Vlieg, Schlieri, vlieg!

Vlieg, Schlieri, vlieg!
 

Gelukkig nieuwjaar! Drie natte kussen op het gezicht van tante Co. “Gregor Schlierenzauer, het is niet zijn jaar, wat kan hij nog?” vraagt Ayold Kloosterboer zich op televisie hardop af. Ski-schanspringen in Garmisch-Partenkirchen, ga zitten en geniet van de spacecowboys…

Gelukkig nieuwjaar! Drie natte kussen op het gezicht van tante Co. De gerimpelde huid met hier en daar een verdwaalde haar prikt de lippen. Kleffe oliebollen staren vanaf de salontafel de huiskamer in, witte poedersuiker heeft doel gemist en een wit spoor getrokken over het uitgebeten eiken. De rovers kunnen na een korte adempauze eindelijk weer in de glazen bol kijken. Bericht aan alle achtervolgers: we zijn nog niet op de helft. Twee vragen wachten al direct na de jaarwisseling. Wie wint Garmisch-Partenkirchen en amper een dag later: wie wint de motorrally Dakar 2011 (zie voor achtergrondinfo het volgende artikel).

Nieuwjaarsdag en ski-schansspringen in Garmisch-Partenkirchen, het hoort bij elkaar als gedichten en Sinterklaas of engelenhaar met Kerstmis. De NOS doet ook dit jaar weer verslag vanuit de Zuid-Duitse winterplaats. Geen Nederlander die ook maar enige kans maakt of de komende 30 jaar kans zal maken, maar de NOS is er vanaf 13:45 uur live bij. Net als de 1000rovers en de Glazen Bol trouwens. Ieder jaar, het is traditie. Wie er gaat winnen is helemaal geen eenvoudige vraag. De helden van voorgaande jaren zijn namelijk hopeloos uit vorm. Zo sprong de winnaar van 2010, het Oostenrijkse wonderkind Gregor Schlierenzauer, dit seizoen nog geen enkele toptien klassering. De op voorhand topfavoriet bakt er weinig van. “Schlierenzauer, het is niet zijn jaar, maar wat kan hij op nieuwjaarsdag?”, vraagt Ayold Kloosterboer zich op televisie terecht hardop af. Schlieri staat bovenop de 140 meter hoge Olympiaschanze en tuurt de diepte in. Duizenden enthousiaste fans wachten met dampende Gluhwein en wapperende vlaggen in het dal beneden. Ze laten ratels ratelen en koebellen klingelen. Gggsscht, de afzet is goed, daar gaat ie. Vlieg, Schlieri, vlieg!

In glimmende en iets te grote pakken roetsen de skispringers ongeremd door angst naar beneden. Gedragen door de wind, stiekem bijsturen met de onderarmen en zo lang mogelijk wachten met de Telemark, de landing met een enkele kniebuiging. De laatste meters worden netjes in evenwicht uitgegegleden, want niet alleen de afstand telt, een goede jurering is minstens zo belangrijk. Jonge Finnen, ervaren Noren, een handvol tot het bot gemotiveerde Duitsers en een colonne kanshebbers uit Oostenrijk, er zijn misschien wel tien serieuze kandidaten voor goud. Een zuchtje wind meer of minder, tegen of juist in de rug, een dwarrelende sneeuwvlok, het heeft allemaal invloed op de uiteindelijke klassering. Dat maakt skispringen zo mooi, zo puur. Welke spacecowboy pakt de roem en glorie? Wie wint de belangrijkste wedstrijd van het jaar, wie wint Garmisch-Partenkirchen 2011? Check de laatste uitslagen op onze site (zie onder actuele links, belachelijk mooi weergegeven). Inzenden uiterlijk 31 december aanstaande. Succes.

Gepubliceerd op 13/12/2010
Aangepast op 13/12/2010
Auteur: Roversnest
 
 
Sjaak van der Linde
31 december 2010 om 16:11:49
een mooi roversjaar gewenst voor iedereen!
hartelijke groet,
Sjaak
Aad van den Bos
20 december 2010 om 20:46:55
Alle Rovers een goede vlucht in 2010 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! .