Wielrennen in Italie: energie, drama en emotie

Wielrennen in Italie: energie, drama en emotie
 

Het spel is op de wagen, we kunnen eindelijk los! De achtste jacht op de Glazen Bol is echt begonnen. De eerste vraag: welke renner mag aanstaande zondag de regenboogtrui aantrekken? Een goed antwoord brengt je gelijk aan kop…

Italianen houden van lekker eten, goede wijn en mooie vrouwen. Ze genieten van espresso, flaneren op een Vespa en spelen met een drie keer weesgegroet. Energie, emotie en dramatiek. Dat is wielrennen. Strijd op twee wielen, staan op de pedalen, overspel, bedrog en theater. Valse en echte tranen. Alles wat een Italiaan heeft, dat heeft het wielrennen. De mondiale wielerstrijd wordt dit jaar verreden in Toscane, het land van de Italiaanse wielerhelden Gino Bartali en Franco Ballerini. Niet vreemd dat de Glazen Bol erbij is. Dat het wereldkampioenschap de aftrap is van de achtste jacht op de heilige graal. Het WK moet een ere salut worden voor Ballerini die op 7 februari 2010 op 45 jarige leeftijd overleed. De tweevoudig winnaar van Parijs-Roubaix verongelukte tijdens een rally in Larciano waaraan hij als co-pilot deelnam. Ballerini was niet alleen een gewaardeerde wielrenner maar als Italiaanse bondscoach ook zeer succesvol. Mario Cipollini en Paulo Bettini (2x) werden wereldkampioen met Ballerini achter het stuur van de ploegleiderswagen.

De start is in het prachtige Etruskische stad Lucca en de finishlijn is in Firenze op het Campo di Marte getrokken. De belangrijkste helling die het peloton krijgt voorgeschoteld is de Via Salviati, een klim van 1600 meter lang met een maximaal stijgingspercentage van 19%. En op het WK speelt de afstand altijd een rol. Alleen de allerbeste renners van de dag zullen de 276 kilometer (!) goed kunnen verteren. Er gaat zeker geen pannenkoek winnen, het parcours wordt beschouwd als een van de zwaarste WK-parcoursen sinds vele jaren. Wij rovers staan voor vele dilemma’s. Kan Vincenzo Nibali ItaliĆ« doen huilen van geluk? Kiezen we voor een uitgeruste renner of juist eentje die in de Ronde van Spanje vorm heeft getoond? Welke renner wordt wereldkampioen op de weg? Welke rover(s) staan na aanstaande zondag aan kop in ons klassement? Wielrennen is 20-punten gevaarlijk, slaat een rover al direct een vernietigende kloof? Het wordt spannend. Deadline aanstaande zaterdag! We zijhijn begonnen!

Gepubliceerd op 25/09/2013
Aangepast op 25/09/2013
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
30 september 2013 om 17:28:47
Portugees Rui Costa wint WK wielrennen
(vier kersverse leiders in de achtste jacht op de glazen bol)

NRC.nl, 29 september, 17:40 uur

De Portugees Alberto Rui Costa is wereldkampioen wielrennen geworden in Italië. De Spanjaarden Joaquim Rodriguez en Alejandro Valverde eindigden respectievelijk als tweede en derde vlak achter hem. Bauke Mollema werd op 34 seconden elfde.

Rui Costa was in de slotmeters van de 272 kilometer lange race van Lucca naar Florence Rodriguez de baas. De Spanjaard viel in de eindfase meerdere keren aan, maar kon steeds bijgehaald worden door Rui Costa.

Italiaan Vincenzo Nibali kwam voor zijn thuispubliek als vierde over de streep.

De harde regenval maakte de koers loodzwaar en veel renners maakten de finale niet meer mee. Onder meer de gehele Britse ploeg, onder wie Chris Froome, hield het voor gezien. Ook Laurens ten Dam, Tom Dumoulin, Johnny Hoogerland, Nairo Quintana, Chris Horner en Cadel Evans behoorden tot de vele uitvallers.

Rui Costa was door 4 rovers ingevuld. Ilja Flem, Kees Boshuijer, Christian Ecker en Martin Delsman zijn zo de achtste jacht op de glazen bol goed begonnen. 5 punten ieder, de kop is er af!

De volgende punten wachten in Polen: het WK gewichtheffen!