Maurits Vegter piekt op de Olympische Spelen

Maurits Vegter piekt op de Olympische Spelen
 

Vijf van de tien Olympische vraagstukken zijn ontrafeld. Het is tijd voor een tussenbalans. Maurits Vegter staat trots aan kop. De succesvolle afdaling van alpineskiën Didier Defago was 10 punten waard. Een interview met alweer een Amsterdammer…

“Jammer dat hij er niet is”, riep rover Gert-Jan Fernhout vorig jaar op een fietspad dichtbij de Rotte. De helm leunde licht op zijn voorhoofd en de zonnebril lag speels op zijn neus. Hij keek met zorg tussen zijn benen of de ketting luisterde naar vlugge vingercommando’s. Gert-Jan reed een rustige warming-up op weg naar de start van de roverstriathlon. De grote afwezige die zonnige zondagmorgen was zijn zwager Maurits Vegter. “Hij durft niet, de zwakkeling”, lachte Fernhout gemeen, “joh, wat had ik hem graag verslagen. Het levert namelijk punten op met Kerstmis aan de grote tafel.” Drie donderse rovers zijn verliefd op evenveel Cueva-zusters. Gert-Jan was de eerste, toen volgde Robbie van den Bos en Maurits werd als laatste in de familie opgenomen. Drie zwagers, competitie op alle fronten, de lat wordt hoog gelegd. Wat een trio! Gert-Jan kroonde zich vorig jaar tot pokerkoning, Robbie werd vader van een prachtige tweeling en Maurits voert met trots het tussenklassement aan. Laatstgenoemde staat even in de spotlight. Een mini-interview met onze huidige koploper.

De spelen begonnen voor Maurits direct goed. Hannah Kearney liet als eerste The Star-Spangled Banner over Whistler Park galmen. De gouden medaille werd met tranen in de ogen in ontvangst genomen. De eerste puntjes waren natuurlijk welkom, maar de grote klapper maakte Vegter een dag later. Didier Defago won verrassend de afdaling. “Eerlijk gezegd ben ik een complete leek als het om skiën gaat. Ik ben gewoon afgegaan wat op de site stond. Daar las ik dat de Zwitsers favoriet waren voor het goud en zeg nou zelf: Didier Defago klink toch als een Zwitserse klok?” Een koppositie in de jacht naar de Glazen Bol verandert je leven. De druk neemt onwaarschijnlijk toe, de kans dat faalangst zich ontwikkelt is groot. Er zijn genoeg voorbeelden bekend. Tenminste twee gewezen koplopers zijn recentelijk nog van straat gehaald nadat ze op blote voeten in de sneeuw uren lang tegen bomen stonden te praten. Ook de normaal zo nuchtere Maurits draagt tegenwoordig een helm. “Niet dat het ergens goed voor is, maar nu ik eerste sta voel ik me als een prooi. Dat wordt rennen!”

“Ik had natuurlijk nooit gedacht dat het debuutjaar zo zou gaan. Ongeacht hoe het uiteindelijk afloopt, het voelt onwaarschijnlijk om nu bovenaan te staan”, draaft Maurits nog even door, maar enige illusies voor totale victorie worden direct getemperd. “Ik heb wel gezien dat een enkele uitslag het klassement totaal op zijn kop kan zetten. Ik verwacht dan ook dat veel rovers die outsiders hebben gekozen nog veel punten gaan halen. Ben benieuwd hoe de stand er na de Spelen uitziet.” Zo veel enthousiasme. Waarom is Maurits nu pas toegetreden tot het roversgilde? Heeft Robbie niet genoeg reclame gemaakt? “Ja hoor, hij heeft zijn best gedaan”, weet Maurits nog, “Robbie vertelde me anderhalf jaar geleden al van het spel, maar ik was bang dat het me teveel tijd zou gaan kosten. Uiteindelijk ben ik gelukkig gezwicht. Ik vind het erg leuk.” Maurits woont al zijn halve leven in Amsterdam. Het begint zo zoetjes aan op te vallen dat de rovers woonachtig in onze hoofdstad het goed doen. Een ploegenklassement op basis van woonplaats zou de stad van rood licht en eigenwijze paaltjes ongetwijfeld bovenaan brengen. Doen we natuurlijk niet! Voorlopig kan Maurits met een glimlach naar het eerstvolgende familiefeest. Van zijn twee zwagers heeft hij voorlopig geen last meer.

Gepubliceerd op 23/02/2010
Aangepast op 23/02/2010
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
7 maart 2010 om 12:39:34
Rob van den Bos en Karsten van der Kraaij, het zijn mijn vrienden, maar als de club uit de hoofdstad speelt, dan zijn het anderen. De blik in hun ogen, de zenuwachtige snik in de stemmen, een onhandig snel huppeltje richting tweezitsbank voor (of achter) de televisie. Het doet nog steeds pijn en het geeft bultjes om die twee te zien hopen op een doelpunt tegen Juventus, Anderlecht of Dynamo Zagreb.

En ik heb meer van dat soort vrienden en familie. Gek op Rotterdam, maar toch dat laatste stapje niet kunnen zetten. En hoe zou het kunnen zijn? In het mooie Rotterdam, tegen beter weten de teleurstelling weg toosten, lachen als een boer met kiespijn om een nieuwe nederlaag, hopeloos mee wandelen met de stoet op de lijdensweg die Feyenoord heet! Het is onze natuur!

Bos, Kraaij, Wim en Bas, fijne gasten, ik vergeef jullie.

Jammer in feite Amsterdammer (en dat rijmt!).
Ilja Flem
5 maart 2010 om 15:18:59
Wat ben je toch een schat. Ik ben ontroerd, maar ...... heb ik dan zó weinig aanhangers.

Wim van der Male
4 maart 2010 om 14:00:32
Joviale Ilja Flem Aanhangers
Ilja Flem
3 maart 2010 om 22:47:03
Maar wat betekent JIFA nu echt?
En hoe zouden rovers stemmen?
Rob Lenting
2 maart 2010 om 18:35:32
Wim, wat ben je toch een schat!
Robbie van den Bos
2 maart 2010 om 09:43:11
daar heeft die Kraai een punt, intelligent is niet direct op mij van toepassing.

innemend weer wel, zeker als je ziet wat het synoniemenboek er over zegt: aangenaam, aardig, bekoorlijk, charmant, lieftallig, minzaam, sympathiek.

en daarmee onderscheiden wij JIFA'ers ons toch van de rest.


Karsten van der Kraaij
2 maart 2010 om 08:15:19
Mooie omschrijving Wim en zou zomaar kunnen, alleen Bossie staat er ook tussen!
Wim van der Male
1 maart 2010 om 23:03:19
Jeugdig, Intelligent, Frivool, Ape-relaxed
Rob Lenting
28 februari 2010 om 16:30:28
Is nu niemand nieuwsgierig wat JIFA betekent?
Ilja Flem
28 februari 2010 om 14:03:15
Michiel heeft gelijk. De virtuele stand zorgt niet alleen elke zaterdagmiddag voor ongemeende spanningen, maar ook zaterdagavond en zondag vanaf 12:30 voel ik spanning tot laat op de avond tijdens de late avondwedstrijd in Spanje. Gelukkig heeft Xerex een gemiddelde van 0.565 per game. Als Chelsea niet zo zou stuntelen zoals gisteren tegen City dan lijkt het inderdaad een gouden race, zeker na de faillissementsaanvraag van Portsmouth waarbij de club wellicht 9 punten in mindering krijgt, maar ondanks die hoopvolle berichten onderschat ik geen enkele rover (ook niet onze Oscar Wilde: Mijnheer de Witte). Roveren naar de Glazen Bol is net als pokeren. Observeer je tegenstanders, leer ze kennen en vermorzel ze als ze het niet verwachten. Ben virtueel chipleader, maar weet allang bij welke rovers ik fold, raise, check of all in ga. Er zijn immers andere rovers zijn met redelijk goede kaarten zoals Ton Peeters met ManU-Wigan(20 pnt), Wilbert Vonk met ManU-Wolverhampton(20 pnt). Jeroen Kloet en Wouter van Dam met Bayern-Nurnberg(10pnt), Pieter en weer Maurits Vegter met PSV-Willem II(10 pnt). Zelfs Wilko met PSV-ADO(20 pnt) is nog niet kansloos.

Michiel, man UIT HET NOORDEN, vanmiddag Groningen–Feyenoord.Voor wie ben jij eigenlijk?
Michiel Oosterhoff
25 februari 2010 om 14:09:49
Prachtige indeling Lent! ik ben voor een virtueel ploegenkabinet- kunnen we allianties creeren en nieuwe splinterpartijen oprichten...

Maar serieuze zaak van de Boppers- die puntenvraag moet gewoon ongeldig worden verklaard, en een extra vraag inlassen denk ik. Bos heeft gelijk dat "niet bij laatste 12"geen verkeerd antwoord is, netzoals "dnf", een antwoord wat ook niet fals is. Geacht roversnest, of ik stel een nieuwe vraag voor, of de punten delen voor diegenen die voorgaande antwoorden hebben gegeven.

Daarnaast nog even ter discussie welk medailleklassement wordt aangehouden, aangezien er twee telwijzen zijn: nl: een officiele van vancouver2010.com en eentje van bijv. nos....
Kleine verschillen, maar om onvrede te voorkomen om de laatste dag is duidelijkheid denk ik gewenst...

Zie de verschillen:
http://www.vancouver2010.com/olympic-medals/
http://nos.nl/os2010/medailles/

En bij twijfel kan nestor Aad altijd een onafhankelijk ordeel vellen...
Rob Lenting
24 februari 2010 om 23:09:27
Het is en blijft een pracht klub. Zie niet in wat dat te maken heeft met een foute wissel. Amsterdam vs Rotterdam, dat geeft kracht. We moeten in de achtervolging.

Om de boel op te juinen, een virtueel ploegenklassement:

1. MOKUM 29,3 punten
(Vegter, Reisma, Boersma en Klijn)

2. ROTTERDAM 24,5 punten
(Wegman, Vonk, Tan, Tompot)

3. DELVENAREN 21,7 punten
(J. Lenting, Flem, Steijger, Harrevelt)

4. UTREG EO 20,9 punten
(Brants, Fernhout, Bouwman, Kroon)

5. UIT HET NOORDEN 18,4 punten
(Oosterhoff, Hartogh, Mul, Gaastra)

6. JIFA 16,1 punten
(Bos, Kraaij, Male, Boschker)

7. SCHOFFIES VAN SDV 14,2 punten
(Bischop, Monster, Lambaart, Lent)

8. OUDE VADERS 13 punten
(de heren A.van den Bos, J.de Witte, S.Lenting, R.Smit)
Robbie van den Bos
24 februari 2010 om 14:30:11
Ilja, wat vind jij nou bij die bobslee, het antwoord; n - dns (geen start) diskwalificatie/defect is toch heel wat anders dan terugtrekken?

Stel dat je als antwoord hebt: niet bij de beste 12.

dan is is toch veel meer passend op het resultaat van die lafaards? ik weet niet wie dat antwoord hebben maar ik zou zeggen, geef die rovers punten.
Michiel Oosterhoff
24 februari 2010 om 10:29:11
De Hans Wiegel onder de rovers kijkt nu al achterom!
Dat Gert-Jan zich niet gek laat maken door een spelletje siert hem. Zijn achternaam impliceert dat Ilja Flem( die de vakantiebestemming al heeft aangepast aan zijn overwinningsbudget) nog lang niet van hem af is. Ik heb serieus te doen met Ilja, fan van een klub, die je het ook al jaren gunt om eens met de hoofdprijs er van door te gaan. De virtuele stand zorgt voor ongemeende spanningen elke zaterdagmiddag op de graswinckelstraat. Het lijkt een gouden race, en wat kan hier nog in de weg staan? Ilja begint nu halverwege het seizoen al conservatieve trekjes te vertonen, controleert eventuele uitslagen van mede rovers midden in de nacht. Terwijl Sven huilend in de catacomben verdween zat Ilja met een glimlach voor de pc. Dat de Bobbers niet eens beginnen aan hun race maakt de glimlach van de handelaar in specerijen alleen maar groter. Maar beste Ilja, vergeet niet het gevaar schuilt niet in de mannen bovenin de ranglijst, maar de scherpschutters onderin, let op: Aad,, Sinclair, Eddy, Mark en Wim, Maurice en Pieter, om maar een paar te noemen. Het blijft nog lang onrustig in de Graswinckelstraat, en beste Ilja, Sterkte gewenst.
Ilja Flem
24 februari 2010 om 00:00:13
Toch even gechecked hoe Maurits, onze huidige koploper, Sven Kramer heeft ingeschat. Gelukkig voor ons nam Sven opnieuw de binnenbocht.