Madrid-Madrid! Decima o primera?

Madrid-Madrid! Decima o primera?
 

De tiende of de eerste? Dat is vanavond de grote vraag tijdens de Champions League-finale tussen Real Madrid en Atlético Madrid. De wedstrijd, met als inzet de absolute hoofdprijs voor clubs, wordt in 200 landen uitgezonden…

Een obsessie? Ja, zo kun je het best noemen, voor alles wat Real aanhangt tenminste. In 2002 won de Koninklijke voor het laatst de Champions League. Dat is wat lang geleden voor een vereniging die begin deze eeuw het plan ‘Leeuwenkoning’ lanceerde. Doel was toen om de rijkste club ter wereld te worden. Die opzet – inkomen vorig seizoen 512 miljoen euro – is geslaagd, alleen de prijzen bleven achter. Alleen doelman Iker Casillas was er bij toen Real de negende Champions League-beker (of Europa Cup 1) won. Inmiddels is de club 10 trainers nemer dan 1 miljard euro aan transfergeld verder. Of dat genoeg is voor een tiende? We zullen het zien.

Real-sterspelers Gareth Bale en Cristiano Ronaldo zijn fit verklaard. Aan de andere kant doet Diego Costa verwoede pogingen om de aftrap te halen. Als iemand Atlético aan een eerste CL-beker kan helpen, is hij het. Atlético speelt vanavond met de naam van de dit jaar overleden clublegende Luis Aragones in de kraag van het wedstrijdshirt. In gouden letters geborduurd.

Irene Villa. Nooit van gehoord? Dat dachten de spelers van Atlético dit jaar ook nog. Het was eind maart. Atlético maakte een moeilijke periode door in de competities. Een nederlaag tegen Bilbao zou de titelkansen danig doen slinken. Trainer Diego Simeone (foto) besloot hulp van buitenaf in te roepen. Hij nodigde Irene Villa uit om zijn groep vlak voor de afstrap toe te spreken. Villa en haar moeder Maria, die bij de politie werkte, reden in oktober 1991 naar school toen een ETA-bom onder hun auto ontplofte. Irene, toen 12 jaar oud, verloor haar beide benen en drie vingers. Haar moeder een been en een arm. Villa is tegenwoordig een succesvolle life-coach, journaliste en een paralympische skikampioene. Simeone wilde de kracht, motivatie en toewijding terug in zijn ploeg brengen. Atlético ging na de veertig minuten durende presentatie het veld op, kwam in de zesde minuut op achterstand, maar wist de wedstrijd alsnog te winnen. Op 17 mei werd de club voor het eerst sinds 1996 kampioen van Spanje. Aan wilskracht geen gebrek.

Het is voor het eerst dat de belangrijkste Europese wedstrijd op clubniveau een stadsderby is. Het is voor de 17de keer (!!!) dat twee clubs uit hetzelfde land in de Europese finale staan. Real en Atlético speelden 252 wedstrijden tegen elkaar, Real won er 134, Atlético zegevierde 62 keer. Vorig seizoen maakte Atlético een einde aan een reeks van 14 jaar waarin het niet wist te winnen van de stadgenoot. Bernabeu, het stadion van Real, ligt in de wijk Chamartin in het noorden van Madrid. Vicente Calderon, het stadion van Atlético, bevindt zich in de zuidelijke wijk Imperial. Als Real vanavond wint, dan wordt er gefeest bij de Cibeles-fontein in het centrum. Wint Atlético dan moet je naar het beeld Neptunus om uitzinnige fans te zien. Het wordt vanavond in Lissabon de vijfde ontmoeting tussen beide clubs. Real won dit seizoen 3 keer. Een voorspelling? De laatste ontmoeting op 24 mei, in de halve finale Copa del Rey, won Real na strafschoppen.

Hollands glorie in het Estadio da Luz in Lissabon, aftrap 20:45 uur. Voor het eerst sinds 2004 zijn er geen Nederlandse spelers betrokken bij de finale, scheidsrechter Bjorn Kuipers (foto) – 41 jaar en afkomstig uit Oldenzaal – vult dat gat. Nou ja, hijzelf heeft het liever over Equipo Kuipers. Hij wordt op beide zijlijnen geflankeerd door Sander van Roekel en Richard Liesveld. Of we trots op Kuipers moeten zijn? Beter is dat we het zaterdagavond niet opmerken, want dan fluit hij waarschijnlijk zijn beste wedstrijd. Uit het handboek der arbiters: een scheidsrechter is pas een prima leidsman als hij onzichtbaar is. Uit de Volkskrant, 24 mei 2014.

Gepubliceerd op 24/05/2014
Aangepast op 24/05/2014
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
1 juni 2014 om 11:39:32
elsevier.nl, 24 mei 2014

REAL MADRID TREKT AAN LANGSTE EIND IN CL-FINALE

Voor de tiende keer in de clubgeschiedenis heeft Real Madrid de belangrijkste Europese voetbalbeker voor clubteams gewonnen. In de finale won de Spaanse club zaterdagavond van stadgenoot Atletico.

In Lissabon werd het 4-1. Gareth Bale (-de man van 100 miljoen-) loodste zijn werkgever voorbij de Spaanse landskampioen Atlético.

De Welshman kopte in de 110e minuut van dicht bij raak, na goed voorbereidend werk van Angel di Maria. Marcelo en Cristiano Ronaldo (strafschop) bepaalden de eindstand op 4-1.

De wedstrijd leverde na negentig minuten geen winnaar op. Real Madrid en Atlético Madrid kwamen in de reguliere speeltijd in de Portugese hoofdstad tot 1-1.

In de eerste helft had Diego Godín Atletico met een kopbal op voorsprong gezet. Sergio Ramos zorgde in de blessuretijd met een kopbal voor de gelijkmaker. De wedstrijd stond onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers.

In de jacht op de Glazen Bol deden rovers Jorrit Dijkstra en Matthijs Kruk erg goede zaken. De voorspelling -1-1 rea- wnv was 10 punten waard. Kruk heeft met 13,7 punten de leiding overgenomen van Wouter van Dam. Dijkstra staat derde.