Roel Reisma voor een dag opperrover

Roel Reisma voor een dag opperrover
 

Hannay Kearney veroverde ruim een week geleden als eerste Amerikaanse een gouden medaille. Het leverde rover Roel Reisma voldoende punten op om tot opperrover te worden geridderd. Een dag later verloor hij alweer de koppositie. Toch blikken we even terug. Een mini-interview…

Hannah Kearney veroverde ruim een week geleden als eerste Amerikaanse een gouden medaille. Op het onderdeel moguls stuiterde ze als snelste en met acrobatische sprongen naar beneden. In hoog tempo werden een groot aantal sneeuwbulten verwerkt, de beide knieën klapten van rechts naar links en terug. Het deed gewoon pijn om naar te kijken, je eigen knieën sprongen spontaan in het slot bij het zien van zoveel lichamelijk geweld. Kearney ging 4 jaar geleden in Turijn nog als topfavoriet hopeloos kopje onder, ze werd slechts 22ste, dit jaar was er wel reden voor feest. Roel Reisma had het goed gezien. Als best geplaatste van de 9 rovers die Kearney als eerste US-golddigger zagen, pakte Reisma de leiding in de jacht naar de glazen bol. De euforie zou slechts 1 dag duren, maar het uiterst succesvol bijeen scharrelen van punten van onze debutant maakt nieuwsgierig. Reden voor een mini-interview.

“Deelname aan dit spel heb ik voor mijn verjaardag gekregen”, vertelt Roel trots, “een cadeau van Gijs Boersma die vorig jaar al meedeed.” De twee vrienden zijn beide goed gestart en momenteel terug te vinden bij de beste 16. “We komen uit Amsterdam en ik heb begrepen dat het roversnest zich in Rotterdam bevindt. De huidige tussenstand moet wat dat frustratie opleveren, dat kan niet anders.” Roel heeft in zijn eerste roofjaar voor een voorzichtige tactiek gekozen. Hij koos voor de favorieten en schraapte op die manier de punten bij elkaar. “Voor de Olympische Spelen heb ik een paar vragen met echte sportfreaks besproken, maar ook zij hadden niet op alle vragen antwoord. Hannah Kaerney was dan ook een zelf verzonnen gok.” Het bleek een schot in de roos, ruim twee punten waard. Aan winnen denkt Reisma nog niet. “De meeste vragen kunnen alle kanten op. Ik verwacht dat na de Olympische Spelen het klassement volledig door elkaar is geschud. Al mijn hoop is gevestigd op Marcus Hellner als winnaar bij de 50 kilometer langlaufen. Het wordt de afsluitende knaller van tien punten!”, blikt Roel hoopvol vooruit. Een keuze om jaloers op te zijn, want de Zweed is absoluut niet kansloos. Hellner wist eerder de 30 kilometer achtervolging te winnen, de generale repetitie voor de afsluitende langlaufmarathon.

Gepubliceerd op 22/02/2010
Aangepast op 22/02/2010
Auteur: Roversnest