Viswanathan Anand schaakt 4 rovers in halve finales

Viswanathan Anand schaakt 4 rovers in halve finales
 

Anand blijft wereldkampioen schaken. In Sofia dwong hij uitdager Topalov tot opgave. De tweekamp was de vijfde vraag in de roversknock-out met als inzet een plek in de halve finale. Alex Kroon, Wim Moerman, Jorn van der Bie en Martin Monster bekeren verder…

Viswanathan Anand heeft zijn wereldtitel schaken met succes verdedigd. De 40-jarige Indiase grootmeester paarde afgelopen dinsdag in een variant van het Damegambiet een sterk zenuwgestel aan grote kunde op schaakgebied. Hij profiteerde koel toen zijn uitdager Veselin Topalov in zet 32 in de fout ging. De Bulgaar, die in eigen hoofdstad Sofia tot aan de laatste partij meer dan dapper tegenstand had geboden, was de zenuwen niet langer de baas en ging gruwelijk in de fout. Anand was de tweekamp nog met verlies begonnen, maar maakte zijn achterstand de dag erna direct weer goed. In de laatste van 12 partijen forceerde Anand de beslissing door als eerste en enige een partij met de zwarte stukken te winnen. De wereldkampioen schaken mag 1,2 miljoen euro op zijn bankrekening bij laten schrijven, voor verliezer Topalov blijft ‘slechts’ 8 ton over.

Zoveel prijzengeld ligt er voor de winnaar van de roversknock-out niet te wachten. Het gaat vooral om eer en glorie op het aanstaande roversfeest. Het knock-out toernooi is inmiddels tot de halve finales gevorderd. Het kwartet Alex Kroon, Wim Moerman, Jorn van der Bie en Martin Monster staan aan het voorportaal van de finale. Niet voor iedere rover was de weg naar de laatste vier even lang. Alex ging bijvoorbeeld twee keer door zonder in te zenden. Hij zag zijn directe tegenstander bij zowel de Superbowl als bij de Boatrace de favoriet kiezen en die won in beide gevallen juist niet. Wim Moerman mazzelde ook een keer, maar hij koos wel zeer bewust voor Cambridge. Martin Monster en Jorn van der Bie verdienen een plaats bij de laatste vier pas echt. Monster schreef als reactie op wie wint de Suberbowl letterlijk: “Ga lekker eigenwijs doen, The Saints!!!” Een straffe uitspraak met drie uitroeptekens. Jorn schreef de naam van de club uit New Orleans in hoofdletters. Beide rovers kozen ook voor de op voorhand langzaamste boot van Cambridge. Petje af dus. Of juist petje op? In ieder geval alle vier succes gewenst in de halve finales.

Gepubliceerd op 12/05/2010
Aangepast op 12/05/2010
Auteur: Roversnest