en juryleden zijn partijdig. Zo hoort het ook. Maar welke paren maken de meeste kans in Vancouver? De Chinezen beheersen momenteel de viervoudige Rittbergers, snelle pirouettes en de spagaat op het koude ijs als beste. Drie koppels komen in Canada de arena in, alle drie de duo’s worden gesteund door een indrukwekkende erelijst. Zijn er nog meer kanshebbers? Het Duitse paar Savchenko/Morozov maakte onlangs indruk op het EK, maar hun fantasieloze muziekkeuze maakt triomf haast onmogelijk. ‘You will never walk allone’ zal tijdens de vrije kür door de ijshal galmen. Ja, echt waar. Het Russische paar Kavaguti/Smirnov heeft beter over de muziek nagedacht. ‘The Swan’ begeleidt de voormalig Japanse Yuko Kavaguti in haar vluchten door de lucht tijdens de korte kür. Componist Camille Saint Saens schreef het meesterstuk in 1886 onder invloed van Bach en Mozart. Zoveel schoonheid als een statige zwaan die in de winterzon zijn vacht poetst. Wat wil een man nog meer?

Gepubliceerd op 05/02/2010
Aangepast op 05/02/2010
Auteur: Roversnest
 
 
Robbie van den Bos
5 februari 2010 om 17:12:15
voor Lent natuurlijk teleurstellend dat ik het ben, maar ik mot het kwijt op het forum, jullie missen wat, de brusselmans in lent is in topvorm, nog minimaal 6 artikeltjes te gaan over vancouver2010.... elke dag een verrassing!

houd hij dit strakke ritme vast? zit er een verslapping aan te komen? komt zijn opus magnus nog?

je gunt hem het bijna, die ringen....