Lindsey Vonn: “het is over en uit”

Lindsey Vonn: “het is over en uit”
 

Lindsey Vonn in dikke tranen. De Amerikaanse sportvrouw met de mooiste billen, lange blonde haren en guitige blik kan niet meer. Een hardnekkige knieblessure dwingt tot stoppen. Het WK in Åre wordt haar laatste kunstje.

Google Lindsey Vonn en er poppen de mooiste plaatjes op. Vooral de kiekjes in galajurk of op afspraak buiten de piste doen het goed bij menig liefhebber van vrouwelijk schoon. Uiteraard gevaarlijk om te stellen, het gaat natuurlijk om haar prestaties op de lange latten, maar juist de combinatie schoonheid en kampioen zijn maakt Vonn speciaal. “Strong is the new beauty” en zo is het.

Maar echt strong is ze niet meer. De Olympische Spelen in Zuid-Korea brachten niet wat Amerika had gehoopt. Een aantal harde schuivers had Vonn onzeker gemaakt en de killer die vaak toesloeg in grote wedstrijden leek kwetsbaarder dan ooit. En dan was daar die hardnekkige knieblessure. Om gek van te worden: iedere keer als ze in topvorm leek te komen, dan moest er weer rust worden genomen.

Lindsey Vonn zet na het WK skiën, van 5 tot en met 17 februari in het Zweedse Åre, een dikke punt. Het gaat niet meer. Het afscheid komt niet onverwachts. Eerder deze maand vertelde ze in het Italiaanse Cortina d’Ampezzo al in tranen dat het vanwege aanhoudende kniepijn ‘over en uit´ was. Een definitief afscheid was het toen nog niet, er was nog hoop, maar nu is het hoge woord er dan toch uit. “Mijn lichaam is op en kan niet meer worden geheeld”, aldus een aangeslagen Vonn. “Het schreeuwt om te mogen stoppen en ik moet luisteren. De geest en mijn lichaam staan helaas niet meer op dezelfde pagina.”

De 34-jarige Lindsey had dit seizoen haar zinnen gezet op het record van Ingmar Stenmark. De Zweedse ski-legende uit de jaren 70 boekte 86 wereldbeker-overwinningen. De Amerikaanse maakte in november 2000 haar debuut in het wereldbeker-circuit en reeg de zeges aaneen. De teller is blijven steken op 82, slechts 4 minder dan Stenmark.

Vonn werd maar 1x Olympisch kampioen (2010, afdaling Vancouver) en dat is misschien wel wat weinig voor een groot kampioen. Vaak werd afgevraagd of ze wel met de druk om kon gaan. Amerikanen kunnen vaak juist wat extra’s op een Olympische Spelen. In Åre wil Vonn nog 1 keer schitteren. Dat doet ze sowieso als ze bovenop de piste in het starthokje de piepjes van de aftellende computer tot zich neemt. 1m78 schoonheid met de prachtige rondingen komt nog 1 keer vol adrenaline in beweging. Zal er beneden een gouden plak op haar wachten? Het zou een prachtig afscheid zijn!

Gepubliceerd op 02/02/2019
Aangepast op 02/02/2019
Auteur: Roversnest