Rovers proeven sfeer op de Oude Kwaremont

Rovers proeven sfeer op de Oude Kwaremont
 

Leupegem, zondag 30 maart iets voor 14 uur. Vijf rovers zitten op de horizontale buis van hun racefiets. Even verderop wacht de Oude Kwaremont, scherprechter in Vlaandrens Mooiste. En er is gefilmd…

Leupegem, zondag 30 maart iets voor 14 uur. Vijf rovers zitten op de horizontale buis van hun racefiets. Even verderop wacht de Oude Kwaremont, scherprechter in Vlaandrens Mooiste. Rombout Wesseling, Lenn Harrevelt, Bastiaan Boschker, Patrick Hack en Rob Lenting durven het avontuur aan te gaan. Zij reisden naar Belgiƫ om een stukje sfeer te proeven aan de vooravond van De Ronde. De lentezon doet het kwik naar 20 plus stijgen, de kasseien op de talrijke heuvels tussen Oudenaarde en Ronse liggen er vredig bij. Als gretige jonge honden worden de pedalen geklikt, de ketting strak getrokken en de hartslag opgevoerd. Johan de Witte stuurt als een ware ploegleider de auto over de Vlaamse wegen. Zijn dochter Mick filmt. Op naar de Oude Kwaremont waar aanstaande zondag de echte wielerhelden elkaar pijn zullen doen. Bij de 1000 rovers zorgen we vast voor de voorpret. De tocht van 85 kilometer is vakkundig in een

De Oude Kwaremont is 2200 meter lang en de weg loopt gemiddeld met 4,2% omhoog. De eerste meters zijn goed te doen. Harrevelt schakelt naar het binnenblad en neemt met soepele tred het voortouw. Lenting volgt maar voelt al snel dat lichaam en geest het niet eens zijn. Nog ver voordat de niet bepaald waterpas gelegde kasseien fietsen nog lastiger maakt, spat het vijftal uiteen. Boschker springt als een kat op stelten uit de rug van Lenting vandaan op zoek naar de vooruit gesnelde Harrevelt. Op het steilste gedeelte (ruim 11%) halverwege de klim dwingt ernstige zuurstofschuld in kuiten en quadriceps tot rustiger aan doen. Dit keer definitief. Daar komen Hack en Wesseling de briesende Lenting voorbij. De pikorde voor deze zonnige middag is bepaald. Op de Paterberg, Koppenberg, Eikenberg en Taaieberg hetzelfde beeld.

Mooi is het Vlaamse land. Groene heuvels, een oude molen en de kerktoren van Zulzeke lachen ons toe. Het is fijn om rover te zijn. Met deze luchten volgend jaar weer! Onderweg brengt de kasseistrook van de Paddestraat grimassen en oergevoelens naar boven. Fietsen op keien is alleen voor echte kerels weggelegd. Het is klokslag 5 als de vijf jongens de N4 naar finishplaats Oudenaarde opdraaien. Het loopt vals omhoog, omlaag en weer omhoog. Hack schudt zijn hoofd als Wesseling (foto, rechts) voor de derde keer bruut op de trappers gaat staan en de finale inleidt. Harrevelt en Boschker (foto, links) volgen vrolijk, Lenting blijft achter. De kaars is uit, zijn snelheidsmeter geeft iets meer dan 18 km/uur aan. “En het doet nog pijn ook”, slappelacht Hack die uit de achtergrond is teruggekomen.

De drie koplopers worden stipjes en verdwijnen achter de horizon. Harrevelt (foto) wint de sprint, al was gelukkig geen wedstrijd. Toch?

Aanstaande zaterdag is het wel koers. Fabian Cancellara (foto) is de absolute topfavoriet. Peter Sagan, Tom Boonen en Sep Vanmarcke worden in de Vlaamse media ook als kanshebbers genoemd. Maar geloof ons, de lijst outsiders is veel langer. Zoekt en gij zult vinden, het zou de moeite kunnen lonen, want wielrennen is 20-punten gevaarlijk. Dat weet ieder gerespecteerd rover. Mocht Cancellara niet winnen, dan liggen er in Oudenaarde voor het roversvolk serieuze punten te rapen. Beloofd! Er gaan 200 renners van start. Wie wint De Ronde?

Gepubliceerd op 02/04/2014
Aangepast op 02/04/2014
Auteur: Roversnest
 
 
Erwin Sprengers
11 april 2014 om 17:37:37
Mooi filmpje mannen (en cameravrouw)!
Rob Lenting
8 april 2014 om 17:40:35
nrc.nl, 6-4-2014, 16:00 uur

Fabian Cancellara heeft voor de derde keer in zijn loopbaan de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Zwitser klopte zijn drie Belgische medevluchters in de sprint. Greg Van Avermaet werd tweede, gevolgd door Belkin-kopman Sep Vanmarcke. Niki Terpstra was op de zesde plaats de beste Nederlander.

Met zijn overwinning komt Cancellara in het selecte gezelschap van vijf renners die de Ronde driemaal wonnen. De Belgen Achiel Buysse, Eric Leman, Johan Museeuw en Tom Boonen en de Italiaan Fiorenzo Magni deden dat eerder. Cancellara won eerder in 2010 en 2013.

Na een loodzware koers werd de echte finale geopend door Van Avermaet. De BMC-coureur demarreerde op zo’n dertig kilometer van de meet en kreeg Stijn Vandenbergh met zich mee.

Op de Oude Kwaremont, de voorlaatste klim, demarreerde Cancellara uit de achtervolgende groep. Enkel Vanmarcke kon volgen. De twee wisten snel aan te sluiten bij de koplopers. In de sprint was Cancellara de sterkste. 6 rovers mochten een opvallend hoge beloning van 3,3 punten bijschrijven.

De Ronde werd live verslagen via de rovers groepsapp. Rover Gommert Leune volgde de koers vanaf Sumatra, waar ex-rover EJ Verschuren zijn bruiloft vierde. Leune was een van de puntenpakkers.
Wim van der Male
3 april 2014 om 22:38:58
Bijzonder plezant om zittend op de bank met u mee te fietsen