The Six Nationa, Rugby’s Greatest Championship!

The Six Nationa, Rugby’s Greatest Championship!
 

Over vijf dagen gaat wederom het grootste jaarlijkse rugbytoernooi van Europa van start en de Glazen Bol is er voor de negende keer bij om langs de lijn verslag te doen. Welk team wordt eerste en welke rugbyelite pakt de Wooden Spoon?

Over vijf dagen gaat wederom het grootste jaarlijkse rugbytoernooi van Europa van start, naar mijn weten is de Glazen Bol er voor de negende keer bij. Het officieuze Europees kampioenschap rugby zorgt in alle deelnemende landen voor armvol stadions, uitpuilende pubs en miljoenen tv-kijkers. De sfeer is overal gezellig en uitgelaten. Je moet er echt een keer van dichtbij aan geroken hebben, want een echte rover moet uiteraard een keer in een van de speelsteden zijn geweest. Supporters bewegen zich er in ieder geval vrij en gunnen elkaar nog het licht in de ogen, behalve… behalve wanneer Engeland speelt.

Engeland beschouwt zichzelf als het topteam uit de Six Nations en gedraagt zich ook zo: arrogant, met veel grootspraak en heel veel zelfoverschatting. Wat dat betreft zou de selectie van Engeland volledig uit rovers kunnen bestaan. Zelfs na het roemloze afscheid tijdens het afgelopen WK, waar Engeland al in de groepsfase werd uitgeschakeld, is die houding nog niet verdwenen. Onthoud dit: Engeland heeft vroeger de Schotten, de Ieren en de Welshmen schaamteloos onderdrukt, Frankrijk speelt met passie en flair en Italie is de eeuwige verliezer. Eigenlijk ben je nooit voor Engeland!

Ondanks dat iedereen de kolonisten van weleer wil verslaan, zijn de Engelsen dit jaar daadwerkelijk weer favoriet. De falende coach Stuart Lancaster is op straat gezet en vervangen door de AustraliĆ«r Eddie Jones, de oud-bondscoach van Japan. Verder maakt ook Wales een erg goede kans op de titel en zal Ierland alles op alles zetten om hun titel te verdedigen. Frankrijk is een team dat na een teleurstellend WK nog in opbouw is. Een Franse overwinning is dus niet waarschijnlijk, maar misschien wel goed voor een gok op de twintig punten. De bal kan immers raar rollen, een rugbybal… Scotland is niet echt een kanshebber, maar heeft wel de kwaliteiten om een groot team te verrassen. ItaliĆ« tot slot kan aan het einde van de rit waarschijnlijk de Wooden Spoon ophalen.

Het is in de strijd om de Glazen Bol niet van belang, maar tijdens de Six Nations wordt niet alleen om de eindzege gestreden. De winnaar van de wedstrijd Schotland-Engeland wint de Calcutta Cup, de winnaar van het duel Ierland-Engeland wint de Millennium Trophy, Ierland en Schotland strijden om de Centenary Quaich en bij Frankrijk-Italie staat de Guiseppe Garibaldi Trophy op het spel. Met name de strijd om de Calcutta Cup gaat decennia terug en werd al in de jaren tachtig van de negentiende eeuw bevochten. De originele trofee is inmiddels zo fragiel dat het niet eens meer kan worden uitgereikt.

Er zijn tot slot nog drie andere cups om in de gaten te houden, ook al bestaan ze niet echt. Engeland, Ierland, Schotland en Wales vormen samen de Home Nations, de lendenwaar rugby is begonnen. Als een van deze teams drie Homes Nations verslaat, wint het de fictieve Triple Crown. Het team dat alle vijf zijn wedstrijden in de Six Nations wint, behaalt een Grand Slam. Het team dat als zesde eindigt, wint de Wooden Spoon en een eervolle vermelding in de statistieken van de Glazen Bol.

De uitzendrechten van de Six Nations zijn in handen van de BBC en ITV. Als je liever Nederlands commentaar bij de wedstrijden hebt, moet je een abonnement op Ziggo Sport hebben, dat alle wedstrijden live uitzendt. alvast een voorproefje op wat je wellicht dit jaar weer te wachten staat. Deadline as vrijdag!

Gepubliceerd op 01/02/2016
Aangepast op 06/07/2018
Auteur: Roversnest