Hoe onze Gommert een beetje Amerikaan werd

Hoe onze Gommert een beetje Amerikaan werd
 

Het grootste eendaagse sportevenement ter wereld staat weer voor de deur: it’s Super Bowl Time! Een goed moment om Gommert-Jan Leune, stille kracht in het roversnest, eens aan de tand te voelen over zijn ziekelijke liefde voor de NFL.

Twee man sterk, een zondagavond in januari: de helft van het roversnest trekt naar de Scheepmakerskade, hartje centrum Rotterdam. De afgelopen jaren waren we hier regelmatig te gast voor een wedstrijd in de play offs van de NFL. Als ik binnenstap, vergezellen geluiden van theatrale commercials de stralen van de beamer, staan droge worst en noten uit de Markthal op tafel en is gastheer Gommert-Jan Leune zijn voorbeschouwing op de Lions-Bucs wedstrijd met Rob aan het doornemen.

 

Rovers die al wat langer meedoen, weten dat we vlak na oud & nieuw een zeer uitgebreide NFL Guide to the Super Bowl ontvangen. Gommert activeert begin september voor ons zijn NFL Game Pass, zit 17 weekenden, Thursday én Monday Night Football plat voor zijn grote witte muur en komt dan met een schitterend epos met inside information over de kansen op deelname aan de Super Bowl. ‘Als ze het nu nog niet weten…’, horen we Gommert in het roversnest dan zeggen.

 

 

De vraag die alle rovers bezighoudt, moet nu voor eens en altijd beantwoord worden: hoe is Gommert-Jan Leune zó in de ban geraakt van deze stoere, typisch Amerikaanse sport. Als we hem deze vraag stellen, blijkt de schuld te liggen bij een onder rovers zeer populaire sport: wielrennen. Gommert legt uit: ‘In mijn studententijd keek ik echt veel wielrennen. Wat?! Ik weet bijna zeker dat niemand méér wielrennen keek, want dat kon gewoon niet. Ik keek alles! Sowieso keek ik heel veel sport en zat ik maar weinig in de collegebanken, maar wielrennen was wel favoriet. En toen konden ze dat met die Armstrong maar niet loslaten. Eind jaren ’90 bleek niets te zijn wat ik dacht dat het was: doping heeft de sport voor mij kapot gemaakt. Al mijn helden uit die tijd werden gestript. Het wielrennen heeft me enorm teleurgesteld man! Daarnaast was het voetbal in die tijd ook weinig aan: Italiaanse clubs die de bus parkeerden als ze met 1-0 voor kwamen. Geen reet aan!’

 

 

Vrij radicaal stopte hij met het volgen van de wielersport. Mooi ook dat hij daardoor zijn studie Corporate Finance aan de Erasmus Universiteit weer wat aandacht kon geven. In het roversnest laat Gommert de financiën aan Karsten, professioneel past Gommert als Risk Manager bij een vermogensbeheerder op de miljoenen van grote pensioenfondsen. Je moet er toch niet aan denken dat Lance Armstrong zonder middelen zeven tours gewonnen had. Gommert had waarschijnlijk nog altijd op de bank gezeten: werkloos, dik en dol op wielrennen. Ook in het roversnest pakt Gommert, gevreesd buitenspeler van Heren 1 bij Hockeyclub Capelle, regelmatig de rol van Risk Manager door bij een zoveelste ongebreidelde creatieve uitspatting van Lent even op de rem te trappen. Iemand moet het doen. Hij geeft overigens ruiterlijk toe dat hij op het hockeyveld vooral een vervelende tegenstander was: ‘Ik geloof niet dat clubs graag tegen mij speelden. Hard werken en veel uitdelen. Op en over het randje, dat was mijn manier van spelen wel.’ Gennaro Gattuso met een stick in zijn handen dus. Dat klinkt dan weer vrij risicovól.

 

 

Terug naar American Football. Want hoe is onze vriendelijke Capellenaar nou eigenlijk gevallen voor de sport van landjepik? Gommert haalt herinneringen op: ‘Halverwege de jaren 90 begon ik de sport interessant te vinden, maar was het heel lastig te volgen. Internet en streamingdiensten waren er niet, dus ik zag soms wat voorbijkomen bij CNN Sports. Eind jaren 90 ging ik regelmatig naar Amsterdam voor wedstrijden van de Admirals. De hele sfeer met cheerleaders was wel een beetje hetzelfde als in de NFL, maar in de loop van de jaren kwam er steeds minder publiek. Toen kwam het internet opzetten en heb ik het regelboek geprint. In dat regelboek stond gewoon dat er doorgespeeld zou worden in het derde kwart, behalve als er commercials uitgezonden moesten worden. Dan zag je achterin het veld in de Arena een mannetje met een koptelefoon aan een lange draad en lange oranje handschoenen: als hij in het veld stond, moest het spel stilgelegd worden voor live commercials in Amerika. Bizarre taferelen!’

 

‘Kijk, er zijn niet heel veel sportievere mensen op de wereld dan deze gasten. En als je ziet hoeveel tactische plannen er schuilgaan achter het succes van een NFL team is het lachwekkend om voetballers te horen praten over tactiek met een ruit op het middenveld en dat soort dingen. De NFL is een enorme organisatie die hun product ontzettend goed in de markt zet. De sfeer eromheen, de combinatie met showbizz, geweldig!’

 

 

Toen de Admirals er niet meer waren, is Gommert rond het jaar 2005 de NFL gaan intensief gaan volgen: ‘Toen het internet opkwam, ging ik de website Reddit volgen, ook wel de voorpagina van het internet genoemd. Alle nieuws uit de NFL stond daarop en ik raakte in de ban van de sport en het systeem van de draft, van het traden van spelers. Ik ben nooit echt fan geweest van een bepaald team: op Reddit heb ik het logo van de NFL als afbeelding op mijn account, vinden die Amerikanen allemaal heel triest natuurlijk. Hoe kun je nou fan zijn van de NFL?! Vanaf het begin is Tom Brady wel mijn held geweest en ben ik dus vooral zijn team New England Patriots gaan supporten. Ik kende de identiteit van die teams in die tijd ook niet zo. Inmiddels is me wel duidelijk dat de Patriots bij me passen, ondanks dat ze sinds het vertrek van Brady niet meer winnen. De mentaliteit van ‘Do your job’ en ‘No days off’ lijkt erg op de  Rotterdamse mentaliteit! Behalve de Patriots heb ik ook veel met de Green Bay Packers, waar ook altijd in de ijzige kou gespeeld wordt in de play offs.’

 

 

Update: voorbeschouwing Super Bowl LVIII in Las Vegas

Gommert werd ooit in ons heilige spel geïntroduceerd door zijn vriend Evert-Jan Verschuren en behoort tot de selecte groep mannen die ooit een 20-punter scoorde. Stan Wawrinka en Serena Williams wonnen in 2015 Roland Garros en bezorgden hem de volle mep. Maar in zijn lange roversloopbaan wist Gommert pas één keer het juiste antwoord te geven op de vraag over de NFL. In 2021 voorspelde hij de laatste Super Bowl van Tom Brady (Tampa Bay Buccaneers) correct voor 1 luizig puntje. Beetje mager voor een kenner, zou je zeggen.

 

Gelukkig maakt onze specialist komend weekend weer kans. Liefst 0,3 punten zullen zijn deel zijn als de San Francisco 49’ers weten te winnen van de Chiefs. Op de vraag hoe groot die kans is, lijkt Gommert de puntjes al te hebben bijgeschreven: ‘Beide defenses zullen elkaar niet veel ontlopen maar de offense van de 49’ers heeft een veel beter seizoen achter de rug. Ik vermoed dat de 49’ers dus aanvallend het verschil gaan maken. De Chiefs moeten daarom, in tegenstelling tot voorgaande jaren, hopen dat hun defense het verschil gaat maken, want ik zie ze aanvallend niet meer dan een puntje of 24 maken.

 

 

‘De Chiefs hebben natuurlijk wel het voordeel dat het hun vierde Superbowl in 5 jaar is. Zullen niet heel veel stress hebben lijkt me. Hoe anders is dat voor de 49’ers. Laatste 2 jaar was NFC Championship game het eindstation en in 2020 werd de Superbowl verloren tegen notabene de Chiefs. Die snakken dus naar die Lombardi trofee. Als je gaat kijken, is het leuk om te letten op de grote sterren, maar ook de wat minder bekende toppers zijn de moeite waard: defensive tackle Chris Jones en corner back Trent McDuffie namens de Chiefs en offensive tackle Trent Williams van de 49’ers zijn de beste spelers van het jaar op hun positie en échte uitblinkers! Wordt een mooie finale in ieder geval.

 

En let ook even op onze Nederlandse trots DJ Tiësto, die de muziek verzorgt tijdens de rustmomenten in de wedstrijd. En ach, als je toch bezig bent is het ook geen straf om te kijken of Taylor Swift op tijd terug is uit Japan in haar privéjet om haar Travis (Kelce) naar de winst te schreeuwen’.

 

 

 

Gepubliceerd op 02/02/2024
Aangepast op 02/02/2024
Auteur: Pieter den Hartogh