Vallende bladeren

Vallende bladeren
 

In oktober vallen de bladeren. Zo ook in Italie. De Giro di Lombardia dankt er haar bijnaam aan: la corsa delle foglie morte! 247 kilometers heuvelachtig terrein tussen Bergamo en Como. As zaterdag is de 111de editie.

In oktober vallen de bladeren. Zo ook in Italie. De Giro di Lombardia dankt er haar bijnaam aan: la corsa delle foglie morte! 247 kilometers heuvelachtig terrein tussen Bergamo en Como. As zaterdag is de 111de editie. De Ronde van Lombardije wordt gerekend tot de vijf grote wielerklassiekers in de wielerwereld. Milaan-San Remo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik zijn de andere 4 monumenten. Il Lombardia is de enige die niet in het voorjaar wordt verreden.

Dat maakt de klassieker bijzonder. Veel renners zijn moe na een slopend seizoen en kunnen geen zadel meer zien. De absolute klassieker-koning Greg van Avermaet en drievoudig wereldkampioen Peter Sagan hebben in ieder geval niet de puf om de reis naar het Noord-Italiƫ te maken. De winnaar van vorig jaar, de Colombiaan Esteban Chaves (foto), brak onlangs zijn schouder en staat ook niet aan het vertrek. Wie heeft er wel voldoende energie over om de laatste grote prijs van 2017 aan de palmares toe te voegen?

Het parcours rond het Como-meer is lastig. In totaal zullen 6 korte beklimmingen en 4000 hoogtemeters moeten worden geslecht. Bepaalde delen van de Muur van Sormano zal het meeste pijn doen: 27 procent klimmen! In de laatste 17 kilometer liggen de laatste 2 klimmetjes waar vooral de zogenaamde punchers in het voordeel zijn. Meestal lukt het de renner in vorm om met kleine voorsprong de finish te bereiken. In de top10 van vorig jaar alleen klimmers: 1. Chaves, 2. Rosa, 3. Uran, 4. Bardet, 5. Villella, 6. Velverde, 7. Gesink, 8. Barguil, 9. De Marchi, 10. Latour.

Hennie Kuiper was in 1981 de laatste Nederlandse winnaar in Lombardije! .

Gepubliceerd op 03/10/2017
Aangepast op 06/07/2018
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
8 oktober 2017 om 12:56:31
Nibali boekt vijftigste profzege
nu.nl
Gepubliceerd: 07 oktober 2017 16:43

Vincenzo Nibali heeft zaterdag de 111e editie van de Ronde van Lombardije gewonnen. Na 247 kilometer kwam de renner van Bahrain-Merida in Como solo over de streep, waarmee hij tekende voor de vijftigste zege in zijn profcarriere.
Nibali won de -Ronde van de vallende bladeren- eerder in 2015. Hij zorgde voor de 69e Italiaanse zege in Lombardije.

De 32-jarige Siciliaan ging in de laatste vijftien kilometer in de aanval, waarna zijn concurrenten hem niet meer terugzagen.

De Fransman Julian Alaphilippe eindigde op de tweede plaats. De Italiaan Gianni Moscon van Team Sky won de sprint om de derde plek. Sam Oomen was op de elfde plek de beste Nederlander.

In het Roverspeloton was vooral enige angst ingetreden. Koploper Jan Kueter had begrijpelijkerwijs een van de 3 topfavorieten, Rigoberto Uran, gekozen. Winst van de Colombiaan werd ongekend beloond (6,7 punten) en had rover Kueter nog verder uit zicht van de rest gebracht.

Uran kwam tekort toen Nibali aanviel en werd zelfs later gelost uit een select groepje achtervolgers op het laatste klimmetje. Nibali reed onbedreigd naar de finish en schonk zo 8 rovers 2,5 punt!