Paul Steijger wint voor tweede keer de Glazen Bol

Paul Steijger wint voor tweede keer de Glazen Bol
 

Op 3 september aanstaande wordt Paul Steijger voor de tweede keer gehuldigd als opperrover. Tijdens het slotfeest in grand-café De Machinist zal onze duvelse Delftenaar met de Glazen Bol staan te glimmen. De Hoed is gewonnen door debutant Ron Buijs…

Paul Steijger heeft voor de tweede keer de Glazen Bol gewonnen. De Delftenaar sloeg zijn slag al vroeg in het seizoen. Hij koos Thor Hushovd als wereldkampioen op de weg en was de enige rover die geloofde in de klimcapaciteiten van de Noorse sprinter. Het leverde Steijger 20 punten op en een schokkend grote voorsprong. Natuurlijk een dubieuze gang van zaken dat de rest van het roverspeloton Hushovd over het hoofd heeft gezien. Tot op heden is vals spel of enige vorm van manipulatie niet bewezen en zo gaat Steijger opnieuw de boeken in als opperrover.

Het WK wielrennen in het Australische Geelong deed de discussie over het wel en wee van onze unieke puntentelling oplaaien. De vraag of het slim is om een unieke voorspelling zo zwaar te belonen stond in oktober 2011 centraal. De jacht op de Glazen Bol was zoet twee maanden bezig en Steijger had een adem ontnemende voorsprong. Alle rovers moesten in de achtervolging die maanden zou duren. Toen Paulus met Marc Coma in Dakar, tijdens de 6 Nations en WK cricket nog wat puntjes sprokkelde, was zijn voorsprong op de meesten 20+.

Steijger hield stand tot de eindstreep, maar zonder slag of stoot ging dat niet. Juist vanwege de puntentelling, is met 1x 20 punten een gat gedicht en maken alle rovers tot de slotvraag kans. De eerste serieuze aanval kwam van rover Gjalt Gaastra. De Fries aasde met Mads Junker als topscorer van de eredivisie serieus op 20 punten. De Deense spits van Roda JC scoorde 3 goals in de voorlaatste speelronde en nam de koppositie over van Bjorn Vleminckx. Junker werd geen topscorer, de aanval van Gjalt was afgeslagen. Het WK tafeltennis in Rotterdam gaf ook een aantal rovers hoop op 20 punten en daarmee het slechten van de bres met Steijger. Wim van der Male bleef lang in de race met Ning Ding en Ma Long, maar Ma Long sneuvelde met klein verschil in de halve finales. De Champions League finale was de volgende horde die Steijger moest nemen. Vooral de vraag ‘welke speler ontvangt als eerste een gele kaart?’ bracht veel rovers op de punt van de stoel. Antonio Valencia solliciteerde meerdere malen naar het waarschuwende stukje karton, maar scheidsrechter Victor Kassai hield het keer op keer bij een vermaning. Tot grote ergernis van Frank Stout, die met eerste geel voor Valencia het klassement op zijn kop had gezet.

Een van de hoogtepunten van het afgelopen roversseizoen was ongetwijfeld de Indy500. Wat een race, wat een race! Live te volgen op internet, met zweet tussen de billen. Met nog 3 rondes te gaan leek Danica Patrick voor het eerst in haar carrière de legendarische race te winnen. Met 5 seconden voorsprong begon ze aan de absolute finale. Sinclair Bischop was nadrukkelijk in de race voor 20 punten! Totdat haar benzine op raakte, Dario Franchitti kwam terug aan de leiding. In zijn slipstream reed de 23-jarige JR Hildebrand, debuterend op Speedway Indianapolis. De rest van het veld op meer dan 10 secondes. Laatste ronde: Franchitti de pits in. De Schot had kennelijk ook geen brandstof meer, rookie Hidebrand pakte de leiding en reed met een ruime voorsprong op weg naar de winst. De commentatoren hilarisch: “zal hij de finish wel halen? Heeft hij nog wel voldoende brandstof?” Hildebrand de laatste bocht in en bam, de muur! Hij stuurde te hoog in, zijn linker voorwiel blokkeerde, de banden waren tot op de naad versleten. Terwijl zijn wagen op drie wielen de laatste 100 meters naar de finish doorgleed, wipte Dan Wheldon op de valreep voorbij. 4 rovers, waaronder Bart Govers, pakten 5 punten. Koploper Steijger werd voor het eerst op de schouder getikt, Bart was genaderd tot 1,2 punten. De winnaar van 2007, Martin Klijn, greep met eerste uitvaller Takimo Sato 10 punten en sloop naar de vierde plaats.

De tennissers op Wimbledon voerden vervolgens de spanning vervolgens op in de strijd om de Glazen Bol. Petra Kvitova won verrassend de titel bij de dames en zij bracht Wim van der Male opnieuw in stelling voor 20 punten. Wimpie duimde in de herenfinale voor Rafael Nadal, maar hij zag Novak Djokovic winnen. Weg 20 punten. “Verdiend gewonnen”, sms-te Wim sportief. Door naar Le Tour. De Ronde van Frankrijk was afgelopen een spektakel. Vooral de vraag ‘welke Franse renner wint als eerste een etappe’, hield de spanning er goed in. Bijna dagelijks maakte een rover kans op 20 punten, vooral Chris Piguillet met Sandy Casar was er twee keer erg dichtbij. Yuri Bouwman sloeg uiteindelijk met Pierre Roland wel toe, incasseerde 20 punten, maar kwam te kort voor de koppositie. Yuri is uiteindelijk gestrand op plaats 2. Steijger had daarvoor wel twee Tourvragen goed voorspeld. Vooral met Omega Pharma-Lotto als eerste ploeg met een renner minder werden 6,7 welkome punten bijgeschreven. Zonder deze punten was de Glazen Bol alsnog weggekaapt.

In de strijd om de hoed was aan de vooravond van de Tour de France een interessante kopgroep ontstaan. Govers stond aan kop met 10 punten, Boshuijer, Bruijnen en Jeroen Lenting volgden met 1 punt minder, Leune, Kloet en Ralph Bouwman hadden 8 punten verzameld. De uiteindelijke winnaar Ron Buijs had 7 punten. De debutantrover pakte echter met Thomas Voeckler als renner met de meeste etappes in de gele trui, Samuel Sanchez als winnaar van de bolletjes trui en Uruguay als winnaar van de Copa America 3 punten, juist genoeg voor eindwinst.

Op naar de prijsuitreiking in grand-café De Machinist. Na het verrukkelijke diner, de drank, de quiz, Pulp Fiction, het jaaroverzicht in beeld en geluid, sterke verhalen over net niet behaalde punten, staan op 3 september diverse rovers in de schijnwerpers. Paul Steijger krijgt de Glazen Bol en wat kleingeld, Ron Buijs wint de Hoed, Patrick Hack de wisselbeker na het winnen van de triatlon, Knock-outrover Alexander van Verseveld krijgt twee kaartjes voor het boksgala Bep van Klaveren en Snelheidsrover Ralph Bouwman ontvangt een miniatuur van de race-auto die LeMans won in 1971. Het was een mooi seizoen vol sportieve hoogtepunten. Rovers die zich nog niet hebben opgegeven voor het feest, maar er toch bij willen zijn, kunnen dat alsnog doen. Wel voor 22 augustus aanstaande, want dan wordt er definitief gereserveerd.

Gepubliceerd op 14/08/2011
Aangepast op 14/08/2011
Auteur: Roversnest