Ilja Flem winnaar Glazen Bol 2010

Ilja Flem winnaar Glazen Bol 2010
 

Ilja Flem heeft de Glazen Bol gewonnen. Na een pijnlijke tweede plaats in 2008 is het de kleine Delftenaar dit jaar wel gelukt. In de slotfase kwam een tweetal rovers nog akelig dichtbij, maar aanvallen in de finale werden met verve afgeslagen. Het jaar in vogelvlucht…

Ilja Flem heeft de Glazen Bol gewonnen. Na een pijnlijke tweede plaats in 2008 is het de kleine Delftenaar dit jaar wel gelukt de absolute hoofdprijs te veroveren. Hij greep de macht begin mei toen Chelsea kampioen werd, zag in de slotfase een tweetal rovers nog akelig dichtbij komen, maar sloeg in de finale de aanval op zijn koppositie met verve af. Howard Webb als scheidsrechter van de WK finale zorgde voor de laatste beslissende puntjes nodig om Bas Boschker en vooral Gijs Boersma van het lijf te houden. Na Martin Klein (2007), Paul Steijger (2008) en Michiel Oosterhoff (2009) is Ilja Flem de vierde man op aarde die zal worden gekroond tot opperrover. Op 4 september tijdens het eindfeest op het zonnige terras van STROOM zal de champagne schuimen en Ilja met een vette grijns de felicitatie in ontvangst nemen.

Het roversfeest moet de vreugde brengen die ontbrak op het moment dat de buit definitief was binnen gesleept. De laatste minuten Nederland-Spanje waren zenuwslopend geweest en het doelpunt van Iniesta diep in de verlenging had voor grote teleurstelling gezorgd. Geen blije gezichten in de buurttuinen van het Delftse Westerkwartier, de plaats waar een groot aantal rovers gezamenlijk Spanje wereldkampioen zag worden. Het had zo mooi kunnen zijn. Een openingsgoal van David Villa had Ilja kunnen laten vallen, maar toen de Spaanse topschutter werd gewisseld, was een dubbel feest in de maak. Ilja prikte eerder op de avond in het vlees achter de barbecue toen hij hoorde van Bas’ keuze. “Villa maakt de eerste vlak na rust”, hij mocht zijn zin niet eens afmaken. Ilja slikte: “heb jij Villa dan?” De rest van de rovers keken Bas vuil aan. “Is het genoeg om Ilja in te halen?” Met een glimlach knikte Boschker tevreden en redde vervolgens zijn leven: “daarna maakt Nederland 1-1 en 2-1, net als tegen Brazilië.” Ilja werd er niet geruster op. “Het zal toch niet weer fout gaan”, spookte het door zijn hoofd. Stoïcijns werden kruidige stukjes saté van het hete rooster bevrijd en op tafel gezet.

Toen uren later de vierde official met nummer 7 op het bord de tweede Spaanse wissel inleidde, was er uiteraard opluchting. Geen uitbundige vreugdedans of polonaise, daar was de wedstrijd te spannend voor, maar een zenuwachtig glimlachje was moeilijk te onderdrukken. Flem was nog niet zeker, zoveel vragen, zoveel kansen op 20 punten, op zijn hoede voor een klap uit onverwachte hoek. Uittredend opperrover Michiel Oosterhoff was wel zeker, hij gaf de nieuwe koning vast een hand en een knuffel. “Al blijft het 0-0 en wint Nederland na strafschoppen, 20 puntjes voor mij, ik kom net tekort. Gefeliciteerd, hij is je gegund”, meende Michiel. Een paar minuten later verloor Nederland en liep iedereen met een pruillip. Niks polonaise, de duisternis viel over het land als een zware deken waardoor het zonlicht nooit meer kans ziet te schijnen. Daar kon zelfs de Glazen Bol niets aan veranderen. Vrouw Barbara was niet eens op de hoogte gebracht. “O ja, heeft hij echt gewonnen? Dat is mooi zeg, inleveren dat geld, ik heb namelijk alle antwoorden ingefluisterd”, lachte ze. De eerste lach nadat het laatste fluitsignaal had geklonken. Daarom is het maar goed dat het feest en de finale van het WK voetbal niet op dezelfde dag is gepland. Op 4 september is alles vergeten en weet Ilja zijn overwinning vast op waarde te schatten.

Het is een mooie tocht geweest. De jacht begon met 6 vragen over de Tour de France. Geen moeilijke vragen, de renners deden wat werd verwacht, dus de eerste weken een grote groep rovers in de top van het klassement. De onderlinge verschillen waren nog erg klein. Op het WK Zwemmen greep de dames estafetteploeg zoals verwacht het eerste Nederlandse goud. Hugo Brants was met 4,5 punten de eerste alleen aan de leiding. 22 dagen zou hij aan kop van de ranglijst staan. Op het WK-atletiek nam Gijs Boersma de eerste plaats over. Usain Bolt en Shelly-Ann Fraser wonnen de 100 meter. Vier dagen later werd Gijs alweer van de troon gestoten. De tegenvallende prestatie van zowel Edith Bosch als Grim Vuijsters op het WK Judo in Rotterdam brachten Jeroen Lenting genoeg punten voor de koppositie. 37 dagen zou zijn triomftocht duren. De NY Yankees wonnen de Major League en de Glazen Bol kreeg opnieuw een nieuwe leider. Bart Dorresteijn mocht 92 dagen dromen van de dubbel, hij stond namelijk ook aan kop in de hoed, maar Didier Dafago besliste anders. De Zwitserse alpine skiër nam de Olympische afdaling als snelste, tot groot plezier van Maurits Vegter. Tot 9 mei mocht Vegter hopen op glorie en victorie, toen greep Chelsea de titel in Engeland. In combinatie met Portsmouth als nummer laatst leverde het kampioenschap van Chelsea 20 punten op en daarmee nam Ilja voor het eerst een ruime voorsprong.

Soeverein aan kop ging Flem de finale in. Achterover leunen of op de lauweren rusten dat ging niet. Hij probeerde het toch, ging op vakantie naar Italië, en toen ging het bijna fout. Bas Boschker sloeg in de CL-finale vernietigend toe. De eerste gele kaart voor Martin Demichelis en een goede rust- en eindstand leverde in een avond 27,5 punten op. En de stress voor koploper Flem nam nog meer toe toen Gijs Boersma met doelman Vladimir Stojkovic als eerste penalty-killer ook 20 punten scoorde. Er kwamen toen zelfs drie rovers gelijk aan kop, hoe spannend kan het worden? Ilja moest dus nog flink aan de bak. Fabian Cancellara en Howard Webb zorgden voor de laatste kruimels uiteindelijk genoeg voor de overwinning. In de schaduw van de Glazen Bol was de strijd om de hoed niet minder spannend. Bart Dorresteijn won voor de tweede keer de prijs voor de rover met de meeste goede antwoorden. 19 keer voorspelde Bart goed, 1x meer dan Kees Boshuijer en twee meer dan Jan Wegman. Kees was eerder dit jaar al Olympische rover geworden, dus toch nog een prijsje voor onze debutant uit Delft en liefhebber van darts bovendien. Tot slot werd Bas Boschker voetbalrover, maar het hele roverspeloton verdient een felicitatie. De handen zullen worden geschud op het feest 4 september aanstaande. Inschrijven kan altijd nog, een mailtje naar glazenbol@1000rovers.nl volstaat. En je vrouw of vriendin is ook welkom.

Gepubliceerd op 17/07/2010
Aangepast op 17/07/2010
Auteur: Roversnest