Zonder twijfels: Tiger Woods!

Zonder twijfels: Tiger Woods!
 

Jan Brehm heeft voor ons golfbaan Almkreek getest. Hij praat over zijn liefde voor de sport en legt uit waarom Tiger Woods toch echt de beste is. De golfbaan in het Land van Heusden en Altena is decor voor het zesde RoverGolf kampioenschap.

Maandag 29 maart 2021. Strak blauwe lucht, licht briesje uit het noorden. Rover Jan Brehm heeft zijn driver uit de tas geplukt en maakt zich klaar voor de eerste klap. De tee-box op hole 1 heeft meer weg van een zandbak en de fairways hebben duidelijk geleden van veel regenwater de laatste maanden. Ook al ligt de baan al zeker 2 dagen in de volle zon te drogen, de bovenlaag is nog altijd iets drassig en nieuw gras heeft weinig grip gevonden gezien de vele kale plekken.

Het mag de pret niet drukken. “Golfen in dit weer is altijd leuk!” grijnst Jan. Jan is in feite professional golfer. Sinds zijn pensioen, dat ruim een jaar geleden met succes vervroegd werd aangevraagd, staat hij bijna dagelijks met een club in zijn handen. “Ik oefen veel”, gniffelt hij, “golfen is ook zo ontzettend moeilijk.” Alleen in januari heeft hij een paar weken rust genomen. Komend weekend speelt hij zelfs 3 wedstrijdjes. Maar de juiste vorm is nog ver te zoeken. “Nee, ik worstel”, bekent Jan, “maar dat is niet zo gek. Als je wat ouder bent, dan is het in de winter nog moeilijker. Het lichaam is stram en heeft warmte nodig.”

De 67-jarige Zeeuw speelt al 22 jaar tussen bunkers en op greens. Hij werd ooit gevraagd door een klant toen hij als projectleider werkzaam was bij Moerenhout Steigerbouw. “Met een aantal jongens ging ik toen de baan op zonder enige spelregel-kennis. De regels leken ook steeds te veranderen, daarom won ik natuurlijk nooit. We waren met een vast groepje. Het was zo leuk dat ik het ben blijven doen.” Later is Jan verslaafd geraakt en is hij zich steeds meer gaan verdiepen in het spelletje. “Golf is zo’n mooie sport”, glundert hij, “wielrennen is ook mooi, maar dan kun je je krachten sparen en profiteren van anderen. Bij voetbal heb je een team nodig. Golf speel je voornamelijk tegen je zelf. Je kan niemand de schuld geven als het niet lukt alleen jezelf.”

Het mentale aspect boeit ook enorm. “De beste spelers van de wereld zie je soms ook tobben. Dan lukt het even niet meer. Je kiest je club, je loopt naar de bal en je moet in een soort cocon geraken. Afgesloten van de buitenwereld. Opperste concentratie, je maakt je oefenswing dat een onderdeel is van een heel voorbereidingsritueel. Nadat de bal is geslagen moet je weer ontspannen, maar nooit helemaal. Ruim 3 uur focus lukt natuurlijk niet. En op weg naar de volgende bal. Keer op keer en het gaat nooit vervelen.”

 

“Tiger Woods”, antwoordt Jan op de vraag wie volgens hem de beste golfer aller tijden is. Gezien de indrukwekkende erelijst geen verrassende keuze. Maar is Woods ook vernieuwend voor zijn sport geweest? Wielrenner Bernhard Hinault ging bijvoorbeeld aan de slag met de Look-pedaal, een soort skibinding als trapper in plaats een riempje om je voet vast te zetten. Johan Cruijff vond de buitenspelval uit en stond aan de wieg van het zogenaamde ‘totaalvoetbal’.

Jan is even stil maar twijfelt niet. “Nee, Tiger Woods is echt de allerbeste aller tijden! Het is zo ontzettend moeilijk om aan de top te blijven. Tiger Woods doet dat al 3 generaties. Neem nou Jordan Spieth. Het grootste talent van de laatste jaren. Hij hoefde niet eens te kijken of een putt raak was. Waar is hij nu? En dan Woods. Hoe hij de Masters won was natuurlijk fenomenaal. Niemand lukt dat zoals hij dat doet. ”

Het RoverGolf kampioenschap gaat over 9 holes. Bruto stroke play. Jan kent de beste golfers van ons gilde. Hij noemt titelverdediger Kee-Hoei Tan als groot talent, mooie swing, altijd heel beheerst. En natuurlijk 4-voudig winnaar Rein van Leeuwen. “Boomlange vent, een echte long-hitter. Zegt dat hij alleen maar hockey speelt, maar dat gelooft natuurlijk niemand.”

De twee favorieten voor de titel zijn hiermee gelijk genoemd. Of Jan zelf kans maakt? “Als we hier niet de eerste maar de tweede 9 spelen dan maken meer rovers kans op winst. Vanaf hole 10 is het namelijk veel technischer en zijn de jongens die met gemak 200m of meer slaan minder in het voordeel.”

18 rovers verzamelen 10 april aanstaande op golfbaan Almkreek te Almkerk. Eerste afslag is gepland om 10:00 uur. En jawel, vanaf hole 10!

 

 

 

Gepubliceerd op 01/04/2021
Aangepast op 08/06/2021
Auteur: Rob Lenting