Egalité in Parijs

Egalité in Parijs
 

Het gravel wordt uit de schoenzool getikt, met de punt van de schoen is de baseline zichtbaar gemaakt, het rode zand opzij. De zweetband veegt vocht van beide slapen, 3 keer stuitert de tennisbal van de grond omhoog. Een galante zwier geeft vaart aan de opslag: quinze-zero…

Het gravel wordt uit de schoenzool getikt, met de punt van de schoen is de baseline zichtbaar gemaakt, het rode zand opzij. De zweetband veegt vocht van beide slapen, 3 keer stuitert de tennisbal omhoog. Een galante zwier geeft vaart aan de opslag: quinze-zero. In Parijs is het ritueel de komende week vast pandoer. De scheidsrechter op de hoge stoel zal vaak de Franse getallen 0, 15, 30 en 40 laten rollen. Bij een gelijk opgaande strijd zullen de woorden ‘egalité’, ‘avantage’ en uiteindelijk ‘jeu’ volgen. Bij de dames is geen echte favoriet aan te wijzen, dus ‘egalité’ vaak van toepassing zijn. Dat maakt vraag 39 in de jacht op de Glazen Bol interessant. Wie wint het damestoernooi van Roland Garros? Wordt het een van de veteranen Kim Clijsters, Maria Sharapova (foto) of een van de Williams-zusjes? Of wordt een van de jeugdige sterretjes uit voormalig Oost-Europa of Sovjet Unie tot koningin van het gravel gekroond?

Niet alleen de beste vrouw in Parijs moet worden gekozen, ook de winnaar bij de mannen verdient een gok. Nu lijkt dat eenvoudiger. Novak Djokovic en Rafael Nadal domineren momenteel het herentennis. 50% kans dus. Al geeft Roger Federer de laatste tijd meer dan goed tegenstand, de Zwitser is zeker een kandidaat voor de titel, maar gravel is duidelijk niet zijn favoriete ondergrond. Of stijgt Jo-Wilfried Tsonga mijlenver boven zichzelf uit en beleeft de nummer 4 van de ATP-lijst een topweek in eigen land. De winnaar voorspellen bij de mannen lijkt misschien niet zo moeilijk, maar de beste op Roland Garros in combinatie met de juiste vrouw is wel degelijk een lastige opgave. Een reële kans op 20 punten dus, denk maar eens terug aan Wimbledon vorig jaar. Inzenden kan tot as zaterdag 23:59 uur. Succes!

Rafael Nadal tijdens de finale in 2011.

Gepubliceerd op 24/05/2012
Aangepast op 24/05/2012
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
29 mei 2012 om 18:01:14
De eerste ronde op het gravel in Parijs heeft geen grote verrassingen opgeleverd. Wel zijn al een groot aantal inzendingen grijs gemaakt en derhalve kansloos voor punten.

Bij de heren vlogen Dogopolev en de Spanjaar Lopez na de eerste ronde al uit het toernooi. Bij de vrouwen overleefde Lisicki het weekend niet.

Kim Clijsters, Robin Soderling en Vera Zvonareva hebben de reis naar de Franse hoofdstad niet gemaakt. Zij zetten eerder vanwege blessures of ziekte al een kruis door het gravelseizoen.

Vooral de Belgische afzegging deed veel rovers pijn.