Nederland op 3? Waarom niet?

Nederland op 3? Waarom niet?
 

De XXIV Olympische Winterspelen staan voor de deur. Wij tellen af naar 4 februari en stellen iedere dag een vraag aan jullie voor. Nog eentje! Hoe worden de medailles uiteindelijk verdeeld?

Goud!

 
Wilhelmus van Nassouwe
ben ik, van Duitsen bloed,
den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een Prinse van Oranje
ben ik, vrij, onverveerd,
den Koning van Hispanje
heb ik altijd geëerd.

In Godes vrees te leven
heb ik altijd betracht,
daarom ben ik verdreven,
om land, om luid gebracht.
Maar God zal mij regeren
als een goed instrument,
dat ik zal wederkeren
in mijnen regiment.

Bibberlip, natte ogen, een traan over de zachte wangen. Of stoïcijns, zachtjes mompelend, brabbelend, na de laatste klank een gebalde vuist in de lucht. Alles voor goud. Het volkslied, aandacht van de hele wereld en die dikke plak omgehangen. Daar gaat het uiteindelijk om.

Dan al die felicitaties van vriend maar zeker ook van de vijand nederig in ontvangst nemen. Lekker genieten van andere sport en dan met een grote glimlach het vliegtuig in. Terug naar huis. En dan zoals John de Bever graag zingt: “Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht!”

De medaillespiegel is onze laatste vraag in de serie van 10. Niet het aantal medailles, maar welk land wint het meeste goud. Het aantal zilver is alleen van belang bij gelijk aantal gouden plakken.

Doorgaans een mooie vraag die meer dan eens 20 punten heeft opgeleverd. Vaak gaat het daarbij om het derde land in het medailleklassement. Immers, thans, alleen nummers 1, 2 en 3 is goed voor beloning.

Wordt Nederland misschien derde? Waarom niet? 10 of 11x goud zou genoeg kunnen zijn. Met Suzanne Schulting in bloedvorm kan het Wilhelmus continue klaar worden gezet langs de ijsbaan van het Capital Indoor Stadium. Of Irene Schouten in goede doen? Dan wordt het ook feest hoor.

Bij de Zomerspelen in Tokio vorig jaar was het lang spannend. 1. China, 2. USA, 3. Japan was 20 punten waard, en de top3 USA, Japan, China had ook de maximale score opgeleverd. Het werd op de laatste dag 1. USA, 2. China, 3. Japan. Gevalletje jammer voor rover Marc den Hoed.

En wat te denken van Leen Veldhuizen-Van Zanten? Hij pakte de Glazen Bol door het exact juist voorspellen van de top3 medaillespiegel WK Atletiek 2017. Zuid-Afrika werd derde. Jawel, door een medaille op de allerlaatste dag!

Noorwegen zal wel een karrenvracht aan medailles mee naar Oslo nemen, daar kan zelfs een corona-besmetting bij de Noorse ski-springers niet veranderen, maar daarachter is het geen uitgemaakte zaak hoor. Het loont wellicht om de Zuid-Afrika van Peking te vinden.

 

Bij elke van de 10 vragen hebben we een legende gevonden, wat opvallende feitjes verzameld en geven we Nederlands hoop.

Morgen is het klaar. Of niet? Tot slot een corona-update kan misschien nuttig zijn.

 

 

Medaillespiegel

Sinds: 1924 Chamonix

 

Legende: DDR

De Duitse Democratische Republiek was tussen 1968 en 1988 zeer succesvol op de Olympische Spelen. Zeker op de Winterspelen was een plek in de top van het medailleklassement meer regel dan uitzondering. Alleen de Sovjet-Unie deed het in de jaren 70 en 80 beter. De cijfers zijn indrukwekkend: 192x goud (waarvan 39x in de winter), 165x zilver, 162x brons.

Er is veel gespeculeerd over hoe het mogelijk is dat een naar verhouding klein land zo behangen is met olympisch goud. Er werd gedacht dat achter het IJzeren Gordijn presteren in sport de enige manier was om jezelf te ontplooien. En kinderen werden al jong gescout voor sporten die qua lichaamsbouw perfect pasten.

Sporters werden behandeld als ‘diplomaten in trainingspak’ en moesten de DDR prestige verschaffen in het buitenland. Er werd onorthodox getraind en gedrild. Bloed, zweet en tranen voor een gouden medaille waar de rest van de wereld jaloers op kon zijn.

Na de Duitse hereniging in 1990 werd bekend dat in de DDR op grote schaal doping aan sporters werd toegediend. Zelfs talentvolle kinderen van amper 10 jaar kregen op structurele basis anabole steroïden.

In 2005 klaagden 190 sporters de firma Jenapharm aan, producent van het anabole middel Oral-Turinabol. De sporters hadden door jarenlang dopinggebruik ernstige schade zoals onvruchtbaarheid, borstkanker en zaadbalkanker opgelopen.

Op de medaillespiegel van de Winterspelen aller tijden is de DDR nog altijd op de dertiende plaats terug te vinden. Helemaal eerlijk is dat dus niet gegaan, maar bijzonder blijft het. Hoe een donkergrijs land zoveel over had voor blinkend goud.

 

goud zilver brons
1. Noorwegen 132 125 111
2. Verenigde Staten 105 110 89
3. Duitsland (tot 1052, vanaf 1992) 92 88 60
4. Sovjet-Unie (1952-1988) 78 57 59
5. Canada 73 63 63
6. Oostenrijk 64 81 87
7. Zweden 57 46 55
8. Zwitserland 55 46 52
9. Rusland (vanaf 1994) 51 46 44
10. Nederland 45 44 41
11. Finland 43 63 61
12. Italië 40 36 48
13. DDR (1968-1988) 39 36 35
14. Frankrijk 36 35 53
15. Zuid-Korea 31 25 14

 

Opvallend: Openstaande rekening?

De Winterspelen van 2010 en 2014 waren uiterst succesvol voor het organiserende land. In Vancouver (2010) voerde Canada met 14x goud trots het medailleklassement aan. De Russen bleven in Sochi 2014 met 11x goud, 9x zilver en 9x brons de Noren net met wat zilver meer voor.

Ook in Pyeongchang 2018 presteerde het thuisland beter dan ooit tevoor. De Zuid-Koreanen pakten in totaal 17 medailles en dat waren er 2x meer dan vier jaar eerder. Het lijkt erop dat sporten in eigen land Olympisch gezien goed gaat.

In de top 10 van de eeuwige medaillespiegel komen twee landen voor die de Olympische Winterspelen nooit hebben georganiseerd. Nederland en Zweden. In ons land sneeuwt het zelden en is er sowieso geen plaats voor een Super G of een schans om van te springen. Mission impossible dus.

Zweden heeft wel heel vaak geprobeerd de Olympische Winterspelen te mogen organiseren. Het is nooit gelukt. Ook voor 2026 heeft Stockholm het bid verloren. En ze willen zo graag in het land van Pippi Langkous en Abba. Wat is er toch aan de hand?

Er lijkt een ban van het IOC te rusten op Zweden. Åre wilde de Winterspelen van 1964, 1968 of 1972 maar kreeg haar niet. Falun stelde 3x tevergeefs zijn kandidatuur voor de Spelen van 1984, 1988 en 1992. Östersund probeerde het zelfs vier keer: 1994, 1998, 2002 en in 2014. Zonder succes.

Misschien moeten we wel ver terug om te begrijpen waarom de Zweden steeds achter het net vissen. Heel ver terug, naar 1912, de Zomerspelen in Stockholm. De Italiaanse edelman Brunetta d’Usseaux deed een klemmend beroep op het Zweeds Olympisch comité om zoveel mogelijk sneeuw- en ijssporten in het programma op te nemen.

Sporten als skiën, ijshockey en schaatsen klopten steeds nadrukkelijker aan de Olympische poort. De halsstarrige Zweden moesten er echter niks van weten. Sterker nog, het kunstrijden toegevoegd in 1908 werd mede onder druk van de andere Scandinavische landen juist van de kalender gehaald.

Reden waren de zogenaamde Noordse Spelen, een wintersportfestijn dat om de vier jaar door Zweden werd georganiseerd. Gesteund door de Noren, die zelf geen concurrentie wilde voor de eigen zogenaamde Holmenkollen-wedstrijden, zou het tot 1924 duren voordat er aparte Winterspelen werden georganiseerd.

Het heeft er alle schijn van dat het dwarsbomen van de Zweden destijds nog altijd niet is vergeten. Er staat nog een Olympische rekening open. Of zijn de Zweden nu juist te keurig en kunnen ze niet op tegen de professionele lobbyisten van nu? Het lijkt er namelijk op dat Amerikanen, Canadezen, Russen, Japanners en Italianen dit vak de laatste decennia beter verstaan.

 

Hoop: Waarom niet?

Het medailleklassement of -spiegel wordt opgemaakt aan de hand van door een land meest gewonnen gouden medailles. Is dat aantal gelijk, dan is het aantal zilveren medailles doorslaggevend. Brons is het minst belangrijk voor deze ranglijst.

De geschiedenis leert ons dat 9 of 10 gouden medailles genoeg kan zijn voor Top 3. Nou, laten we even dromen dan: 2x goud mogen we verwachten van Thomas Krul, Irene Schouten en Suzanne Schulting. Verder maakt de damesploeg relay shorttrack en de ploegenachtervolging bij de heren grote kans op winst.

Dan zitten we dus al op 8x goud. Gracenote, een van de grootste sportdata verzamelaars ter wereld, denkt er hetzelfde over. Dus tot nu toe is onze droom niet eens heel chauvinistisch. Laten we er voor de zekerheid nog 3 gouden medailles bij gaan zoeken.

Gracenote is Kimberley Bos vergeten. Hoe is het mogelijk, zij is juist in bloedvorm. Dat maakt vast 9! Nu wordt het wat lastiger. Snowboarder Niek van der Velden misschien? Hij werd vorige maand tweede op het onderdeel slopestyle, de hele wereldtop was daar aanwezig, dus wie weet.

En er stond veel druk op bij Niek, schreef hij zelf op social media. Hij moest zich immers nog definitief plaatsen. Maar tweede plaatsen hebben we met het oog op de medaillespiegel in Peking niet veel aan. Verder zoeken dus.

Glenn de Blois bij de snowboardcross? Lastig hoor, een valpartij is zo gemaakt als de acrobaten met vier of vijf tegelijk naar beneden glijden. En de concurrentie op de cross is moordend.

Terug naar het schaatsen dan? Eén goede race van Femke Kok kan genoeg zijn. Of kan Ireen Wüst nog een keer verrassen op de 1000 of 1500 meter? Een stunt van Sjinkie Knegt misschien? Hij was ooit een van de beste shorttracker ter wereld.

Toegegeven, wel heel veel misschien. Wij denken dat Irene Schouten het nog beter gaat doen dan Gracenote vorige week heeft voorspeld. Let maar op. De knapste vrouw van Team NL wordt vast de beste van Peking 2022. Ze pakt 4x goud!

 

1. Noorwegen, 2. Duitsland, 3. Nederland (11x goud, 8x zilver, 2x brons). Waarom niet?

Pyeongchang 2018

Sochi 2014

Vancouver 2010

Turijn 2006

Gracenote voorspelling

Gepubliceerd op 03/02/2022
Aangepast op 03/02/2022
Auteur: Roversnest
 

One Reply to “Nederland op 3? Waarom niet?”