The guide to the Superbowl

The guide to the Superbowl
 

De Superbowl, een Roversseizoen zonder is inmiddels niet meer voor te stellen. Meer en meer Rovers raken dan ook bekend met de ins en outs van deze competitieve sport. Toch wil het Roversnest jullie ook dit jaar weer een handje op weg helpen met een handige guide to the Superbowl. Vergeet dus Unibet, maak eenvoudig je eigen keuze!

De Superbowl vindt dit jaar op 2 februari plaats in Miami en gaat tussen de winnaars van de American Football Conference (AFC) en de National Football Conference (NFC). Voor de doorgewinterde Rover waarschijnlijk totaal overbodig, maar let dus bij het inzenden op dat je niet 2 teams kiest uit dezelfde Conference. In 3 ronden wordt om deelname Superbowl gestreden. Zoals altijd geen best of serie want verliezers, daar houden ze niet van.

Hieronder worden de 12 teams aan jullie voorgesteld. Ook dit jaar is je favoriet kiezen nog nooit zo makkelijk geweest!

1# Baltimore Ravens (14-2)
Players to watch: QB Jackson, RB Ingram II, K Tucker

Met afstand hét team van het reguliere seizoen. Verleden jaar leek hun nieuwe aanwinst QB Jackson nog een gimmick quarterback, je weet wel, goed in een beetje rennen met de bal maar waarschijnlijk niet in staat door te groeien naar een hoger niveau. Maar begin december, met nog vele wedstrijden te gaan, was het voor een ieder al duidelijk, Jackson is de enige echte MVP kandidaat, diverse records aan barrels. Het hoeft echter niet alleen van Jackson te komen, ook verdedigend behoren de Ravens tot de fine fleur van de NFL. Met klinkende overwinningen tegen mede play off deelnemers (Texans, Patriots, Seahawks en 49’ers) lijkt het team er klaar voor. Als eerste geplaatst, met bijhorende eerste ronde bye en thuisvoordeel tot aan de Superbowl.

2# Kansas City Chiefs (12-4)
Players to watch: QB Mahomes, WR Hill, TE Kelce, SS Tyrann Mathieu

Aanvallend waarschijnlijk het sprankelendste team om naar te kijken. QB Mahomes laat geregeld zien waarom hij verleden jaar MVP geworden was. Het is ook wel makkelijk gooien hoor, naar mannen zoals WR’s Hill en Watkins en TE Kelce. Aanvallend zit het dus wel snor, maar de verdediging oogde vooral in het begin van het seizoen wat fragiel. Aan de hand van nieuwkomer Safety Tyrann Mathieu (aka The Honey Badger) zijn er gedurende het seizoen wel stappen gezet, maar of dat er genoeg zijn? Kregen op de laatste speeldag de #2 seed door verlies van de Patriots in hun schoot geworpen. Scheelt een hoop hoor, zo’n eerste ronde bye.

3# New England Patriots (12-4)
Players to watch: QB Brady, WR Edelman, CB Gilmore, coach Belichick

Eigenlijk geldt voor dit jaar vrijwel hetzelfde als verleden jaar. Wederom geplaatst voor de play offs (11de keer op rij, een record) en wederom met spel dat verre van dominant is. Goed, hun defense, aka The Boogeymen, laat bij vlagen zien dat ze bij de beste behoren. CB Gilmore staat zelfs op de shortlist voor defensive player of the year. Maar of dat alles genoeg is valt te betwijfelen, want Brady en zijn offense ogen tandeloos, geen team dat hier wakker van ligt. Waar de Patriots normaal gesproken groeien in het seizoen is daar nu geen sprake van. De Brady critici ruiken dan ook bloed, al jaren wachten ze hier op. “Hij is te oud (42 jaar) en he finaly fell of a cliff”. Maar is dat ook zo? Ligt het niet gewoon aan het gebrek aan kwaliteit bij zijn medespelers? Eén ding is zeker, Brady & Belichick, de meest succesvolle speler/coach combo in de wereldwijde teamsportgeschiedenis, blijft een kracht waar je rekening mee moet houden.

4# Houston Texans (10-6)
Players to watch: QB Jackson, WR Hopkins

Razend knap om er ook dit jaar met de divisiewinst vandoor te gaan. Echter, het is niet allemaal rozengeur en maneschijn in Houston. Zo is de verdediging rond uit zwak te noemen (28ste in the league) en is de offensive line simpelweg slecht. QB Jackson krijgt elke wedstrijd meer sacks te voortduren dan goed voor hem is, velen vrezen dat zijn carrière hierdoor wel eens een hele korte kan zijn. Dat laatste zou wel erg zonde zijn, want ook dit jaar bewijst Jackson dat hij van een bijzonder kaliber is. Knappe overwinningen op de Chiefs en de Patriots eerder dit jaar bewezen dat.

5# Buffalo Bills (10-6)
Players to watch: QB Josh Allen, RB Gore, Fans Bills Mafia

Het succes dit jaar valt grotendeels toe te wijzen aan de manier waarop coach Mc Dermott van de Bills een stug team heeft weten te smeden. Zo bijt menig team zijn tanden stuk op hun ijzersterke defense (3de in the league) en hebben de Bills een running game die misschien niet spectaculair oogt, maar die zeer moeilijk te stoppen is (5de in the league). Jammer dat ze door hun wild card spot geen recht hebben op een thuiswedstrijd want de tailgate party’s van hun Bills Mafia, de trouwste fan basis in de NFL, leveren altijd leuke beelden op.

6# Tennessee Titans (9-7)
Players to watch: QB Tannehill, RB Henry

Begin van het seizoen zat er totaal geen lijn in, wonnen wedstrijden waarbij ze op voorhand kansloos leken, maar verloren de wedstrijden waarbij ze favoriet waren. Stabiliteit ontstond pas toen in week 7 QB Tannehill als starter werd verkozen boven QB Mariota. Tannehill, een afdankertje van de Dolphins, bleek de perfecte match en gestaagd werden de overwinningen binnen gesleept. Tuurlijk scheelt de aanwezigheid van power runningback Henry (#1 rushing yeards in the league) ook een slok op een borrel, wat een beest is dat zeg. Geen fijn team om tegen te spelen, maar of ze opgewassen zijn tegen de topteams valt te bezien.

1# San Francisco 49’ers (13-3)
Players to watch: QB Garoppolo, DE Bosa, CB Sherman, coach Shanahan

Waren met hun 8-0 start toch wel het team van de eerste seizoenshelft. Aanvallend worden ze geleid door de oude kroonprins van de Patriots, QB Garoppolo. Hij scheurde verleden jaar zijn kniebanden maar laat dit jaar zien dat hij weer helemaal terug is. Verdedigend hebben ze een goede mix van oud en nieuw talent. Zo laat DE Bosa met zijn vernietigende passrushes zien dat hij niet voor niets als 2de in de draft gekozen was dit jaar. Oud Seahawk en member of de legendarische “Legion of Boom” CB Sherman brengt de broodnodige ervaring en laat tevens zien dat hij nog steeds gezien kan worden als een shutdown cornerback. Je moet goed zoeken naar een zwak plek in dit team.

2# Greenbay Packers (13-3)
Players to watch: QB Aaron Rodgers, RB Aaeron Jones

Geruisloos draaien de Packers hun uitstekende seizoen af. Begin van het seizoen was natuurlijk wel de vraag of de nieuwe coach LaFleur het beste uit QB Rodgers zou weten te halen. Rodgers, door velen gezien als 1 van de beste QB’s ooit, was de laatste jaren namelijk een beetje aan het verpieteren in Greenbay. Hij toverde zelf nog wel regelmatig, maar kreeg te weinig support van zijn medespelers. Goed, niet dat het dit seizoen allemaal wereldtoppers zijn, maar Rodgers hoeft niet alles meer alleen te doen. Met de #2 seed het recht om minimaal 1 thuiswedstrijd te spelen op Lambeau field. Met een beetje geluk gaat het sneeuwen en kunnen wij fans genieten van iconische sfeer beelden….

3# New Orleans Saints (13-3)
Players to watch: QB Brees, RB Kamara, WR Thomas

Zie je niet vaak, dat je met een 13-3 record in de wild card round aan de slag moet. Voorafgaand aan het seizoen behoorde de Saints “natuurlijk” tot de kanshebbers voor de play offs. Maar na de 2de wedstrijd sloeg het noodlot toe, QB Brees viel met een blessure uit. Paniek in de tent, seizoen hing aan een zijden draadje. Gelukkig vervulde back up QB Bridgewater zijn rol met verve en zette hij een mooie serie neer (5-0). Verleden jaar was de kritiek op Brees dat hij vermoeid oogde in de play offs. De gedwongen rust zou zo wel eens heel goed kunnen uitpakken voor de Saints. De #3 seed dus na de wild card round geen thuisvoordeel meer van hun Mercedes-Benz Superdome.

4# Philadelphia Eagles (9-7)
Players to watch: QB Wentz, TE Ertz

Dit jaar beetje het lelijke eendje in de play offs. Wisten pas op de laatste speelronde deelname play offs veilig te stellen. Het is dat ze uitkomen in de zwakke NFC east en daar de divisiewinst pakte, maar met dit record waren ze in de rest van de NFC kansloos geweest. Eerlijk is eerlijk, de hoeveelheid blessures die ze dit jaar hebben zou het voor elk team moeilijk maken. Hopelijk komen er snel weer wat spelers terug en kunnen ze putten uit hun ervaring van 2 jaar terug toen ze de Superbowl wonnen.

5# Seattle Seahawks (11-5)
Players to watch: QB Wilson, RB Lynch (!)

Ook dit jaar zijn ze er weer bij. Met de Rams en 49’ers in dezelfde divisie absoluut geen gemakkelijke opgave. Gelukkig staat QB Wilson ook nu weer voor hen binnen de lijnen. Wilson tekende voor de start van het seizoen een contract van $140 miljoen waarmee hij de best betaalde speler uit de league werd. Er is sindsdien nog geen seconde voorbij gegaan waarbij hij niet heeft laten zien dit dubbel en dwars waard te zijn. De rammelende defense (26ste in the league) is wel een punt van zorg, net zoals het feit dat ze door #5 seed geen thuisvoordeel hebben in de play offs.

6# Minnesota Vikings (10-6)
Players to watch: QB Cousins, RB Cook, WR Thielen

QB Cousins kwam 2 jaar geleden over van de Redskins en zou de ontbrekende schakel zijn om het team eindelijk het zetje te geven naar de absolute top. Toen begin dit jaar de resultaten er niet waren begon het gemor dan ook. Cousins zou in de “prime time” games niet tegen de druk kunnen. Toen kwam uit het niets opeens de omslag en liet Cousins zien waarom er zoveel geld voor hem was neer gelegd. Het team zelf is verdedigend en aanvallend gezien niet heel veel meer dan een middle of the road team, Cousins zal dus wat extra’s moeten brengen willen ze ver komen. In de loodzware NFC makkelijker gezegd dan gedaan.

Succes met inzenden!

Gepubliceerd op 30/12/2019
Aangepast op 02/01/2020
Auteur: Roversnest