Toptijden gekanteld in het tegenlicht

Toptijden gekanteld in het tegenlicht
 

Rotterdam is niet te filmen. Rotterdam in niet romantisch. Rotterdam is niet camera-gevoelig. Nou, aanstaande zondag wel. Marathon: toptijden gekanteld in het tegenlicht!

Rotterdam is niet te filmen, de beelden wisselen te snel. Rotterdam heeft geen verleden en geen enkele trapgevel. Rotterdam is niet romantisch, heeft geen tijd voor flauwekul. Is niet vatbaar voor suggesties, luistert niet naar slag gelul. Het is niet camera-gevoelig, lijkt niet mooier dan ze is. Het ligt vierkant hoog en hoekig, gekanteld in het tegenlicht. Rotterdam is geen illusie, door de camera gewekt. Rotterdam is niet te filmen. Rotterdam is veeeeels te echt.

Jules Deelder bedacht de zinnen in 2004. Felix Limo won toen de marathon in 2:06.14. Toentertijd een parcoursrecord en de Keniaan tekende voor de beste seizoenstijd. Sindsdien gaat het harder en harder. In 2008 verbeterde William Kipsang de beste tijd in Rotterdam naar 2:05.48, een jaar later was Duncan Kibet (foto) nog scherper: 2:04.27. In 2009 finishten maar liefst negen Kenianen bij de eerste 10. De jaren erna steeds hoog 2:04 of laag 2:05, maar het record werd niet verbroken. Hoe snel gaat het aanstaande zondag? Zijn de weergoden Rotterdam gunstig gezind? Wat zijn eigenlijk de ideale weersomstandigheden om een marathon te lopen? Volgens de wetenschappers een temperatuur plus minus 12 graden, lichte bewolking en een wind die niet te hard blaast (kracht 2 of 3) vanuit het westen. Nou! Wat denk je? Ziet er goed uit. Dennis Kimetto liep vorig jaar in Berlijn een nieuw wereldrecord: 2:02:57. Rotterdam is er klaar voor!

Het parcours is sneller dan ooit. Onder andere is het aantal bochten verminderd. Directeur Mario Kadiks is in zijn nopjes: “We hebben dit jaar een heel mooi en competitief veld. Er zijn in totaal negen atleten met een persoonlijke toptijd onder de 2 uur 10 minuten. Eliud Kipchoge (foto) en Bernard Koech waren zelfs een keer sneller dan 2 uur 5 minuten en zijn zullen op jacht gaan naar het parcoursrecord.”

De marathon! Nog een keer op het SFFR, aanstaande zaterdag 22:30 uur. . Rot op met je smurfensap!

Gepubliceerd op 07/04/2015
Aangepast op 06/07/2018
Auteur: Roversnest
 
 
Karsten van der Kraaij
13 april 2015 om 16:14:31
Abera Kuma heeft zondag de 35e editie van de marathon van Rotterdam gewonnen. De 24-jarige Ethiopiër kwam solo over de streep en noteerde ondanks de aangepaste route een tegenvallende tijd van 2:06:46, ruim twee minuten boven het parcoursrecord.

De weersomstandigheden waren dan ook alles behalve ideaal met een veel te harde wind en gingen de renners daarnaast ook veel te voortvarend van start. Blijkbaar hadden Kees Boshuijer, Nick van Roessel en Kee-Seng Tan de voorspellingen van Weather Online wel goed in smiezen: 6,7 punten voor hen!