Springen over picknicktafels in Boekelo

 

Het grootste paardensport evenement van Nederland is de Military in Boekelo. Komend weekeinde komt de absolute wereldtop naar Overijssel voor dressuur, jumping en cross country. De Glazen Bol is er voor de eerste keer bij.

Eigenlijk best raar dat de Military Boekelo, ook wel Eventing genoemd, niet eerder op de Roverskalender stond. De jaarlijkse krachtmeting tussen de beste paarden ter wereld is toe aan de 48ste editie. De wedstrijd wordt door vele paardensportliefhebbers gezien als absoluut hoogtepunt. Paard en ruiter worden getest op de verschillende disciplines: dressuur, jumping en cross country. Een samengestelde wedstrijd die wordt verreden over vier dagen. Volledige controle over door adrenaline gedreven paardenkrachten is nodig om in Boekelo te winnen. Netjes gecontroleerd figuren rijden, over de hoogste hindernissen springen en een lange adem tijdens de cross country.

 

Roversvrouw Astrid van den Broek reed Boekelo in 1995. Wij vroegen haar om tips, want waarschijnlijk lukt het geen rover om 1 ruiter te noemen die zijn of haar paard adequaat door de bossen kan sturen. Laat staan de grootste kanshebbers op te sommen. Dus Astrid, wie gaat er winnen? “Dat is niet te voorspellen”, lacht de vrolijke Delftse. Een antwoord waar we natuurlijk niet op zitten te wachten. “Nieuw-Zeeland, Engeland en de ruiters uit Duitsland doen het altijd goed”, probeert mevrouw Van den Broek nog iets van informatie te geven. Of zal ze de gouden tip bewaren voor manlief Randy. Het is wel duidelijk: 20 punten liggen nadrukkelijk op de loer in Boekelo.

Astrid zit op de bejaarde Puma, een hengst die met enige senioriteit over de stallen in Nootdorp heerst en in zijn jonge jaren vurig door de bossen draafde tijdens menig Military in Nederland. Astrid is echt gek op Puma. Een paard met een gebruiksaanwijzing, daar houdt ze van. Zijn ranke lichaam verraadt zijn verleden. “Hij is 23 jaar, in mensenjaren boven de 80, maar af en toe nog net zo lastig als een puber. Dat vind ik zo mooi, er blijft pit in zitten. Dat heeft een paard echt nodig om wedstrijden te winnen. Ze zijn lastig, maar als je met het karakter goed weet om te gaan, kunnen ze wedstrijden winnen.”

Wedstrijden rijdt Astrid allang niet meer. Soms mist ze de competitie wel, maar ze heeft er simpelweg geen tijd meer voor. Zaterdag gaan de Van den Broekjes naar de bossen rond Boekelo waar paard en ruiter een zijn met de natuur. Als toeschouwers. “In de Military zit alles!” vertelt Astrid enthousiast, “de paarden moeten door het water, ze springen over picknicktafels of omgevallen bomen en draven door open weiland. Alles op vertrouwen. Als een paard een hindernis niet ziet zitten, dan is er altijd een alternatieve route die uiteraard langer is!”

De military wedstrijden staan vaak bloot aan hevige kritiek. Het komt regelmatig voor dat paarden struikelpartijen niet overleven. “De hindernissen zijn vaste hindernissen en daarom wel gevaarlijk” weet Astrid. Onder de indruk is ze niet. “Er zijn wel meer sporten gevaarlijk. Geloof me: een paard als Puma wil echt niet zijn hele leven rondjes lopen in een bak op een manege.” Lekker de bossen in de adrenaline laten gieren. Military of Eventing is topsport. Woensdag is de keuring van de paarden, donderdag en vrijdag de dressuur, zaterdag de cross country en op zondag het springen. “Vooral op zaterdag wordt het hele klassement omgegooid”, voorspelt Astrid.

De winnaar is de ruiter met de minste strafpunten na 4 wedstrijddagen. Je hebt tot woensdagavond om jouw favoriet te kiezen. Niet eenvoudig maar misschien meer dan de moeite waard. Succes!

 

 

 

Gepubliceerd op 07/10/2018
Aangepast op 08/10/2018
Auteur: Roversnest
 

One Reply to “Springen over picknicktafels in Boekelo”