The Run for the Roses

The Run for the Roses
 

De Kentucky Derby lokt al meer dan een eeuw ieder jaar 150.000 toeschouwers naar Louisville. De paardenrace staat bekend als de spannendste 2 minuten sport in de VS. Aandacht van de Glazen Bol is vanzelfsprekend. Wij zijn gek op paardjes!

Paardjes zijn spannend. Paardjes zijn mooi. Knikkende kop, schuim op de bek, kracht in de poten. Of moeten we schrijven bij volbloeds over hoofd, mond en benen. De vacht van de Thoroughbreds glanzen in ieder geval prachtig in de zon, de jockeys huppen zenuwachtig in het zadel. Het dier voelt de adoratie, voelt de spanning, kan zich maar moeilijk inhouden zo vlak voor de start. Als je een 3-jarig paard bent, niet jonger maar ook zeker niet ouder, dan moet het op de eerste zaterdag in mei gebeuren. In Louisville wordt dan de Kentucky Derby verreden, een paardenrace die bekend staat als de spannendste 2 minuten sport in de Verenigde Staten. Ook al draaft een paard maar 1x in zijn leven deze race, het dier voelt het. Het is onmogelijk anders. De sensatie, de opwinding, de staat van paraatheid. Ruim 150.000 toeschouwers reizen al meer dan eeuw lang ieder jaar naar Churchill Downs voor een van de bekendste paardenrace ter wereld. Aanstaande zaterdag de 139ste !!! editie.

De race wordt ‘The run for the Roses’ genoemd. Het winnende paard krijgt namelijk een doek vol met rozen over de rug gehangen. Rozen overal daar in Louisville. Op het middenterrein, in de bloembakken bij de poort van het stadion en op de hoeden van de mooiste dames uit de regio. Een hoed is trouwens verplicht. Heren gaan in pak, dames in jurk en zonder hoed kom je het stadion gewoon niet in. Voorafgaande aan de derby wordt ‘Kentucky Home’ gezongen, traditioneel begeleid door het University Orchester of Louisville. De winnaar is moeilijk te voorspellen. Een reĆ«le kans op mooie punten dus. De odds kunnen helpen, maar vertellen doorgaans ook niet veel. Denk maar aan Aurora Encore die begin deze maand de Grand National won. Hij was ook niet bepaald favoriet (1/66) bij de bookies. Vraag 35: Welk 3 jarige Thoroughbred wint de Kentucky Derby? Inzenden voor aanstaande vrijdag 23:59 uur.

Editie 139, eerste race in 1875. Place to be: Churchill Downs, Louisville, Kentucky, USA. Track: dirt, linksom. Afstand: 1 1/4 milds (2 kilometer). Gewicht jockey minimaal 55 kg. Snelste tijd: 1 minuut 59.40 secondes, paard Secretariat in 1973. Winnaar vorig jaar: Mario Gutierrez op I’ll Have Another in 2:01:83. Prijzengeld: 2 miljoen dollars, 1.425.000 voor de winnaar. Hoogste uitkering voor de winnaar: Donerail in 1913 (1/91).

Gepubliceerd op 28/04/2013
Aangepast op 28/04/2013
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
5 mei 2013 om 09:15:05
Volkskrant.nl, 5 mei 2013, 00:57 uur

De 139ste Kentucky Derby is zaterdag gewonnen door Orb, bereden door Joel Rosario. De wedstrijd in Louisville (Kentucky), ook wel bekend als de Run for the Roses, is een van de vermaardste paardenraces ter wereld.

Orb had voor de 2 km lange strijd, die zich dit jaar afspeelde in een modderpoel, iets meer dan twee minuten nodig: 2.02.89. Het paard was, mede door vier voorafgaande, opeenvolgende overwinningen, vooraf bestempeld als favoriet in het uit negentien deelnemers bestaande veld.

Orb wordt getraind door Shug McGaughey, die weliswaar een naam hoog te houden heeft in de Amerikaanse paardenrensport, maar nog nooit in de Kentucky Derby had gezegevierd. -Ik heb altijd van deze dag gedroomd, en eindelijk is die er dan-, aldus McGaughey.

Ook jockey Joel Rosario zei na afloop: -Het is alsof ik droom.- Hij omschreef de overwinning op de tv-zender NBC als -een perfecte trip-.

12 rovers hadden Orb ingevuld. Onder het dozijn Michiel van Stapele, die na zijn 20-punter in Augusta, opnieuw geluk vierde. Hij verdiende genoeg punten op Michiel Oosterhoff na 233 dagen van de troon te stoten. Rene van der Voordt pakte zijn eerste puntjes en is eindelijk van de hatelijke 0 bevrijd.
Robbie van den Bos
2 mei 2013 om 17:02:28
De 20 paarden zijn bekend!

Check www.kentuckyderby.com voor de paarden en de startplaatsen.

Namens het Roversnest,
Robbie van den Bos
28 april 2013 om 23:35:02
Op de antwoordenlijst staan 26 paarden. 23 paarden hiervan doen zeker mee (zie linkje horses bij actuele links). Misschien doet van die andere drie paarden er zaterdag nog eentje mee. 1 mei is de definitieve lijst bekend.

Namens het Roversnest,