La corsa delle foglie morte

La corsa delle foglie morte
 

In het Italiaanse Mendrisio start as zaterdag de 105de Ronde van Lombardijen. La corsa delle foglie morte, de koers van de stervende bladeren, is het sluitstuk van een fascinerend wielerseizoen. Wie gaat Philippe Gilbert verslaan?

De Ronde van Lombardijen is traditioneel de laatste wielerklassieker van het seizoen. Het Italiaanse sluitstuk is een koers voor renners die nog energie over hebben om de bergen rond het Comomeer aan te vallen. Een rit over 241 kilometer tussen Medrisio en Lecco. La corso delle foglie morte, letterlijk vertaald de koers van de stervende bladeren, een bijnaam die niet beter kon worden gekozen. Met gevoel voor Italiaanse dramatiek passeert het peloton op 50 kilometer van de finish het kerkje van de Madonna del Ghisallo, de beschermheilige van alle Italiaanse wielrenners. De renners slaan een kruisje en draaien daarna de gaskraan volledig open. Het startsein van een altijd lastige finale over vaak natte wegen in vallende duisternis. De koplampen van de volgauto’s kleuren de wegen van Lombardijen spookachtig en luguber, de renners duwen vaak in kleine groepjes uitgedund op de pedalen. Welke renner heeft de beste benen in het naseizoen, wie wint de 105de editie van de Giro di Lombardia?

Het is een lastig parcours daar in Lombardijen. Op de erelijst zijn dan ook geen pure sprinters te vinden, louter coureurs die de heuvels goed verteren. De koers is op het lijf geschreven voor zogenaamde explosieve klimmers. Het is niet voor niets dat de kleine Italianen Michele Bartoli, Paolo Bettini en Damiano Cunego, meesters in de sprint bergop, Lombardijen het laatste decennia twee maal op de erelijst bijschreven. De absolute favoriet voor komende zondag is een zelfde type renner als het Italiaanse trio, maar hij is geboren in Walloniƫ. Philippe Gilbert won dit jaar al 18 wedstrijden en kwam de laatste twee seizoenen ook in Como als eerste over de finish. Gilbert is de te kloppen man, voor de rovers die jagen op de rovershoed een must-have. Maar kijk uit! Met Italianen weet je het nooit. Het is naast Milaan-San Remo de belangrijkste wedstrijd in het wielerknotsgekke Italiƫ. Een paar weken na het WK blijft er ieder seizoen wel een restje nationalisme hangen. De Italianen tegen Gilbert en een derde die misschien profiteert, het zou zo maar kunnen. Wielerklassiekers, in het verleden bewezen kansen op 20 punten. Aanstaande vrijdag is de deadline!

Gepubliceerd op 09/10/2011
Aangepast op 09/10/2011
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
15 oktober 2011 om 17:41:52
Oliver Zaugg, wie?, heeft de Ronde van Lombardije gewonnen. De eerste overwinning van de Zwitser in zijn 8 jarige professioneel wielercarrière. De eerste grote zege van de rijke Leopard-ploeg.

De wedstrijd werd opengebroken door Vincenzo Nibali. De 26-jarige Italiaan reed topfavoriet Philippe Gilbert en Jacob Fuglsang uit het wiel op de flanken van de Ghisallo. Rovers Alex Kroon, Guido van der Wal, Jan Dave Vermeulen, Jeffry Stoutjesdijk, Karsten van der Kraaij en Yuri Bouwman klaar voor 2,9 punten.

De weg naar de finish bleek te lang. Onder aanvoering van de Sky-renners Cummings en Rogers werd het gat onverwacht toch gedicht. Op de laatste beklimming ging Zaugg er vandoor. Daniel Martin, Basso en Rodriguez gingen in de achtervolging, maar ze kwamen 8 secondes te laat.

Vooral Martin baalde als een stekker. Net als rover Wouter van Dam trouwens. Wout had de snelle Ier als enige getipt en mist zo op een haar de felbegeerde 20 punten.
Rob Lenting
10 oktober 2011 om 09:09:30
http://www.wielerflits.nl/nieuws/15697/parcours-ronde-van-lombardije-2011-bekend.html

Parcours Ronde van Lombardijen bekend
Wielerflits.nl 21-09-2011

Organisator RCS Sport heeft het parcours van de Ronde van Lombardije bekend gemaakt. De Italiaanse herfstklassieker is dit jaar 19 kilometer korter maar begint nog steeds in Milaan. De wedstrijd eindigt in Lecco, terwijl vorig jaar de eindstreep nog in Como lag.

Aan het 241 kilometer lange parcours zijn dit jaar enkele nieuwe hellingen toegevoegd. Zo zal het peloton dit jaar na 62 kilometer de Valcava moeten beklimmen. Het bezoek aan beschermheilige Madonna del Ghisallo blijft in 2011 behouden. De slotfase krijgt met de Villa Vergano een nieuwe scherprechter.

De Ronde van Lombardije staat op de kalender voor zaterdag 15 oktober. Vorig jaar werd de wedstrijd gewonnen door Philippe Gilbert.

Dit jaar staat de klassieker als 1 van de grote 5 op de roverskalender.
Rob Lenting
10 oktober 2011 om 09:03:09
http://www.wielerflits.nl/nieuws/15876/vinokourov-toch-niet-in-ronde-van-lombardije.html

Vino toch niet in Ronde van Lombardijen
Wielerflits.nl 08-10-2011

Alexandre Vinokourov slaat de Italiaanse najaarsklassieker Ronde van Lombardije dit jaar over. Dat heeft de Kazach van Astana verteld aan Biciciclismo. Vino brak in de afgelopen Tour de France zijn dijbeen en hoopte in Lombardije zijn rentree te kunnen maken, maar ziet daar nu vanaf vanwege een te hoog risico op valpartijen. De comeback van Vinokourov staat nu gepland in de tijdrit Chrono des Nations.

Vinokourov staat wel op de roversdeelnemerslijst, opletten dus!