Gelijk fan van Britt Eerland

Gelijk fan van Britt Eerland
 

Jan Wegman kent mensen. Zo kreeg hij topsportster Britt Eerland voor de camera. Aanstekelijk vrolijk en jong enthousiast stelde zij ons de vraag: wie pakt tafeltennisgoud en hoe ver komt zijzelf?

Op de Grote Markt van Schiedam zit Jan Wegman op het terras van Lucas. Blauw-wit gestreept soort matrozen shirt, een Cola Zero en een guitige glimlach. Geen bitterbal of vlammetje voor Jan. Hij moet straks nog trainen.

Wegman is veel bij Excelsior 20 te vinden. De meest bekende voetbal- en cricketclub van Schiedam is dit jaar 101 geworden. Het is zijn tweede thuis. “Nou ja, dat is misschien overdreven, maar ik vind het wel leuk om daar dingen te regelen. Van het afsluiten van een kledingcontract met Patrick voor 8 jaar tot het overstappen naar Grolsch. Als bestuurslid word je natuurlijk bij van alles betrokken.”

Ook de samenwerking met de cricket-tak pleziert. Luuk van Troost, voormalig aanvoerder van het Nederlands cricketteam, is daar voorzitter. Wegman glundert. “Cricket is echt populair in grote delen van de wereld he!” Als je vraagt naar het hoogtepunt van zijn vriend Luuk op het cricketveld: “Tossen met Ricky Pointing. Hoger kan gewoon niet.” Het WK duel met AustraliĆ« ging kansloos verloren. Het derde groepsduel met Schotland werd wel gewonnen.

“Hij realiseerde zich ineens dat er op dat moment een miljard mensen naar de toss keken”, weet Jan. Het WK van 2007 werd gespeeld in Saint Kitts and Neves. Er zijn rottere plekken op aarde om enkele weken toernooi te spelen. Vrouw en kinderen vlogen over om mee te genieten van Bounty-eindlandzand tussen te tenen.

“Daan van Bunge ging tegen Zuid-Afrika 6 keer voor 6! Dat gebeurt zelden.” Werkelijk geen idee wat Van Troost bedoelt, maar als hij terugdenkt aan dat WK, dan gaat het snel zo. “Stond ik ineens oog-in-oog met Graeme Smith (red. aanvoerder Zuid-Afrika)! Tja, dat voelt een beetje alsof je met SDV 7 mag spelen tegen David Beckham. En dan iedereen door elkaar in kleedkamer. En dat hij dan ook nog heel normaal tegen je doet!”

Jan is rover van het allereerste uur. Ruim 15 jaar geleden was hij erbij toen de eerste 32 rovers werden geboren. Geen website toen, inzenden ging via gmail. Een excel-sheet met alle inzendingen werd vlak na iedere deadline gedeeld. Wegman miste sinds de start in 2006 geen enkele vraag! En dat is best bijzonder.

Als ludieke prijs mocht Wegman een vraag voor dit seizoen verzinnen. Hij koos voor Nederlands honkbal. “De keuze was snel gemaakt hoor. Ik heb zelf vroeger veel gehonkbald. Robert Eenhoorn zat bij mij in de klas en zag ik veel bij Neptunus. We gingen ook vaak samen naar Feyenoord.” Op naar Neptunus. Dwayne Kemp, international, sprak daarom vorig jaar een vraag in.

Maar het Nederlands honkbalteam wist zich niet te plaatsen voor Tokyo 2020. Net als Cuba overigens, is Oranje er niet bij. Balen. Wat nu? Wegman dacht aan Schiedam. Britt Eerland, Kelly Dulfer en Nouchka Fontijn zijn namens de jeneverstad wel naar Tokio afgereisd. Drie pittige, enthousiaste, fanatieke meiden die wellicht waren te porren voor een filmpje.

De Sambal-man heeft inmiddels zijn fiets met aanhanger vol potjes sambal geparkeerd. Bekend van ieder Rotterdams terras heeft hij kennelijk zijn territorium uitgebreid. “De ouders van Kelly Dulfer komen ook veel bij Excelsior 20. Vader Erik is voormalig cricket-international. Moeder Karin was verdienstelijk handbalster en goed in atletiek.” Handbal stond al op onze kaart, dus geen Dulfer. Niet de lach van de nimmer aflatende nummer 18 van Oranje.

“Nouchka ken ik niet. Leeft redelijk anoniem in Schiedam. Ze is zelden te zien hier op de markt, leeft helemaal voor haar sport.” Britt Eerland dus. “Als bestuurslid van Excelsior 20 heb ik haar een verzoek gestuurd. Of ze een boodschap voor de rovers zou willen inspreken. Ze ging gelijk akkoord. Al kon ze als ambassadeur van Topsport Schiedam natuurlijk ook moeilijk anders.”

Het had nog wat voeten in aarde. Eerst was het te lang, toen niet verstuurd. Maar het is uiteindelijk gelukt. En hoe? Wat vrolijk, wat ontspannen, wat leuk. Wij zijn gelijk fan. Britt Eerland weet nu wat rovers zijn en wij gaan haar volgen op de Olympische Spelen. Hup Britt!

En Jan Wegman heeft nu de smaak te pakken. “Moet toch ieder jaar wel lukken om een sporter voor de camera te krijgen.” Wij zijn voor!

Gepubliceerd op 24/07/2021
Aangepast op 26/07/2021
Auteur: Roversnest