Hoofdgerecht op Wembley

De Champions League is toe aan het hoofdgerecht. FC Barcelona en Manchester United gaan op Wembley aan tafel. De CL-finale heeft al drie keer een 20-punter opgeleverd. 28 mei, 4 vragen, 4 kansen…

De Champions League is toe aan het hoofdgerecht. FC Barcelona en Manchester United gaan op Wembley aan tafel. “Wembley is the church of football. It is the capital of football, the heart of football”, riep de Braziliaanse voetbalster Pelé ooit. Hij heeft gelijk. Het stadion met de karakteristieke boog in het noordwesten van Londen, het grootste te overdekken stadion van Europa, is gastheer voor de Champions League finale 2011. Of de tafel is gedekt? Absoluut. Ruim 90.000 toeschouwers verwachten crème de la crème. De voetballiefhebber snakt naar de warming-up van Xavi-Hernandez, de snoeiharde schoten van Wayne Rooney, de koppende krullen van Carles Puyol, een duik naar de linkerbovenhoek van Edwin van der Sar, een knipoog van Ryan Giggs en de handkus van Lionel Messi. Een culinair voorgerecht, gevolgd door een spannend hoofdgerecht en afgesloten met een kippenveltrekkend toetje. Een Pinot Noir zorgt voor afleiding. De twee beste teams van Europa gaan strijden om de absolute hoofdprijs in het clubvoetbal. Het technische Los Blaugranas van Pepe Gardiola tegen het robuuste rode leger van Alex Ferguson, FC Barcelona tegen Manchester United, Primera Division tegen Premier League.

De Glazen Bol is er ook dit jaar bij. Natuurlijk. Voor de vijfde jaargang op rij en dit keer met maar liefst vier vragen. Vier nieuwe kansen op 20 punten in de achtervolging op Paul Steijger. En het kan, die absolute voltreffer is mogelijk. Vraag het maar aan Rolf Pijsel (2007), Kees van der Burg (2009) of Bas Boschker (2010), rovers die eerder juichten na de zeldzame beloning. Filippo Inzaghi scoorde de eerste goal voor AC Milan tegen Liverpool drie edities geleden. Een vrije schop van Andrea Pirlo raakte de Italiaanse goaltjesdief met zijn haren, de UEFA vond het voldoende. Louis de Ruyter viste met Pirlo achter het 20 puntennet, een klap die de rover van het eerste uur niet meer te boven is gekomen, hij stopte per direct. Pijsel in de Gloria, al is hij ook inmiddels ex-rover. Twee jaar later zorgde een goede eind- en ruststand Barcelona-Manchester United voor spanning en sensatie. De CL-finale in Rome was de finalevraag in de Glazen Bol 2009. Kees van der Burg joeg leider Michiel Oosterhoff met een 20 puntenscore in het zicht van de haven de stuipen op het lijf. Kees kwam net te kort. Vorig jaar was Bas Boschker de grote man tijdens de clubfinale. De eerste gele kaart (Martin Demichelis) en de juiste uitslag leverden 27,5 punten op. Bas steeg op de Glazen Bol ladder van plek 42 naar 2 en hield er uiteindelijk een derde plaats in het eindklassement aan over.

De Champions League finale heeft dus zijn waarde al lang en breed bewezen. Dit jaar voor het eerst de vraag ‘in welke minuut wordt het eerste doelpunt gescoord?’ Een wilde vraag met een arsenaal aan mogelijkheden. Net als bij alle vragen in de jacht op de Glazen Bol is de officiële website, dit keer die van de UEFA, leading. Een eerste doelpunt gemaakt in blessuretijd van de eerste helft, tweede helft, eerste helft verlenging of einde van de verlenging kan discussie opleveren. Het is een margevraag, 1 minuut erboven of eronder wordt goed gerekend, daarom worden extra bijgetelde minuten bij de laatste minuut van de afgesloten periode gerekend. Als voorbeeld: een doelpunt in 45+3 minuut (zo weergegeven op de UEFA website) wordt als doelpunt in minuut 45 gerekend. Een keuze voor minuut 45 betekent: minuut 44, minuut 45 en minuut 46 (eerste minuut tweede helft) goed voor punten. De hoeveelheid punten hangt uiteraard af van de inzendingen van andere rovers.

FC Barcelona-Manchester United, Wembley 28 mei 2011. De vragen: eerste doelpuntenmaker, minuut eerste doelpunt, eerste gele kaart en de einduitslag (inclusief eventueel verlenging of na strafschoppen, zie antwoordenlijst). Vul bij de vraag ‘welke minuut?’ alleen een getal in, geen toevoegingen. Deadline 27 mei 23:59 uur, succes! PS: vanaf aanstaande maandag ook inzenden voor twee vragen Indy500. De entry-list is nog niet volledig bekend, daarom nog even geduld. Game on!

Gepubliceerd op 20/05/2011
Aangepast op 20/05/2011
Auteur: Roversnest

Rob Lenting
30 mei 2011 om 17:48:05
Wembley, 28 mei 2011
FC Barcelona - Manchester United 3-1 (1-1)

scheidsrechter: Victor Kassai (Hon)
toeschouwers: 90.000
gele kaarten: Dani Alves, Michael Carrick, Antonio Valencia en Vector Valdes.
scoreverloop: 1-0 Pedro (27 min.), 1-1 Wayne Rooney (34 min.), 2-1 Lionel Messi (54 min.), 3-1 David Villa (69 min.).

Puntenverdeling:
- FC Barcelona winnaar Champions League (vraag 10, september 2010):
10 rovers 1 punt.
- uitslag: 14 rovers 1,4 punten.
- eerste doelpunt: Kees Boshuijer, Mark Bruijnen, Patrick Hack, Ron Buijs en Sander Tetteroo allen 5 punten.
- minuut eerste doelpunt: Hans Bakhuis, Ilja Flem en Mario Mansveld 6,7 punten.
- eerste gele kaart: Eelco Dammers, Eric van Zuilen, Kees Boshuijer, Martin Monster en Martin Klijn 4 punten.
Rob Lenting
29 mei 2011 om 03:44:26
Het was een mooie Champions League finale. Man United begon sterk, maar na 10 minuten nam FC Barcelona het heft stevig in handen. Pedro scoorde in de 27ste min 1-0, de Engelsen kwamen via een mooie goal van Rooney nog 1 keer langzij, daarna was het pompen en verzuipen voor Man United.

Het doelpunt van Pedro leverde de rovers Boshuijer, Bruijnen, Hack, Buijs en Tetteroo de eerste 4 punten van de avond op. De 27ste minuut werd door 3 rovers juist voorspeld. Bakhuis, Mansveld en titelverdediger Flem mogen 6,7 punten bijtellen.

De meeste onrust leverde ook dit jaar de vraag -welke speler krijgt de eerste gele kaart?- op. In de sportieve eerste helft hield de scheidsrechter het karton op zak, maar in de tweede helft solliciteerde Man United speler Valencia nadrukkelijk. Rover Frank Stout moet wel meerdere malen naar het puntje van de stoel zijn geschoven om vervolgens vol ongeloof Valencia er met een vermaning zien weg te komen.

Uiteindelijk was Dani Alves wel aan de beurt: 4 punten voor Dammers, Van Zuilen, Monster, Klijn en weer Boshuijer. Uiteindelijk won Barcelona de finale met 3-1, 14 rovers hadden de uitslag juist voorspeld.

Rover Hack is de nieuwe leider in de Voetbalrover, Boshuijer heeft de leiding in de Hoed.
Rob Lenting
23 mei 2011 om 08:35:04
Voor het antwoord -In welke minuut wordt het eerste doelpunt gemaakt?- geldt een marge van 1 minuut voor het juiste antwoord. Alleen een getal invullen, 23 betekent 22, 23 en 24ste minuut punten!

Wordt het eerste doelpunt in blessuretijd gemaakt, dan geldt de laatste minuut uit de reguliere speeltijd als winnende minuut. Bv bij een score in de 94ste minuut reguliere speeltijd wint het antwoord -90- en NIET -94-. -94- levert punten op wanneer in de 3de, 4de of 5de minuut van de eerste verlenging wordt gescoord. Ditzelfde geldt voor de blessuretijd van de 1ste helft, 1ste verlenging en 2de verlenging.

Omdat de keuze voor geen doelpunten (een 0-0 wedstrijd na verlenging) niet in minuten is uit te drukken, geldt dat alle antwoorden boven de 121 worden beschouwd als -geen eerste doelpunt-. Wellicht ten overvloede, maar de eerste schutter tijdens een eventuele strafschoppenserie geldt niet als eerste succesvolle doelpuntenmaker. Bij een strafschoppenserie na een 0-0 einduitslag is -AAA geen enkele speler- het enige juiste antwoord.

Voor de 1ste gele kaart geldt dat meerdere spelers die bij eenzelfde actie een gele kaart krijgen, bv na een opstootje, al deze spelers als correct antwoord worden gezien. De punten worden dan gedeeld.