Wit en aardbeien

Wit en aardbeien
 

We gaan weer serieus tennissen. Roland Garros was vorige week een lekker voorgerecht, op Wimbledon wordt het hoofdgerecht geserveerd. Met aardbeien en slagroom! Serena Williams is topfavoriet bij de dames, maar zal Nadal op gras ook de beste zijn?

We gaan weer serieus tennissen. Roland Garros was vorige week een lekker voorgerecht, op Wimbledon wordt het hoofdgerecht geserveerd. Serena Williams is topfavoriet bij de dames, maar zal Nadal op gras ook de beste zijn? Wimbledon is het oudste tennistoernooi op aarde. In 1877werd het voor het eerst gespeeld en gewonnen door de Engelsman Spencer Gore. Er deden toen maar 22 mannen mee en erg populair was het spelletje nog niet, krap 200 toeschouwers kwamen naar de finale kijken. Tennis werd toen nog gespeeld met houten rackets die werden bespannen met kattendarmen, vrouwen speelden in lange jurken met hoedjes op en mannen in spencers met een lange broek. Like Sirs!

Op Wimbledon wordt al sinds jaar en dag een traditioneel lekkernij geserveerd: Strawberries and Cream. Gewoon aardbeitjes met een toefje slagroom erop. Nothing special, maar omdat het al 135 jaar wordt geserveerd toch wel. En wie houdt er nou niet van slagroom en aardbeien? Tijdens het toernooi wordt er 28.000 kilo aardbeien en 7.000 liter slagroom versnoept. Die aardbeien worden sinds jaar en dag speciaal verbouwd op een boerderij in Kent en elke morgen om half zes afgeleverd bij de voordeur.

Slechts een paar weken per jaar wordt er getennist op gras. Niet op kunstgras, maar op echte levende groene sprietjes. Een tennisbal stuitert minder goed op gras dan op gravel of hardcourt, maar op Wimbledon wel. Er wordt er het hele jaar door gewerkt aan de 41 banen, waar het gras precies 8 millimeter hoog moet zijn en de grond perfect egaal. Dat wordt nauwkeurig gecontroleerd met een liniaaltje en bijgewerkt met een nagelknipschaartje. Dat is geen broodje aap verhaal. Elk jaar wordt er 400 miljoen pond uitgetrokken om het gras zo perfect mogelijk te maken voor de twee weken dat er gespeeld wordt!

Op Wimbledon gelden fashionwetten. Er wordt gespeeld in wit, inclusief de accessoires. Doen spelers dat niet, dan kunnen ze worden gediskwalificeerd! Andre Agassi, de speler die in de jaren 90 bekend stond om zijn fluor-outfits, heeft enkele jaren geweigerd te spelen op Wimbledon. Andre was namelijk bijgelovig en had het idee dat hij niet kon presteren als hij niet in zijn stretchpants en discoshirts op de baan mocht staan. Wimbledon is zo belangrijk, zelfs Agassi zwichtte. Het was dan ook dringen voor de fotografen toen hij in 1991 in maagdelijk wit op de baan verscheen. Ook Serena Williams moet zich ieder jaar aanpassen als de ballen op Wimbledon gaan stuiteren. In haar jonge jaren maakte ze het wel heel bont of zelfs roze, een net wit tennisrokje staat haar toch het beste. Bron: Beaytylab.nl, Serena Verbon. Wie winnen er dit jaar op Wimbledon? Alleen de winnaar bij de mannen en de winnares bij de dames beiden goed levert punten op. Inzenden voor aanstaande maandag!

Gepubliceerd op 19/06/2013
Aangepast op 19/06/2013
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
20 juli 2013 om 23:48:46
NOS.nl, 7 juli 2013, 8:27 uur

Andy Murray heeft voor het eerst in zijn loopbaan Wimbledon gewonnen. In de finale versloeg hij de als eerste geplaatste Serviër Novak Djokovic met 6-4, 7-5, 6-4.

Murray, de nummer twee van de plaatsingslijst, is de eerste Britse winnaar sinds Fred Perry in 1936. Het was alweer de zevende keer dat hij in de finale van een grand slam-toernooi stond, maar pas de tweede keer dat hij als winnaar van de baan stapte.

Vorig jaar was Murray al dicht bij de titel, maar toen was Roger Federer hem in een zinderende finale de baas. Hij won vervolgens echter wel de olympische finale op het Londense gras en ook op de US Open ging de 26-jarige Schot met de zege aan de haal.

In de strijd om de Glazen Bol geen punten. Geen enkele rover had zowel Murray bij de mannen als Bartoli bij de vrouwen ingevuld.

Voor Leen Veldhuijzen Van Zanten zag het er na de halve finales nog zo goed uit. Met zijn favorieten Djokovic en Lisicki in de finale had hij een reele kans op 20 punten. Maar beiden tennissterren verloren de finale. Volgend jaar beter.