Knock-out: Cambridge of Oxford?

Knock-out: Cambridge of Oxford?
 

De kwartfinale om de strijd in de Roversknock-out staat in het teken van de Boatrace. Vorig jaar was de roeiwedstrijd nog de inzet voor Roverspunten, nu kan het de weg zijn naar de halve finale. Er kan vanaf nu worden ingezonden via het forum van dit artikel!

De strijd om de halve finales in de Roversknock-out is nu van start gegaan. Een snelle reactie geeft de eerste keus, maar het is geen eenvoudige dit keer. Waar bij het vorige evenement vooraf Valuev een bijna zekere winnaar leek, is het nu in de Boatrace een keuze tussen twee gelijkwaardige teams. Oxford en Cambridge leggen elkaar voor de 155e keer het vuur aan de schenen in het Britse water. De laatste 4 jaar trok Oxford 3 maal aan het langste eind, zo ook in 2008. De keus voor welk team dit jaar met de titel aan de haal gaat, is aan de snelste Rover die reageert.

De traditionele roeiwedstrijd tussen de ploegen van de universiteiten van Oxford en van Cambridge op de Thames werd voor eerst in 1829 geroeid. Twee vrienden gingen studeren, Charles Merivale in Cambridge en Charles Wordsworth in Oxford, en zij wilden wel eens kijken wie het snelst over de Thames kon roeien. De wedstrijd werd vanaf dat moment af en toe georganiseerd. Vanaf 1856 werd het een traditie dat ieder jaar de verliezer de winnaar uitdaagt voor de wedstrijd. In 2008 was dat voor de 154e keer, met 79 keer winst voor Cambridge en 74 keer voor Oxford. Een keer is de wedstrijd onbeslist gebleven, in 1877. De overlevering wil dat de scheidsrechter op het moment van de finish onder een struik lag te slapen. Het parcours is op de Thames, tussen Putney en Mortlake, over een afstand van 4 mijl en 378 yards. De wedstrijd wordt geroeid in zware achten en heeft een blauw tintje, de leden van beide ploegen worden aangeduid als ‘the blues’ in ‘blue boats’. Oxford roeit in donker blauw en Cambridge in licht blauw.

Gepubliceerd op 26/03/2009
Aangepast op 26/03/2009
Auteur: Roversnest