Pfff die val is 16 jaar geleden!

Pfff die val is 16 jaar geleden!
 

De XXIV Olympische Winterspelen staan voor de deur. Wij tellen af naar 4 februari en stellen iedere dag een vraag aan jullie voor. Vandaag naar bededen als knikkers in een knikkerbaan.

 

Op de plank achter de plank!

Aan de start staan 4 of 5 finalisten naast elkaar op een snowboard. De plank gaat omlaag en los! Als knikkers in een knikkerbaan snellen de felgekleurde atleten slingerend naar beneden.

Een schans, een sprong, een bocht, een inhaalactie, nog een schans. Boardcross is spectaculair. Snelheid, lef, positiekiezen en finishen.

De New York Times zocht een paar maanden geleden Lindsey Jacobellis op. De wereld meest dominante snowboardster is toe aan haar vijfde (!) Olympics. Ze werd 5x wereldkampioen, maar nooit de beste olympisch. En dat doet pijn.

Jacobellis nipte aan een waterfles op een warme dag aan het strand. Ze was van huis op de skateboard het terras op gerold. Twee hondjes mee in haar schaduw, om haar nek bungelde een goud zeesterretje.

“Het zou leuk zijn als we het een keer niet hebben over die ene dag 16 jaar geleden”, zuchtte de nog altijd even knappe Jacobellis. De toen 20-jarige New Yorkse lag op koers voor goud. Nog een sprong, iets te enthousiast ingezet, wellicht wat overmoedig. Huppekee, op beide billen. Geen goud maar zilver!

Helaas. De journalist bleek niet origineel. Natuurlijk begon het interview wel over die ene dag in 2006 op de Olympische piste van Turijn.

Heel zuur natuurlijk, maar ze was nog jong. Nu 16 jaar later blijkt hoe zuur. In 2010, 2014 en 2018 ook geen goud Lindsey Jacobellis. Not even close. Ze is veterane inmiddels. In Peking moet het gebeuren!

 

Bij elke van de 10 vragen hebben we een legende gevonden, wat opvallende feitjes verzameld en geven we Nederlands hoop.

Morgen de 500 meter!

Snowboard cross

Sinds: 2006 Turijn

 

Legende: Seth Wescott

De knop ging om toen Wescott wist dat de boardercross een Olympisch evenement zou worden. Hij was sinds 2000 meervoudig Amerikaans kampioen en had de meeste medailles van iedereen gewonnen op de X-games, tot dan de alternatieve Winterspelen voor Snowboarding en Free-style skiën. Er was maar een man die in Turijn (2006) kon winnen, dat was Wescott.

De geboren Amerikaan, maar in British Columbia getogen freestyle skiër, won inderdaad goud. Hij werd zo de eerste voor altijd! Wescott runt momenteel een restaurant op Superloaf Mountain, een ski-gebied in de staat Maine aan de grens met Canada, een paar uur rijden van Montreal en Quebec. In 2012 deed Wescott mee met de populaire dating show The Choice.

Om zijn Olympische titel vier jaar later te kunnen verdedigen, moest hij zich uiteraard wel kwalificeren. En dat ging niet gemakkelijk. Hij zette tijdens de Olympic trials slechts de 17de tijd neer. Op ervaring en dankzij goed positie kiezen gleed hij tijdens de heats alsnog naar de finale. Wescott mocht naar Vancouver 2010.

De inmiddels 33-jarige Amerikaan, mocht gerust een veteraan worden genoemd in de wereld van de slopes en halfpipes, bereikte vervolgens opnieuw de Olympische finale. Op zich al een prestatie.

Na een slechte start leek een tweede medaille ver weg, maar vanaf een vierde plaats begon Seth aan een indrukwekkende inhaalrace. Hij haalde binnendoor en/of buitenom in om zo als tweede uit de laatste bocht te komen.

Hij dook in de slipstream van koploper Mike Robertson. Wescott gebruikte de snelheid van de Canadees en kwam met een paar centimeter voorsprong over de streep. De eerste voor altijd is bijzonder, maar de titel vier jaar later met succes verdedigen, dat is natuurlijk helemaal een prestatie die telt.

 

Opvallend: MTV

Snowboardcross is eigenlijk op de kaart gezet door MTV. De in de jaren 90 populaire muziekzender liet beelden zien van Gregs Stump’s World of Extremes, een show uitgezonden door Fox-TV. Ski-films van Greg Stump werden vooral gebruikt voor soundtracks en commercials.

In de TV-show werd er gesproken over Boardercross. Toen de FIS (internationale ski-federatie) de sport officieel erkende en in 2006 zelfs met succes aandroeg bij het IOC, moest de naam veranderen.

Steven Rechtschaffner, destijds partner van Greg Stump, had boardercross laten registreren. De FIS mocht de naam niet gebruiken en noemde de discipline daarom snowboardcross.

Rechtschaffner verdient momenteel geld met het uitbrengen van boardercross videogames.

 

Hoop: Glenn de Blois

In het Siberische Krasnoyarsk is De Blois afgelopen zaterdag (red. 10/1/2022) zesde geworden bij de vierde wereldbekerwedstrijd boardercross. Dat is zijn beste prestatie dit seizoen. Goed nieuws een kleine maand voor Peking 2022.

De Blois bereidt zich dit seizoen uiterst professioneel voor op de Spelen. “Ik heb een A-status nu. Dat is natuurlijk heerlijk. Mijn kwalificatie voor de Olympische Spelen vorig jaar heeft veel deuren geopend. Ik heb niet hoeven werken om mijn sport te bekostigen en ben veel op Papendal geweest om te trainen.”

De geboren Delftenaar woont tegenwoordig in de Alpen. Tijdens het seizoen traint hij daar in de Alpen mee met de nationale ploeg van Zwitserland. Twee maanden geleden was hij met de Zwitsers mee op de Olympische piste na een reis van ruim 31 uur. “Tja, veel wachtuh, testuh, weer wachtuh en weer testuh. Maar interesseert me niet, ben er nu toch!” Zijn Delftse roots is nog goed te horen.

“Niet normaal!” roept De Blois over de sneeuw, “veel grip, geen stenen, echt prima. En het is geen echte sneeuw hè!” Hij wijst naar de groene bergtoppen zonder ijs even verderop. Graafmachines verplaatsen puin, er wordt nog druk gebouwd. Op de slopes spuiten machines continue kunstsneeuw de hellingen op.

Over zijn kansen op een eventuele medaille wil De Blois niet veel kwijt. “Het is een nieuw seizoen hè! Vorig jaar begon ik gelijk met een overwinning, dan gaat verder alles in een flow. De mensen denken dan snel ‘Glenn heeft 1x gewonnen, hij kan ook wel goud winnen’, maar zo makkelijk is dat natuurlijk niet!”
-Bron NOS.nl-

Wel goed te weten dat Glenn in vorm lijkt te komen. Wij gaan hem in ieder geval de gouden houden. Toch? Snowboardcross, of beter boardercross, is sowieso een heel spectaculair onderdeel, dus alleen daarom al de moeite waard.

Pyeongchang 2018

Tussenstand World Cup heren

Tussenstand World Cup dames

Interview Glenn de Blois

 

Gepubliceerd op 29/01/2022
Aangepast op 30/01/2022
Auteur: Roversnest
 

One Reply to “Pfff die val is 16 jaar geleden!”

  1. Lent wat kun je toch verschrikkelijk lekker schrijven.
    De woorden die op papier komen zijn scherp, doordacht en beleefd. Je schrijft met ziel en ik mag langzaam mee in je hoofd.

    Ik kan zeggen dat je geleefd hebt
    Maar zo lang het er nog even is
    Genieten we er van
    Soms mis ik mijn vader
    Dit is de leven
    En ik weet niet of het heel lang duurt
    Maar zolang
    Geniet ik er van
    Elke dag
    Als het morgen over is
    Kan ik zeggen