US gold diggers reizen naar Vancouver

US gold diggers reizen naar Vancouver
 

Stars en stripes wapperen op de Olympische Spelen. Altijd en overal. Amerikanen lijken iets extra’s te kunnen wanneer de magische vlam is ontstoken. Ook in Vancouver zal de Star Spangled Banner vaak klinken, maar welke Amerikaan viert het goud als eerste?

Nog 10 dagen, dan is het zover. Dan worden de 21ste Olympische Winterspelen in Vancouver officieel geopend. Uiteraard besteedt de Glazen Bol uitgebreid aandacht aan het sportspektakel aan de andere kant van de oceaan. Het is het hoofdgerecht van de vierde roverstocht. Een tocht die nu pas gaat beginnen. De voorgaande 13 vragen waren niet meer dan een opwarmertje, het voorgerecht. Er wachten maar liefst 10 vragen die niet allemaal even voorspelbaar zullen zijn. Kansen op punten, veel punten. Daarom kan enige voorbereiding geen kwaad. De komende 10 dagen zal er iedere dag een artikel op onze site verschijnen. Iedere dag informatie over 1 van de 10 op te lossen vraagstukken. Vandaag staan de Amerikanen centraal. Welke Amerikaan wint als eerste een gouden medaille?

Ruim 200 Amerikanen reizen naar Vancouver om te strijden voor God en vaderland. Keuze uit een lange lijst, een zeer lange lijst. Welke Amerikaan(se) zal als eerst winnen? Een nauwkeurige blik op het programma is daarbij onvermijdelijk. De datum en starttijd van een zogenaamd medal-event is bepalend (zie officiële programma op www.vancouver2010.com/olympic-schedule-results/). Op 13 februari worden de eerste medailles verdeeld en zal Amerikaans goud bij het ski-springen (kleine schans), skiën (afdaling), schaatsen (5 km), biatlon (sprint), shorttrack (1500 m) en freestyle skiën (mogols) punten opleveren. In chronologische volgorde. Winnen bijvoorbeeld Bode Miller en Apolo Anton Ohno op de eerste dag allebei een gouden medaille, dan krijgen alleen de rovers die Bode Miller hadden gekozen punten.

Als Amerika op de eerste dag geen Olympisch goud wint, dan volgt dag 2 van het programma en zo verder. In de Amerikaanse media wordt van Shani Davis (schaatsen), Lindsey Vonn (skiën), Lindsey Jacobellis en Shaun White (snowboard), Evan Lysacek (kunstrijden), Katherine Reutter (short track), Meryl Davis en Charly White (ijsdansen) en een handvol freestyle skiërs een gouden medaille verwacht. Een tweede plaats zal als verlies worden gerekend. Team USA verzamelde vier jaar geleden in Turijn een record aantal van 25 medailles, waarvan 9 in goud. In Canada zijn de verwachtingen nog hoger, maar de Olympische Spelen blijven speciaal, een groot sportspektakel waar zelfs Amerikanen kunnen falen. Die extra druk maakt de vraag interessant. Stel je voor dat Lindsey Vonn en Shani Davis de knikkende knien niet onder controle krijgen, de zenuwen de kuiten verlamt, dat er de eerste dagen geen goud wordt gewonnen, wie beklemt dan wel de hoogste treden van het podium om met de hand op het hard te luisteren naar de Star Spangled Banner te luisteren? Felicitaties van Barack Obama te ontvangen?

Gepubliceerd op 02/02/2010
Aangepast op 02/02/2010
Auteur: Roversnest