La Doyenne beslist strijd wielerrover

La Doyenne beslist strijd wielerrover
 

Luik-Bastenaken-Luik vormt traditioneel het sluitstuk van het wielervoorjaar. Het is ook de laatste wielervraag in de Glazen Bol 2011-2012. Bijna 90% van de rovers hebben ingezonden, 11 daarvan maken kans op 20 punten, 3 rovers zijn nog in de race voor de titel wielerrover…

Luik-Bastenaken-Luik vormt traditioneel het sluitstuk van het wielervoorjaar. De wedstrijd werd vorig jaar gedomineerd door Philippe Gilbert. Al wordt de kopman van BMC met de dag beter, de Belg heeft de vorm van toen nog lang niet gevonden. Ondanks zijn haperende vormpeil is Gilbert onder de rovers favoriet. Hij is 15 keer gekozen. Hoedenjager Pieter Schaap heeft ook blind vertrouwen in Gilbert en hij hoopt zo zijn negende punt voor de hoed binnen te slepen. In de strijd om de wielerrover staat rover Schaap er ook goed voor. Hij heeft nog 2 concurrenten. Benjamin de Witte (Alejandro Valverde) en Max Kipp (Bauke Mollema) jagen vanmiddag mee op de eerste prijs van dit seizoen. Vorig jaar werd Aad Bezemer wielerrover en won hij een prachtige zwartwit foto geschoten van een nerveus wachtende Hennie Kuiper op een nieuw wiel op de keien tussen Parijs en Roubaix.

Dat Gilbert gaat winnen is verre van zeker. De barometer van Het Nieuwsblad heeft de kampioen uit Belgiƫ wel tot absolute favoriet gebombardeerd, maar deze stemming lijkt met enig chauvinisme besmet. De favorieten komen net als vorige week in de Amstel Gold Race toch echt uit Spanje. Samuel Sanchez (Euskaltel, 2.9 punten), Joaquim Rodriguez (Katusha, 6.7 punten) en Alejandro Valverde (Movistar, 6.7 punten) gaan volgens de mondiale media de belangrijkste rol spelen op de hellingen La Redoute en Stockeu. Vooral Rodriguez, afgelopen woensdag glorieus winnaar in de Waalse Pijl (zie foto), staat bij de meeste bookmakers het hoogste genoteerd. Een grote verassing dat de kleine Spanjaard alleen door Lenn Harrevelt, Patrick Hack en Jorn van der Bie is gekozen. Laatstgenoemde eist bij winst van Rodriguez na de 20 punten van vorige week de koppositie op.

11 rovers maken kans op het ultieme genot, de 20 punten. Cahit In maakt met Andy Schleck misschien wel de meeste kans. De jongste van de meest bekende broers uit Luxemburg won eerder in 2009 en het is geen geheim dat hij verliefd is op LBL. Bij Radioshack is Franck echter tot kopman gekozen. Een van de Roverhoofdmannen maakt ook serieus kans op 20 punten. Robbie van den Bos heeft met Michael Albasini een man in vorm gekozen. De Zwitser van de nieuwe en uiterst succesvolle Australische GreenEdge formatie is absoluut een kanshebber. Tot slot is de keuze van rover Jan Wegman opvallend. Jan is mede-organisator van een grote Tour de France-poule die ieder jaar Nidera plat legt en onder rovers ook populair is. Hij wordt geacht wielerkennis te bezitten, maar deze is vreemd. Wegman heeft Dennis Vanendert gekozen, het jonge broertje van groot renner en rising star Jelle. Dennis is nog zo bleu als een jonge krokus in het voorjaar en maakt vandaag zijn debuut in een grote klassieker. Een foutje van Jan of weet Wegman wat wij niet weten? Neemt Dennis een kortere route of heeft hij een stille motor? Of heeft hij wonder massageolie gevonden en het geheim kunnen bewaren? Verstopt onder het bed in huize Vanendert zodat zijn broer het niet zou vinden?

LBL is een van de mooiste klassiekers. De renners vechten in de Waalse Ardennen met de zwaartekracht rondom de grauwe industriestad Luik. De koers is speciaal omdat de heuvels lastiger zijn dan in de andere grote klassiekers. De weg loopt dikwijls langer dan 2 kilometer aan een stuk omhoog, vaak net voldoende om voor specialisten van het korte klimwerk een verschil te maken. Liege-Bastogne-Liege, zoals de Walen trots roepen, claimt de oudste wielerklassieker ter wereld te zijn. De wedstrijd wordt sinds 1908 voor beroepsrenners georganiseerd, maar sinds 1892 reden recreanten al door de bossen van Stavelot. Vandaar dat LBL de bijnaam ‘La Doyenne’ heeft gekozen, wat letterlijk ‘de ouderdomsdeken’ betekent. Het is weer koers. Op tijd voor de tv, de finish wordt tegen vijf uur verwacht.

Gepubliceerd op 22/04/2012
Aangepast op 22/04/2012
Auteur: Roversnest
 
 
Pieter Schaap
23 april 2012 om 02:38:53
Kom maar door met die playoff! Heb bijzonder lang getwijfeld tussen Sanchez en Gilbert, komt me dus prima uit dat ze geen van beide hebben gewonnen.

Bij deze ook Benjamin uiteraard veel succes toegewenst in de playoff, ik ga proberen het je zo moeilijk mogelijk te maken...
Rob Lenting
22 april 2012 om 22:13:35
NRC, 22 april, 17:30

Maxim Iglinskiy heeft de 98e editie van de laatste voorjaarsklassieker, Luik-Bastenaken-Luik, op zijn naam gezet.

De 31-jarige Kazach achterhaalde in de laatste kilometer koploper Vincenzo Nibali en kwam solo over de streep. Gasparotto won de sprint voor de derde plaats. Bauke Mollema werd zesde en was de best presterende Nederlander. De winnaar van vorig jaar, Philippe Gilbert, eindigde buiten de top tien.

Nibali deed een serieuze gooi naar de zege door op twintig kilometer van de finish bij zijn concurrenten weg te sluipen. De Italiaan begon met een voorsprong van bijna veertig seconden aan de Saint-Nicolas, de laatste van elf zware hellingen. Iglinskiy gaf zich echter niet gewonnen. Hij ging samen met top favoriet Rodriguez in de achtervolging, loste de Spanjaard en reed het gat naar Nibali in zijn eentje dicht, om in de laatste kilometer toe te slaan.

Iglinskiy was niet door het roversvolk niet gekozen. Geen punten dus in de strijd om de Rovershoed en de Glazen Bol.

Pieter Schaap en Benjamin de Witte hebben na de laatste wielervraag de meeste wielervragen juist voorspeld. Een nader te bepalen play-off zal nodig zijn om de wielerrover 2012 aan te wijzen. Wordt vervolgd.