Jan Wegman en Bart Govers gokken niet op 20 punten

Jan Wegman en Bart Govers gokken niet op 20 punten
 

De een waagt een gok en hoopt op 20 punten, de ander kiest een der favorieten en is tevreden met vaak minimale beloning. Jan Wegman en Bart Govers behoren tot de tweede groep. Ze kiezen voor relatieve zekerheid. Ieder om een andere reden, een interview met beide rovers…

De grootste glazenbolverslaving is misschien wel het eindeloos jagen op 20 punten. Het begint al nadat op de knop inzenden is geklikt. Direct even kijken wat de inzending waard is. Natuurlijk heeft nog niet iedereen ingezonden, maar toch, even kijken. Yes 20 punten, het kan nog, een lichte adrenaline-stoot kietelt de onderbuik. Iedere dag tenminste twee keer checken of de waarde nog altijd maximaal is. Stel je eens voor: “als ie wint, dan sta ik gelijk bovenaan!” Inderdaad, maar als is meestal niet. De teleurstelling is groot wanneer op de valreep een rover dezelfde heeft gekozen. Of erger nog, meer rovers voor het sluiten van de deadline het geluk laten verdampen als tolueen. De waarde van de inzending daalt soms in rap tempo naar 4 punten of minder, troost is onvindbaar. Alsof het mooiste meisje van de klas kiest om met Marco naar de film te gaan, die jongen met de rijke ouders, blauwe ogen, donkere baardgroei en het atletische lichaam. Tegen het beeldscherm schreeuwen ‘hoe kan dat nou?’ heeft geen enkele zin. De cijfertjes liegen niet, er zijn meer rovers glazenbolverslaafd.

De ultieme 20-punten-jagers hebben vannacht een kans laten liggen. De Zuid-Koreaanse schaatstandem Tae-Bum Mo en Shang-Hwa Lee had op de 500 meter de natte droom opgeleverd. En wat te denken van Dario Cologna? De Zwitser won het eerste langlaufnummer en de winnaar van het goud op de 15 kilometer speelt traditioneel een grote rol op de 50 kilometer later volgende week. Geen rover heeft Cologna gekozen. Wat stom! De ene rover geeft zichzelf met de muis van de hand een doffe klap op het voorhoofd de andere rover haalt zijn schouders op. Het is misschien veel gezonder om niet op 20 punten te jagen. Om juist voor een van de favorieten te kiezen, daardoor meer kans op punten te maken en tevreden zijn met een kleinere beloning.

De meeste debutant-rovers kiezen in het eerste jaar voor relatieve zekerheid. Bart Govers is zo’n debutant en hij zag de waarde van zijn 10 Olympische inzendingen in rap tempo dalen. “Ik ga voor de rovershoed!” verdedigt Bart vol vertrouwen zijn inzendingen, “de glazen bol heb ik een beetje laten varen. Virtueel sta ik goed voor de hoed en door zekerheidjes te kiezen hoop ik die positie tijdens de winterspelen te verbeteren.” De minimale beloning voor zijn Olympische keuzes demotiveert Bart niet. “Totaal niet. Ik vind het een erg leuk spel. De mooiste vraag vind ik de medaillespiegel van Sven. Het is een genot om hem over het ijs te zien gaan, ik kijk uit naar de volgende schaatswedstrijd.” Bart voorspelt 2x goud en 1x zilver voor Kramer, net als 20 andere rovers.

Jan Wegman is alles behalve een debutant. Vanaf de eerste roversvraag is de Nidera-kopman erbij. Jan: “Het gokken op een outsider is me vorig jaar niet echt goed bevallen. Dit jaar een andere tactiek, mijn zesde plaats in de huidige tussenstand geeft hoop. Ik heb het gevoel aan de Glazen Bol te mogen ruiken, een grote eer. Uiteraard weet ik dat de verschillen klein zijn, maar nu ik ruik aan de eeuwige roem, moet ik weldoordacht te werk gaan.” Wegman heeft de tijd genomen en over iedere vraag nagedacht. “De eerste Amerikaan die goud wint en de 50 kilometer langlaufen zijn natuurlijk mooie vragen om op willekeur een naam te kiezen, te gaan voor 20 punten. Dat heb ik niet gedaan. Na intensief speurwerk kwam ik er achter dat geen Amerikaan kans op goud maakt voordat Lindsey Vonn aan de start verschijnt en Petter Northug is de grote favoriet bij het langlaufen.” Zo heeft Jan alle vragen ingevuld. “Shen/Hangbo bij het kunstrijden en Kang-seok Lee en Wolf bij het schaatsen zijn zekerheidjes, Canada wint het ijshockey. Kortom: het etentje in een Grieks restaurant staat inmiddels in mijn agenda.” Zo ver is het nog niet. De Freestyle skiĆ«rs zorgde voor het eerste Amerikaanse goud en Petter Northug is hopeloos uit vorm.

Voor virtueel leider Ilja Flem is Jan absoluut niet bang. Flem maakt grote kans op 20 punten door Chelsea als kampioen en vooral Portsmouth als nummer laatst te hebben gekozen. “Het zegt me niet zo veel. Portsmouth wordt geen laatste. Wolverhampton krijgt nog een enorme inzinking, let maar op. Deux Hovingh heeft het me zelf gezegd.” Deux is zijn grote vriend overzee en woont in Londen. Hij staat als de premier league kenner te boek. Daarom zijn volgens Jan 20 punten helemaal niet nodig om de glazen bol te winnen. “Veel maal weinig punten is ook genoeg.” We zullen zien!

Jan Wegman tijdens de Olympische Spelen in Vancouver…

Gepubliceerd op 17/02/2010
Aangepast op 17/02/2010
Auteur: Roversnest