Vraag is: kan-ie het nog een keer?

Vraag is: kan-ie het nog een keer?
 

We herinneren ons allemaal die 7e augustus 2012 in Londen. De finale op het hoog rek. Een bomvolle North Greenwich Arena en zinderende spanning in werkelijk elke Nederlandse huiskamer.

We herinneren ons allemaal die 7e augustus 2012 in Londen. De finale op het hoog rek. Een bomvolle North Greenwich Arena en zinderende spanning in werkelijk elke Nederlandse huiskamer. Al lange tijd wisten we allemaal dat het op deze dag moest gaan gebeuren. Een optreden om nooit te vergeten was al vele jaren in de maak. De ervaring die hij meebracht naar Londen was ongeëvenaard en iedereen wist waartoe hij in staat was. In zijn discipline gewoon de allerallerbeste. En nu in 2014? Elke rover zit straks zonder twijfel opnieuw op het puntje van zijn stoel!

Ik vraag je nog eens terug te dromen naar het moment van de waarheid. Haal zijn grootste moment van glorie nog eens terug: De komende minuut gaat het leven van Epke Zonderland veranderen. Wij zitten op het puntje van onze stoel. En hij gaat aan de rekstok, in gemengde greep zoals we dat van hem gewend zijn. Gaat omhoog. Ja… doet de Endo-spreiding met een hele draai in de ellegreep, is prima. Dan de halve draai. Nú komt het. Nú komt het! De drie combinaties. Daar is de… JA, de eerste! En… de tweede! En… de derde! JAWEL! Hij heeft het geflikt! Drie vluchtelementen op rij! En er ontstaat een enorme euforie hier! Dan de anderhalve draai in de ellegreep maar het is nog niet klaar, het is nog niet gedaan. Dít is belangrijk, nu wat nú komt! Die saltooo, de Gaylord II! Kan ie doorgaan? JA hij kan doorgaan! Hij heeft wel iets vertraagd maar hij gaat door en hij doet zijn hele oefening hoor! Hij gaat voor 7,9! Dan de halve draai, dan moet nog de kwast komen en is allesbeslissend nu de afsprong! De afsprong! Dubbel salto, the Flying Dutchman en… HIJ STAAT! Ik sta! Het is ongekend! Epke Zonderland heeft hier de oefening van zijn leven geturnd! Hij staat! Iedereen en ik sta ook! Ik ga helemaal uit mijn dak! Het is ongelooflijk wat Epke Zonderland hier laat zien. Hij heeft zoveel opwinding gebracht hier en hij krijgt van velen al een staande ovatie. Epke Zonderland heeft het beste gepresteerd wat ie kon, de man uit Lemmer!

Prachtig en ongeëvenaard. Er werd dagenlang door elke liefhebber gesproken over deze daad van pure kunst. Elke rover zal zich over vele jaren dit moment herinneren met het kippenvel dik op de armen. En straks in het Chinese Nanjing rest ons slechts één vraag: Kan Hans van Zetten het nog een keer?

De legendarische beeld en geluid: op 7 augustus 2012!

Gepubliceerd op 27/09/2014
Aangepast op 27/09/2014
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
1 november 2014 om 11:08:53
nu.nl, 15 oktober, 15:26 uur

ZONDERLAND ZEER KRITISCH OVER CHINESE JURERING

Epke Zonderland betwijfelt of de jurering bij de WK turnen in Nanning eerlijk verloopt. De winst van de Chinese mannen in de landenwedstrijd van dinsdag roept veel vragen op. -Als je die uitslag ziet, rijst vanzelf de vraag hoeveel invloed het heeft dat we hier in China zijn-, zegt Zonderland tegen De Telegraaf.

De Chinezen eindigden vlak voor Japan. -Je weet dat de teamwedstrijd ontzettend belangrijk is voor die Chinezen. Maar de Japanners hebben geen grote fouten gemaakt en waren echt beter. Dat het thuisland kennelijk zoveel invloed op de uitslag kan uitoefenen vond ik ronduit schokkend.-

Zonderland zag het ook op zijn favoriete onderdeel de rekstok misgaan. -Het duurde na iedere oefening van een Chinees bizar lang voor er een score op het bord verscheen. Hoeveel punten hebben ze nodig? Hoe kunnen we ze uiteindelijk 1 tiende boven die Japanners laten uitkomen? Voor mijn gevoel was de jury aan het puzzelen.-

Peter den Hartogh, Helmer Molenaar en Guido van Hattem (USA/Japan) werden de rovers met de rekening. Zij zagen 6,7 punten aan de natte neuzen voorbij gaan. Zonde! De combi USA/China werd 22x gekozen en was 0,9 punt waard.
Rob Lenting
1 november 2014 om 10:56:19
nos.nl, zondag 12 oktober, 10:05 uur

WERELDTITEL VOOR ZONDERLAND

Epke Zonderland heeft in Nanning zijn wereldtitel aan de rekstok met succes verdedigd. Met een zelden vertoonde hoge score van 16,225 bleef hij zijn concurrenten ruim voor.

Niet de Chinees Zhang Chenglong, maar de Japanner Kohei Uchimura dwong Zonderland een perfecte oefening af te leveren. Bij Zhang schoot een leertje van zijn handschoen los, waardoor hij de grip op de rekstok verloor en viel. Uchimura liet vervolgens vier vluchtelementen zien zonder grote fouten.

De Japanner bleef vier oefeningen aan de leiding staan met 15.725, maar Zonderland ging met een nagenoeg foutloos optreden met eveneens vier vluchtelementen ruim over die score heen.

Nadat Zhang was afgevallen, verraste Uchimura met een door hem niet eerder vertoonde Cassina-Kolman-combinatie. Zonderland kwam vervolgens voor de dag met de Cassina-Kovacs en ook de Kolman-Gaylord 2, een combinatie die hij in de kwalificaties nog achterwege liet. Hij schroefde daarmee de moeilijkheidsgraad van zijn oefening op naar 7,7, een half punt hoger dan Uchimura.

Maar liefst 22 rovers hadden vertrouwen in Zonderland op rekstok en zagen geen finaleplek voor de sympathieke Fries op de brug: 0,9 punten de beloning.
Rob Lenting
4 oktober 2014 om 12:55:51
telegraaf.nl, vr 03 okt 2014, 11:27

ZONDERLAND TEVREDEN NA WK START

Met een kleine grondoefening om zijn licht geblesseerde rug te ontlasten en een score van 15.600 op rek op zak sloot Epke Zonderland in het Chinese Nanning de kwalificatie van de wereldkampioenschappen turnen af. Zonder in zijn oefening alles uit de kast te halen, leek de olympisch kampioen van Londen 2012 zich te hebben geplaatst voor de toestelfinale van volgende week zondag. -Gezien de aanloop naar dit toernooi is een score die zo hoog boven de 15 punten ligt mooi meegenomen.-

De Lemster was van plan om vandaag al dezelfde oefening te turnen waarmee hij over negen dagen zijn wereldtitel van Antwerpen 2013 probeert te verdedigen. Aanpassingsproblemen met het toestel van het Amerikaanse merk AAI noopten hem tijdens zijn optreden tot aanpassingen. In plaats van twee maal twee vluchtelementen te turnen, beperkte hij zich tot slechts een dubbel. Zijn vermaarde triple, de combinatie van drie vluchtelementen die hem in Londen goud bezorgde, zal in China achterwege blijven.

Zonderlands oefening op brug werd gewaardeerd op 15.083. Daarmee zal hij de laatste acht niet halen.