Het WK kan wel wat Glazen Bol gebruiken

Het WK kan wel wat Glazen Bol gebruiken
 

Inter Milan heeft de toon gezet. Het WK in Zuid-Afrika belooft een saaie boel te worden. De tijden van Italië 1990 en USA 1994 keren terug, vervelend defensief voetbal. Maar de hemel zij geprezen, er is de Glazen Bol en de 1000 Rovers!

Inter Milan heeft de toon gezet. Het WK in Zuid-Afrika belooft een saaie boel te worden. De tijden van Italië 1990 en USA 1994 keren terug, vervelend defensief voetbal. Ontregelen van het spel van de tegenstander, gokken op een counter en dan de 1-0 koesteren. Wie herinnert zich nog de halve finale in de Rose Bowl in LA in 1994? Brazilië-Zweden , uitslag 1-0, door een doelpunt in de 80e minuut van Romario. De finale was nog erger. Brazilë wint van Italië na strafschoppen na een dodelijke saaie 0-0 met als held Taffarel, een Braziliaanse doelman. Vier jaar eerder was het in Italië ook al zo’n slaapverwekkende vertoning. Nederland werd, na drie belabberde gelijke spelen tegen Ierland, Engeland en Egypte, in de achtste finale uitgeschakeld door Duitsland. De latere wereldkampioen, met onder andere de nietszeggende Guido Buchwald, Thomas Berthold en Thomas Hässler in de basis, na een tenenkrommende finale tegen Argentinië. Andreas Brehme scoorde het enige doelpunt in de 85e minuut uit een strafschop. Maradona was door de Brazilianen en Italianen toen al half mank geschopt en liep gedrogeerd rond met een soort vreemde paranoïde blik in z’n ogen. Niet zo verwilderd als vier jaar later in de USA maar de eerste tekenen waren al zichtbaar.

Dit jaar belooft het niet veel beter te worden. Natuurlijk probeert de FIFA met ingehuurde vriendelijke vrolijke versierde feestende Afrikanen op de tribune een ander beeld neer te zetten. Buiten het LCD-scherm blijft dat net buiten de stadions duizenden Afrikanen ‘tijdelijk’ uit hun krotten zijn ‘verplaatst’ naar omgebouwde scheepscontainers om plaats te maken voor parkeerplaatsen. De ‘stedelijke vernieuwing’ blijft ook ver buiten het zicht van alle sponsoren en Westerse toeristen die voor een wedstrijdje een paar dagen Zuid Afrika bezoeken en het land na het laatste fluitsignaal massaal weer verlaten. FIFA fair play.

In Nederland hunkert men naar de ‘Oranje-gekte’ uit 1988. Het verlangen naar de spontane Oranje explosie heeft bij alle reclamebureau elke realiteitszin verdrongen. Hans van Breukelen in een Oranje kabouter plop muts, een oranje Vuvuzela van TNT en allerlei plastic oranje pulp bij de supermarkten. Hier en daar zijn zelfs verstokte bewoners te vinden die uit pure eenzaamheid Oranje vlaggetjes inzetten. Artefacten uit vervolgen tijden. Bij het vooruitzicht van de massale media-aandacht met dinosaurussen als Johan Derksen, Tom Egbers en Harry Vermegen zakt ook de moed je in de schoenen. Tussen 9 en 5, als je denkt even te kunnen ontsnappen aan dat vermoeiende WK, zijn er die vreselijke WK Pooltjes op het werk waar collega’s aan deelnemen die je de rest van het jaar over voetbal niet hoort. Voorspel de uitslag van alle 26 groepswedstrijden, voorspel de laatste 16, voorspel de laatste 8 en ga maar door.

Het beloven vier zware donkere weken te worden maar, DE HEMEL ZIJ GEPREZEN, er is de Glazen Bol en de 1000 Rovers! Het duizelingwekkende spel dat je geen seconde met rust laat. In volle vaart loodsen we je door het WK heen. Zes vragen om je vingers bij af te likken met moddervette achtergrondinfo en hallucinerende stukjes op de site. Verrassingen achter elke hoek. Spanningsbogen waar het Pantheon jaloers op is. Van Messi en Maradona naar een gemiste strafschop tot aan een 1, een 2 of een 3. De Glazen Bol, zeker nu!

Gepubliceerd op 01/06/2010
Aangepast op 01/06/2010
Auteur: Roversnest