Indy500: spanning en sensatie verzekerd!

Indy500: spanning en sensatie verzekerd!
 

Hoop nattigheid in Indianapolis afgelopen week. De IndyCars vlogen meermaals door de lucht en landden in vlammen. Veel schrik, maar de race gaat as zondag natuurlijk gewoon van start. Wie wint de 99ste editie?

Hoop nattigheid in Indianapolis afgelopen week. De IndyCars vlogen meermaals door de lucht en landden in vlammen. Helio Castroneves was de meest bekende coureur onder de gecrashten. Drie keer werden de trainingen afgelast en de beslissende kwalificatieraces werden meermaals uitgesteld. Veel schrik, maar de race gaat aanstaande zondag natuurlijk gewoon van start. Scott Dixon start vanaf pole. De winnaar in 2008 (foto onder) haalde in zijn vierde testronde de hoogste gemiddelde snelheid: 226,7 km/uur. Will Power en Simon Pagenaud, van het machtige team Peschke, completeren de eerste startlijn. De Brazilianen Tony Kanaan en Helio Castroneves, meerdere malen present op de erelijst, zullen vanaf de tweede startrij vertrekken.

Laat je niet misleiden, de startvolgorde zegt niet veel hoor. Indy500 is heel anders dan Formule 1. De race is vooral veel spannender. De koppositie wisselt vaker dan de windrichting in de Doldrums op de Atlantische Oceaan. Over wind gesproken: Hugo, hoe staan de zeilen eigenlijk in de Volvo Ocean Race? Sorry. We dwalen af. Vorig jaar zagen we Ryan Hunter-Ray op het podium gulzig van de melk drinken. Een blonde even schoon als trots om zijn hals. Traditie, de winnaar van de Indy500 krijgt geen champagne maar melk te drinken en verdient bewondering van een mooie vrouw. De hele familie kuste het asfalt, kan het Amerikaanser? Fantastisch toch! Terug naar de startvolgorde: Hunter-Ray startte vorig jaar vanaf plek 19. Ook dit jaar weer kanshebbers genoeg. Spanning en sensatie verzekerd, daarom ieder jaar op onze kalender. Wie wint de 99ste editie Indy500?

Omdat het zo mooi was: de laatste 7 rondjes in 2014. De strijd om de koppositie inclusief de meelevende vrouwen van Castroneves en Hunter-Reay. Wordt er gewoon weer emotioneel van! Heren rovers: wanneer gaan we een keer naar dat ovaal toe?!

Gepubliceerd op 20/05/2015
Aangepast op 06/07/2018
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
25 mei 2015 om 23:23:58
www.formule1.nl, 24-05-2015

MONTOYA WINT ZIJN TWEEDE INDY 500

Juan-Pablo Montoya heeft voor de tweede keer de Indy 500 gewonnen. De Colombiaan, die tussen 2001 en 2006 in de Formule 1 actief was, versloeg de Australier Will Power in een bloedstollend gevecht.

Montoya begon de legendarische race, die voor de 99e keer werd verreden, vanaf de vijftiende startpositie. In de openingsfase van de race leek de overwinning voor de Team Penske-coureur nog ver weg, toen Simona de Silvestro een stuk bodywork van zijn auto afreed. Het leverde Montoya een extra pitstop op, die hem terug wierp in het veld.

Daarna knokte Montoya zich echter geleidelijk een weg naar de kop van het veld, waar Simon Pagenaud, Scott Dixon, Will Power en Tony Kanaan afwisselend de leiding in handen hadden.

Halverwege de race voegde de Colombiaan zich bij de kopgroep, die van samenstelling veranderde toen Kanaan zijn bolide achterwaarts in de muur rondom de Brickyard parkeerde. De sterk rijdende outsider Charlie Kimball pakte, toen het veld tijdens de neutralisatie na Kanaans crash en masse de pits in ging, brutaal de leiding.
Rob Lenting
25 mei 2015 om 23:23:48
Kimball moest nadat de groene vlag uit ging al weer snel afhaken in de strijd om de leiding, zodat Montoya in ronde 166 van de 200 voor het eerst de koppositie greep. Veel tijd om met concurrenten Dixon, Power en Pagenaud in gevecht te gaan had hij niet, want 24 ronden voor de vlag werd de race na een flinke crash met drie auto s opnieuw geneutraliseerd.

Met nog tien ronden te gaan werd de race hervat, en direct werd duidelijk dat het gevecht om de zege zou gaan tussen Montoya, Dixon en Power. Het drietal wisselde elkaar in een bloedstollend wiel-aan-wiel-gevecht af aan kop, terwijl daarachter ook Kimball weer aan de deur klopte.

Zijn beslissende aanval plaatste Montoya vier ronden voor de streep. Power probeerde zijn rivaal nog uit alle macht voorbij te komen, maar Montoya blokkeerde slim. Achter het tweetal werd Kimball knap derde, voor polesitter Scott Dixon.

Het was voor Montoya slechts zijn derde deelname aan de Indy 500. In 2000 won hij de prestigieuze race als rookie voor de eerste maal.

In de strijd om de Glazen Bol mochten 4 punten worden geincasseerd. Net genoeg voor rover Van Rossem om de top 3 binnen te sluipen. Wilko Smit, Christian Ecker, Eric Visser en Cahit In maakten ook een sprongetje in de tussenstand.