Sjezen van de Erasmusbrug en terug naar Zuid

Sjezen van de Erasmusbrug en terug naar Zuid
 

Rep en roer in Rotterdam. VIP ruimtes en tribunes worden gebouwd, het parcours geïnspecteerd. De Tour de France is in ons land. Zaterdag sjezen 198 renners van de Erasemusbrug, via de Boompjes en Willemsbrug weer terug naar Zuid. Een proloog over 8 kilometer, wie gaat er winnen?

Rep en roer in Rotterdam. Mannen in heftrucks stoeien met bouwmaterialen, een aluminium frame klettert op de kade, het is midden in de nacht. Er worden VIP ruimtes en tribunes gebouwd, de Boompjes is al ruim een week in onrust. Waarschuwingen op gele borden kondigen aanstaande afzettingen aan, twee van de drie oververbindingen gaan dicht, het wordt een complete chaos! Maar wel een unieke chaos. De Tour de France start in Nederland. Het grootste wielerspektakel ter wereld, gevolgd door 1200 journalisten, 75 televisiestations en miljoenen wielerliefhebbers uit 170 landen, zorgt voor beroering. La Grande Boucle is een mythe. Helikopters zullen cirkelen rond het Noordereiland, de kloppende rotorbladen voeren de spanning op, want de eerste wielrenner komt eraan. De hoge gebouwen, de slingerende Maas, de Zwanenhals vanuit de lucht bekeken: Rotterdam in optima forma!

Aanstaande zaterdag sjezen 198 renners van de Erasemusbrug rechtsaf de Boompjes op om via de Willemsbrug weer terug naar Zuid te denderen. Een korte tijdrit over acht kilometer. De Glazen Bol vraagt: wie wint de proloog? Simpel. Fabian Cancellara is natuurlijk de grote favoriet, hij won de openingstijdrit in de Tour van 2004, 2007 en 2009. De Zwitser is echter niet in supervorm. Cancellara won twee weken geleden nog wel de proloog in de Tour de Suisse, maar zijn voorsprong was alles behalve rustgevend. In Lugano was hij over 7,6 kilometer slechts 1 seconde rapper dan Roman Kreuziger en 3 teller sneller dan Tony Martin en Peter Sagan. In de afsluitende tijdrit over 26 kilometer, een afstand die Cancellara normaliter beter ligt dan het korte werk, werd hij zelfs teleurstellend tweede. Een nederlaag in een tijdrit, wanneer was dat voor het laatst? Toen zat Jan-Peter Balkenende nog stevig in het zadel. Dit jaar zijn er 4 belangrijke prologen gereden. Begin juni won Cancellara dus in Zwitserland en Alberto Contador in de Dauphiné, langer geleden was Bradley Wiggins de snelste in Amsterdam (Giro d’Italia) en Lars Boom in Parijs-Nice. Maar er liggen meer outsiders op de loer, want de Tour blijft de Tour. In ieder geval een mooi palet om uit te kiezen. De deadline is morgen al, dus niet te lang talmen.

Gepubliceerd op 30/06/2010
Aangepast op 30/06/2010
Auteur: Roversnest
 
 
Bastiaan Boschker
8 juli 2010 om 23:04:02
Tsja, om in wielertermen te blijven: erop en erover was mijn credo. Helaas werd het een chasse-patat.
Ilja Flem
3 juli 2010 om 09:15:02
Bastiaan wat doe je nu? We hadden toch afgesproken dat Gijs, jij en ik dezelfde topfavoriet zouden uitkiezen? Nu staan we vanavond niet meer met z'n drieën aan kop!