Slalommen in plaats van alle remmen los

Slalommen in plaats van alle remmen los
 

Klingelende koebellen, dampende gluhwein en driftig wapperende Oostenrijkse vlaggen in de vallei rond Schladming. Het WK alpine skiën is in volle gang. De glazen bol richt zich op de afsluitende nummers: de slalom!

Klingelende koebellen, dampende gluhwein en driftig wapperende Oostenrijkse vlaggen in de vallei rond Schladming. Het trotse Alpenlandje is in de ban van roetsen op latten over maagdelijk witte sneeuw. Het WK alpine skiën is in volle gang. Eerder deze week toonden Ted Ligety bij de mannen en Tina Maze bij de dames grootse vorm door de SuperG te winnen. Gisteren won de Noor Aksel Lund Svindal de afdaling. De glazen bol richt zich op de afsluitende nummers: de slalom! Technische vaardigheid combineren met snelheid geeft een kick. Rover Pieter den Hartogh merkte terecht op: de skiërs opgenomen in de antwoordenlijst manoeuvreren het liefst om kort op elkaar gestoken poortjes en blinken niet uit, zoals de vraag doet vermoeden, in meer vliegtijd dan sneeuwtijd klokken tijdens een waaghalzerige stuntmannenrit! Eens. De Glazen Bol vraagt om de kampioenen op de slalom. Alleen de snelste man samen met de beste vrouw leveren punten op!

De slalom is de mooiste discipline in de ski-sport en bestaat uit 2 manches. Achterstand opgelopen in de eerste heat kan zo worden goed gemaakt in de tweede afzink door meer risico te nemen. Ingemar Stenmark (foto) is met voorsprong de beste slalommer aller tijden. De legendarische meervoudig ski-kampioen uit Stockholm won 89 wereldbekerwedstrijden en 19 keer het eindklassement van de worldcup in de jaren 70 en begin jaren 80. In zijn witte pak, met subtiel aangebrachte blauw-gele vlaggetje op beide scheenbenen en biezen, bouwde hij zijn subtiel race op en sloeg pas toe in het laatste gedeelte van het traject. Niet zelden stond Stenmark na de eerste manche buiten de top10 en won hij uiteindelijk met meer dan 2 seconden voorsprong. Een fenomeen in het beheersen van emoties. Marcel Hirscher, momenteel de beste slalommer, spreekt nog altijd vol bewondering over Stenmark. De Oostenrijker is in bloedvorm, komt zelf uit Schladming en kent de sneeuw in de regio als zijn eigen kussensloop. Alleen nervositeit kan Hirscher van de wereldtitel afhouden. Bij de dames is het voorspellen van de wereldkampioene ingewikkelder. Een handvol vrouwen maakt kans. Wie nemen de poortjes het knapste of het krapste? Wie is als eerste beneden in Schladming aankomend weekeinde? Inzenden kan tot aanstaande vrijdag. Let op! Slalommers niet afdalers worden gevraagd. Succes!

Gepubliceerd op 10/02/2013
Aangepast op 10/02/2013
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
20 februari 2013 om 00:17:55
zondag 17 feb 2013, 14:32
NOS.nl

SCHLADMING - Marcel Hirscher heeft op het slotonderdeel van de WK skiën voor gastland Oostenrijk het eerste individuele goud in de wacht gesleept. De skiër, met Nederlandse moeder, bleef op de slalom de Duitser Felix Neureuther voor.

De 23-jarige Hirscher liet in de eerste run de snelste tijd noteren, maar in de tweede run was laat starten duidelijk een nadeel. Manfred Pranger (zesde) en Manfred Mölgg (vierde) vielen uit. Ook Neureuther en Hirscher hadden moeite alle poortjes goed te passeren.

De nummers twee en een hielden echter stand en pakten zilver en goud. Drievoudig wereldkampioen Ted Ligety viel al in de eerste run uit.

Bij de dames pakte het pas zeventienjarige Amerikaanse supertalent Michaela Schiffrin een dag eerder het goud.

Shiffrin liet in de eerste run de derde tijd noteren, maar legde met een puike tweede run de druk bij Tanja Poutiainen (tweede) en Hansdotter (eerste).

De Finse bezweek, maar de Zweedse had tot aan de laatste tijdmeting een voorsprong op Shiffrin. Bij de finish was dat echter een achterstand van 0,22 geworden.

De combi Schiffrin/Hirscher leverde 1,4 punten op en een belangrijk punt voor de hoed op. Ons hoedenjaagdus Kraaij/Bos is de top3 binnengeslopen.

Robbie van den Bos
15 februari 2013 om 13:15:33
Gezien de verschillende reacties over de vraag bij het skien hebben wij het tot de bodem uitgezocht.

Bij het inzenden wordt gevraagd naar de afdaling en op het voorblad naar de slalom. Wij hebben aan het begin van het seizoen alle vragen voorgeprogrammeerd en het misverstand is ontstaan bij het maken van de voorbladen dat wij enkele weken daarna hebben gemaakt. De afdaling is toen stilletjes de slalom geworden zonder het aan te passen in de voorgeprogrammeerde vragenlijst.

De fout is vrij snel na het open gooien van het evenement ontdekt door de alerte Koen Adams en Pieter den Hartogh. Op dat moment hebben wij direct een mail gestuurd met de toelichting dat het om de slalom gaat, zoals op het voorblad staat, en de achtergrondinformatie en antwoordenlijst op de slalom is gebaseerd. Er hadden toen circa 25 Rovers al ingezonden waarvan geen enkele Rover na onze mail heeft aangegeven dat hij het antwoord heeft ingevuld op basis van de afdaling.

Voor ons voldoende reden om aan te nemen dat het voor iedereen duidelijk is (of kan zijn geweest) dat het om de slalom gaat. Daarom nemen wij de vraag op in het klassement.

Let it snow!
Herman Slootweg
14 februari 2013 om 09:26:07
Ik had blijkbaar de mail niet goed gelezen en kwam het pas tegen bij invullen. Vandaar mijn "waarschuwing", maar die was dus overbodig.
Rob Lenting
13 februari 2013 om 23:33:00
Het gaat om niet om de afdaling maar om de slalom zoals in het artikel hierboven, op de kalender en in een extra mail is aangegeven.

Excuses voor het ongemak...
Herman Slootweg
13 februari 2013 om 16:42:28
Allemaal leuk en aardig, maar bij het inzenden wordt gevraagd om de winnaar van de WK afdaling en niet om de slalom. Dus of de vraagstelling moet aangepast worden of we vullen allemaal het juiste antwoord in, omdat het al geweest is....