The Open op St. Andrews: pure golfnostalgie!

The Open op St. Andrews: pure golfnostalgie!
 

Eens in de vijf jaar komt The Open naar de mooiste en meest karaktervolle baan van Schotland: St. Andrews. Op deze linksbaan pur sang is al vaak golfgeschiedenis geschreven. Mannen als Bobby Locke, Jack Nicklaus, Seve Ballesteros en Tiger Woods pakten er op heroïsche wijze majortitels.

Golftoernooien zijn voor de rovers altijd spannend. Twintigpunters met veel potentie duiken altijd weer op in de lijst met alle inzendingen en waardes. Het slotakkoord van dit seizoen is voor de golfers op The Open. Het Brits Open wordt eens in de vijf jaar op de legendarische golfbaan van St. Andrews gespeeld. Een prachtig weerzien met het schitterende clubhuis, de prachtige Schotse natuur en natuurlijk de fameuze Road Hole (de par 4 17e), waar spelers een angstaanjagende blinde afslag hebben en onderweg naar de green geteisterd worden door potbunkers waar je met een trapje in en uit moet.

De scores op St. Andrews zijn vaak laag. In Schotland dus niet de wens van de organisatie om, zoals op de US Open, de winnende score zo hoog mogelijk te houden. De laatste drie edities leverden winnende scores op van -16, -19 en -14. Veel birdies en eagles dus. En veel putten van buiten de green. Uiteindelijk zal de golfer met de heetste putter waarschijnlijk aan het einde met de Claret Jug in handen staan. Al moet je natuurlijk ook een beetje recht van de tee zijn, want de rough kan vernietigend zijn. En wie te veel in het zand speelt, is op St. Andrews ook de klos. De genoemde potbunkers uitkomen vereist al kunst en vliegwerk, dus een ‘up and down’ vanuit een dergelijke bunker is al helemaal geen zekerheidje! We mogen wel stellen dat het Brits Open, met zijn glorieuze historie, een echt hoogtepunt is op elke sportkalender. Op de roverskalender, op zo’n bepalend moment in het roversseizoen, is dat niet anders. We gaan vol spanning beleven wie de geblesseerde Rory McIlroy opvolgt en het 144e Brits Open wint. En welke rover in zijn kielzog meegesleurd wordt naar de Glazen Bol!

Gepubliceerd op 13/07/2015
Aangepast op 06/07/2018
Auteur: Roversnest
 
 
Jeroen Kloet
14 juli 2015 om 07:18:10
Mooi stuk tekst. Meteen zin om zelf balletje te gaan slaan en daarnaast ook nog even de bol mee te pikken.