Groot feest in Schladming

Groot feest in Schladming
 

Een keer per jaar is het feest in Schladming. Eind januari is heel Oostenrijk in de ban van de Nachtslalom. Optredens van de beste volkszangers en bijna 100.000 toeschouwers op de piste. Wie wint dit jaar?

Een keer per jaar is het feest in Schladming. Eind januari is heel Oostenrijk in de ban van de Nachtslalom. Optredens van de beste volkszangers en bijna 100.000 toeschouwers zwaaien met vlaggen of Bengaals vuurwerk op de piste. In het donker komen de allerbeste skiers slalommend naar beneden. Het spel met seconden of zelfs honderdsten van seconden maakt de strijd om de eerste plaats zeer spannend. Het is niet zo maar een wereldbeker-wedstrijd, triomferen in Schladming staat op de bucketlist van iedere gerenommeerde slalom-skier. Vandaar dat de Glazen Bol er dit jaar ook weer bij is.

Bijzonder dat een sportevenement met een betrekkelijke korte geschiedenis een prominente plaats op de ski-kalender heeft bemachtigd. De Nightrace is pas toe aan de 19de editie. In 1997 won Alberto Tomba de eerste Nachtslalom. Slalom was Tomba en Tomba was slalom in de jaren 90, je kunt als organisatie natuurlijk geen betere op je erelijst wensen. De robuuste Italiaan won een jaar later opnieuw. In de jaren erna ook niet bepaald mietjes op de erelijst. Vooral veel Oostenrijkers. Benjamin Raich (4x), Mario Matt (2x), Reinfried Herbst (2x), Manfred Pranger en uiteraard Marcel Hirscher wonnen de met voorsprong best bekeken slalom ter wereld. De Fin Kalle Palander (2003, 2006), de Amerikaanse alleskunner Bode Miller (2002) en de huidige nummer 1 van de wereld Henrik Kirstoffersen (2014) staan er ook tussen. Vraag 12 in de strijd om de Glazen Bol: Wie wint de nachtslalom in 2018?

Het roversnest denkt er zelfs over om volgend jaar een expeditie naar Schladming te organiseren. Het ziet er tegelijkertijd erg zoetsappig maar ook onvergetelijk gezellig uit daar in Oostenrijk. Iets om een keer bij te zijn. 3 nachten inclusief skipas vanaf 185 euro. Bekijk een impressie:

Gepubliceerd op 19/01/2016
Aangepast op 06/07/2018
Auteur: Roversnest