• Wout Van Aert
  • Xandro Meurisse
  • ZZZ niet op deze lijst

Het Evenement

Aanstaande zondag is het koers in Limburg. De 56ste editie van de Amstel Gold Race trekt de beste klassieke renners naar Nederland. Op een aangepast parcours maar met de Cauberg nog steeds als scherprechter.

Gerrie Knetemann is al weer ruim 16 jaar dood. Hij overleed aan de gevolgen van een longembolie op de mountainbike tijdens zijn pensioen. De Kneet was een flamboyante coureur met een ongekende winnaarsmentaliteit. In 1978 werd hij wereldkampioen na een spectaculaire sprint à deux met de beter geachte Italiaan Francesco Moser.

In de Tour de France van 1982 verraste Knetemann door Sean Kelly te verslaan in een massasprint en Bernhard Hinault te kloppen in een lange tijdrit. Knetemann behaalde in totaal 10 etappe-zeges, nog altijd een Nederlands record, en droeg 8x de gele trui. Hij won 197 (!!) wedstrijden als profwielrenner.

Knetemann viel op in het wielerpeloton door zijn gevoel voor humor en zijn taalgebruik. De geboren Amsterdammer introduceerde een groot aantal uitdrukkingen die nog altijd als vakjargon worden gebruikt. Met Jordaanse snik. Voorbeelden? ‘Hij zit te harken’, ‘doorkachelen’, ‘met je hol open zitten’ , ‘de dood of de gladiolen’, ‘opgebaard over de meet komen’ of ‘het snot voor de ogen hebben gereden’.

In 1983 kwam Knetemann zwaar ten val in de Vlaamse semi-klassieker Dwars door België. Hij klapte vol op een geparkeerde auto. Aanvankelijk werd voor zijn leven gevreesd, maar hij werd uiteindelijk toch weer opgelapt. Na een lange revalidatie kroop hij ruim een jaar later terug op de fiets. Op 34-jarige leeftijd wist hij zelfs weer een contract te bemachtigen bij de bescheiden Franse wielerploeg Skil. Niemand had gedacht dat hij in de nadagen van zijn carrière nog een keer zou uitpakken.

De Amstel Gold Race 1985 staat bij menig wielerliefhebber nog helder op het netvlies. Dat kan niet anders. Het was een robuuste editie. Er gingen 146 renners in Heerlen van start, slechts 25 waren na 242 kilometer waren op tijd bij de finish in Meerssen. Bibberend van de kou en nat van de regen stond winnaar Gerrie Knetemann de pers te woord. Toen Mart Smeets een vaderlijke arm om hem heen sloeg, barstte De Kneet in tranen uit. Huilend als een kind zorgde hij die zondag voor centimeters hoog kippenvel in duizenden zo niet tienduizenden huiskamers.

YouTube: Amstel Gold Race 1985
Andere tijden Sport: Kneet in tranen

De Amstel Gold Race is de enige echte Nederlandse klassieker en maakt deel uit van de World Tour. Op de palmares vinden we 18 Nederlandse overwinningen, daarvan 5 op naam van Jan Raas. Van de huidige generatie heeft Philippe Gilbert meeste kruisjes. De Waalse veelwinnaar won de Amstel 4x maar kampt momenteel met een vormcrisis en staat daarom dit jaar niet aan de start. In het peloton aanstaande zondag zijn overigens slechts 3 ex-winnaars  te vinden: Michal Kwiatkowski, Roman Kreuziger en Michael Valgren.

2 jaar geleden won Mathieu van der Poel op barbaarse wijze de laatste editie. Jammer genoeg is het grootste Nederlandse talent er dit jaar ook niet bij. Hij is vorige week op de mountainbike gekropen in voorbereiding op zijn jacht op Olympisch goud in Tokyo.

Wie zijn er dan wel? Naast de 3 ex-winnaars mogen we uiteraard iets verwachten van Wout Van Aert. Al moest de Belg in de Ronde van Vlaanderen in de finale passen, het blijft natuurlijk een klasbak en misschien wel de topfavoriet. Daarnaast worden Roglic, Fuglsang, Alaphilipe, Carapaz, Hirschi, Valverde en Geoghegan Hart uit de top van de UCI wereldranglijst aan de start verwacht.

Magistrale Mathieus van der Poel won in 2019

Vanwege de pandemie is het geen rondgang over alle heuvels die Limburg rijk is. Dit jaar geen oneindig vaak draaien en keren om de Gulperberg, Eyserbosweg en Keuterberg keer op keer te vinden. De Amstel Gold Race 2021 speelt zich hoofdzakelijk af op een ronde van 16,7 km die 12 keer moet worden verreden. Het heeft zo meer weg van een veredeld criterium waarin de Geulhemmerberg, de Bemelerberg en de Cauberg voor pijn moeten zorgen.

Het zal evengoed een pittige wedstrijd worden. De renners moeten de koers maken, niet alleen het parcours. De Amstel Gold Race maakt zijn debuut op de Roverskalender. We zijn benieuwd. Veel plezier.