Het WK rugby nadert zijn zinderende ontknoping!

Het WK rugby nadert zijn zinderende ontknoping!
 

De stoerste mannen van onze planeet gaan elkaar nu al ruim drie weken te lijf. Het kaf is van het koren gescheiden: de acht kwartfinalisten zijn bekend. Thuisland Engeland is de grote afwezige, verder zijn alle toplanden er nog bij! Welke vier landen plaatsen zich voor de halve finales?

In de afgelopen drie weken zijn veel verwachtingen waargemaakt in Engeland en Wales. Zo hebben de All Blacks, de Zuid-Afrikanen, de Aussies en de Ieren zich met het nodige gemak geplaatst voor de knock-outfase en voegden verwachte toplanden als Frankrijk en Wales zich daarbij. In de poule van Australie, Engeland en Wales moest altijd een slachtoffer vallen. Thuisland Engeland kon het niet bolwerken tegen zowel de Welshmen als de Aussies en beteuterd dropen vele miljoenen Engelsen af uit pubs door het land. Feitelijk zijn alle overige kwartfinalisten de ploegen die we mochten verwachten. Ook de Schotten en Argentijnen waren het aan hun stand verplicht om als nummer twee in de poule de volgende ronde te bereiken.

Leuk, zo’n kwartfinale, maar je bent natuurlijk nog helemaal nergens. In de afgelopen weken is de heroiek van de rugbysport voor menig rover meer en meer duidelijk geworden. Of je nou een kenner bent of niet, de rugbysport heeft het vermogen je bij je strot te pakken en niet meer los te laten. De echte topwedstrijden met twee erkende rugbynaties zijn partijen om van te watertanden. Snelheid, kracht, tactisch inzicht, discipline, respect en een ijzeren mentaliteit. Al deze prachtige kwaliteiten komen bovendrijven als de echte top met elkaar de ring instapt. Dat belooft veel voor de wedstrijden in de kwartfinales.

Als eerste nemen Zuid-Afrika en Wales het tegen elkaar op. De wedstrijd wordt gespeeld op Twickenham in Londen, dus het echte thuisvoordeel voor de Welshmen is een beetje weg. Toch zal het stadion vooral rood kleuren. Dezelfde dag is Cardiff het toneel voor de strijd tussen Nieuw-Zeeland en Frankrijk. De All Blacks zijn de torenhoge favoriet voor de titel, maar ze treffen in Frankrijk een ware angstgegner. Op zondag is het Millennium Stadium in Cardiff het theater van een nieuwe kraker: Ierland en Argentinie gaan uitmaken wie verder gaat naar de halve finales. De Ieren zijn in topvorm, maar datzelfde geldt voor de kwikzilverachtige Argentijnen, die zich op de tribunes gesteund weten door Pluisje himself. Het slotstuk in deze ronde wordt verzorgd door de Australiers en de Schotten. De favoriet mag duidelijk zijn, maar kan onze eigen Tim Visser de Schotten misschien inspireren tot een heldendaad?

Gepubliceerd op 11/10/2015
Aangepast op 06/07/2018
Auteur: Roversnest