Ronde van Vlaanderen: de absolute hoogmis

Ronde van Vlaanderen: de absolute hoogmis
 

Aanstaande zondag brullen leeuwen op gele vlaggen. De Vlaamse leeuwen welteverstaan. Het is hoogmis bij onze zuiderburen, ruim 600.000 wielerliefhebbers worden verwacht. Wie wint de ronde van Vlaanderen?

Aanstaande zondag brullen leeuwen op gele vlaggen. De Vlaamse leeuwen welteverstaan. Het is hoogmis bij onze zuiderburen, ruim 600.000 wielerliefhebbers worden verwacht. De ronde van Vlaanderen is dan ook niet zomaar een wedstrijd, ze is de absolute koningin onder de wielerklassiekers. Vlaanderens Mooiste verdient dan ook alleen een koning als winnaar. Met Tom Boonen als absolute topfavoriet vertrekt het wielerpeloton aanstaande zondag in Brugge voor ruim 250 kilometer door de Vlaamse Ardennen. In Oudenaarden zullen 13 rovers op de winnaar wachten.

Voor het eerst sinds decennia is de Muur van Geraardsbergen buiten het parcours gehouden. In plaats van de traditionele klauterpartij naar de voeten van moeder Maria bovenop De Muur, worden de Paterberg en Oude Kwaremont ieder drie keer beklommen. “Een boeiender finale”, zegt de organisatie, “puur commerciĆ«le belangen”, roept de pater van Geraardsbergen. Pater Willibrord is boos dat zijn katholieke dorpje en wielerbedevaartsoord door de ronde van Vlaanderen wordt buitengesloten. Een groot kasteel annex hotel in de buurt van Geraardsbergen is volgens de vader de oorzaak van de plotse verbanning. Het hotel weigert een deel van de winst, dat wordt verdiend in het weekend van De Ronde, aan de organisatie af te staan. Afspraken die schijnbaar met andere hotelketens wel worden gemaakt. Als het verhaal van de pater waar is, dan mag er worden gesproken over pure maffia-praktijken in Vlaanderen. Maffia blijft een spel onder katholieken, zo blijkt.

Met de ronde van Vlaanderen voor de deur lopen de emoties in het wielergekste deel van Europa hoger op, zo schrijft het AD. Het blijkt dat de zotte Vlaming niet makkelijk in de maling wordt genomen. De verplaatsing van de finishlijn van Meerbeke naar Oudenaarde heeft de politie zelfs in verhoogde staat van paraatheid gebracht. De burgemeester van de splinternieuwe finishplaats heeft namelijk een anonieme dreigbrief ontvangen. Er is geen sprake van paniek, maar de brief wordt wel uiterst serieus genomen. Onbekenden zouden de nieuwe route van Vlaanderens Mooiste willen saboteren. De brief plofte eind vorige week bij burgervader De Meulemeester op de deurmat. Vooral het schrappen van De Muur heeft veel Vlamingen in het hart getroffen. Met handen vol spijkers en punaises beloven de schrijvers van de dreigbrief zondag actie te voeren.

Oudenaarde is nog niet tot oorlogsgebied verklaard, maar het scheelt niet veel. Ondanks de dreigementen vertrekken 13 rovers aanstaande zaterdag richting de Vlaamse Ardennen. Onder het motto ‘wat in Vlaanderen gebeurt blijft in Vlaanderen’ hopen de mannen weer een artikel aan de rijke roversgeschiedenis toe te voegen. Sport met een vleugje plaatselijke emoties, daar is de Glazen Bol iedere keer weer naar op zoek. Werd vorig jaar in Cardiff het nationale rugbyteam van Wales in een vol Millenniumstadion gesteund, nu zal de gele vlag met zwarte leeuw wapperen. Al verdienen Lieuwe Westra, Jens Mouris en Sebastian Langeveld nationale steun, het zal moeilijk worden niet te bezwijken onder de Vlaamse Boonen-mania. Met Jupiler in de ene hand en Vlaamse friet in de andere zal een succesvolle comeback van volksheld nummer een Tom Boonen zonder schaamte worden gevierd. En Tom maakt een goede kans. Boonen is na zijn overwinning in de E3 Prijs en Gent-Wevelgem de absolute topfavoriet. Wie wint de Ronde van Vlaanderen 2012? Zondag weten we het.

Gepubliceerd op 28/03/2012
Aangepast op 28/03/2012
Auteur: Roversnest
 
 
Pieter Schaap
2 april 2012 om 10:35:52
Kom hier met die hoed!
Rob Lenting
1 april 2012 om 22:28:48
BEN BLIJVEN BIJTEN TOT IK DOOD GING
De Standaard, 1 april 2012

Tom Boonen was meteen na de finish van de 96ste Ronde van Vlaanderen in de zevende hemel met zijn derde winst in Vlaanderens Mooiste. In de sprint versloeg hij de Italianen Pozzato en Ballan.

In de finale kwam Tornado Tom tegenover Pozzato en Ballan te staan, die wel een Italiaanse tandem leken te vormen. -Ik had even schrik om met die twee jongens door te rijden omdat ik dacht dat ze me zouden uitknijpen. Pozzato en Ballan kennen elkaar namelijk goed, maar de wind was mijn bondgenoot. Die stond stevig op kop en daardoor was het bijna onmogelijk om alleen weg te rijden.-

Die sprint won de wereldkampioen van 2005 al bij al makkelijk. -Ik vertrok vroeg, maar Pozzato wachtte zelf wat lang met aan te gaan, en vanaf dat hij in de wind kwam, moest hij terug. Ik ben blijven doorgaan en blijven bijten tot ik dood ging, en dat was genoeg om te winnen. Schitterend.-

De topfavoriet Boonen was nog verrassend veel punten waard. 7 rovers schrijven 2,9 punten bij. Vooral Pieter Schaap deed goede zaken in de jacht op de rovershoed.
Robbie van den Bos
28 maart 2012 om 20:45:20
dat wordt smullen zondag, van de vlaamse frieten en de hoogmis!