In de laars zijn 60 punten te verdienen!

In de laars zijn 60 punten te verdienen!
 

Mei begint roze! De 97ste Giro d’Italia start dit jaar in Belfast en eindigt in Trieste. De Glazen Bol is erbij. Verdiep je in de kleurrijke wereld van het Italiaanse wielrennen, want in de laars zijn 3×20 punten te verdienen…

Mei begint roze! De Giro d’Italia start dit jaar in Belfast met een ploegentijdrit en finisht 3445 kilometer later in Trieste. De Glazen Bol is erbij. En wel met 3 mooie vragen: welke renner trekt de eerste roze trui aan? Hoe verteren onze Nederlandse jonge renners naast pasta, olijfolie en le belle donne de 21 etappes door het Italiaanse land? En tot slot: welke renners sieren het podium na ruim drie weken afzien? Drie weken topsport. Enige verdieping in het kleurrijke wereld van het Italiaanse wielrennen kan geen kwaad, want in de laars zijn 3×20 punten te verdienen. voor wellicht nuttige tips.

Vraag 26: welke renner start de tweede etappe met start en finish in Belfast in de roze trui? Geen gemakkelijke opgave voor ons roversvolk. Eerst moet worden voorspeld welke ploeg de 21,7 kilometer lange ploegentijdrit wint. Maar welke renner van de negenkoppige formatie mag de volgende dag in de roze leiderstrui vertrekken? In 2011 opende de Giro d’Italia ook met een ploegentijdrit. De renners HTC-Highroad reden de snelste tijd. Marco Pinotti kwam toen als eerste over de finish en hij kon zijn geluk niet op. Voor een Italiaanse renner staat rijden in het heilige roze gelijk aan het ultieme genot.

Vraag 27: welke Nederlandse renner rijdt de beste etappe-uitslag? Ook dit is een lastige vraag. Er is geen echte favoriet aan te wijzen. Er staat een aantal rittenkapers op de startlijst die in veel etappes als vrijbuiter voor een mooie klassering zullen mogen gaan. Pieter Weening won in 2011 als laatste Nederlander een rit. De 33 jarige coureur uit het Friese Harkema staat ook dit jaar aan het vertrek en hij is in vorm. Er staan as vrijdag waarschijnlijk 18 Nederlanders aan het vertrek in Belfast. Belkin is met 8 Nederlanders hofleverancier, Giant-Shimano heeft 3 Hollanders geselecteerd. De succesvolste Nederlander in de Giro d’Italia is Erik Breukink (foto). In 1988 werd hij tweede achter Andrew Hampsten in het eindklassement. Hij won dat jaar de legendarische rit over de Paso di Gavia, met de top op 2621 meter een van de hoogste bergpassen van Europa. Geteisterd door sneeuwstormen kwam Breukink totaal verkleumd als winnaar over de finish. In totaal werden slechts 22 etappes in de rijke Giro-geschiedenis door een Nederlander gewonnen. Jean-Paul van Poppel wist in de jaren 80 vier keer te winnen. Zijn zoon Boy debuteert dit jaar in de Giro. Wout Wagmans en Johan van der Velde wonnen ieder 3 etappes.

Vraag 28: welke 3 renners staan na 3445 kilometer op het podium in Trieste? De winnaar van de 97ste Giro d’Italia voorspellen is al niet gemakkelijk. Nu Vincenzo Nibali (foto, winnaar in 2013) zijn zinnen heeft gezet op de Tour de France, en daarom niet is terug te vinden op de startlijst, is er geen absolute Italiaanse favoriet aan te wijzen. En de Giro moet natuurlijk wel worden gewonnen door een Italiaan. Nou, dat wordt lastig dit jaar. Er zal veel worden geklommen er staan relatief erg weinig individuele tijdritkilometers ingepland. In de Italiaanse media wordt zelfs geroepen: “Een ronde op het lijf van Marco Pantani geschreven, als hij nog zou leven.” La Gazetto dello sport verwijst hiermee naar de Italiaanse klimgeit die in 1998 zowel de Giro als de Tour wist te winnen. Op 14 februari 2004 beroofde ‘Il Elefantino’ op 34-jarige leeftijd zichzelf van het leven.

Naast de winnaar een bonusvraag: welke renners worden tweede en derde in het eindklassement? Uiteraard alleen bonuspunten wanneer het complete podium juist is voorspeld. En dat is na 7,5 jaar jagen op de Glazen Bol in de Tour de France nog niet eerder gelukt. De Giro d’Italia staat voor het eerst op de roverskalender. Zal het nu wel lukken? Inzenden voor as donderdag 23:59 uur. Succes!

Gepubliceerd op 04/05/2014
Aangepast op 04/05/2014
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
10 mei 2014 om 12:45:34
http://www.youtube.com/watch?v=2A-GqLoxFhM

ik word er blij van. prachtig!

wat kan teambuilding toch fantastisch zijn. wielrennen is echt een teamsport!
Rob Lenting
10 mei 2014 om 11:22:09
ad.nl, 9 mei, 22:11 uur

FRAAI VERJAARDAGSCADEAU TUFT IN GIRO

De Ronde van Italië heeft in de Canadese tempobeul Svein Tuft de eerste leider gekregen. Tuft won met zijn equipe Orica-GreenEdge de openingsetappe van de Giro, een ploegentijdrit over bijna 22 kilometer door de straten van Belfast. Als verjaardagscadeau - Tuft werd vandaag 37 - mocht de bonkige Canadees als eerste over de finish rijden en de roze trui aantrekken.

-Het is ongelooflijk om zo je verjaardag te kunnen vieren-, zei de glunderende Canadees. -Mijn teamgenoten hebben mij een fantastisch cadeau gegeven. Zoiets maak je maar één keer mee in je leven.- Pieter Weening was één van de acht andere GreenEdge-coureurs die na afloop met de champagne mocht spuiten. De Harekiet kwam zonder tijdverlies over de meet en staat derde in het klassement.

Het roverspeloton liep in de strijd om de Glazen Bol een mooie kans op 20 punten mis. Niemand had namelijk aan de jarige Tuft gedacht. Orica-ploeggenoot Ivan Santaromita werd wel vaak gekozen, de Canadees niet 1 keer.

Wie van de 17 gestarte Nederlanders rijdt de beste etappe-uitslag? Dat is de volgende vraag die de rovers bezig zal houden.
Bastiaan Boschker
9 mei 2014 om 22:00:04
Quintero wint de giro! En dat is dan niet eens 20 punten waard. Of wint toch Quintana gewoon? Verwarrend hoor die Colombiaanse namen.
Jorn van der Bie
7 mei 2014 om 14:53:56
Inspirerende tekst en fimpje! Complimenten!!