Schuurpapier tot Tirana

 

Als het Feyenoord goed gaat, dan is Sinclair Bischop op televisie. Rover van het eerste uur. We kunnen stellen dat hij een bn-er is geworden.

Dan zit onze vrolijke Rotterdammer ineens regelmatig aan tafel bij populaire talkshows. Beau, Humberto Tan of eerder al bij DWDD, er wordt de laatste weken meer en meer gevraagd om zijn voetbalkennis. En natuurlijk het liefst met commentaar door een flinke Feyenoord-bril.

 

 

“Ja, sinds het behalen van de finale word ik wel een beetje geleefd”, bekent Sinclair, “vanochtend teruggevlogen uit Portugal waar Feyenoord op trainingskamp was, vandaag voor de radio op pad, en dan maandagmorgen vroeg naar Tirana.” Aanschuiven bij NPO Op1 moest hij aan Peter Houtman laten.

 

Ondanks de gekte rond Feyenoord momenteel, een telefoontje op vrijdagavond was genoeg voor een interview met ons. “Heel druk, maar natuurlijk maak ik tijd voor mijn roversvrienden”, lacht Sinclair. “Ik zie je om 13:00 uur voor de Kuip, dan heb ik een half uurtje en dan moet ik echt door naar Varkenoord. Feyenoord onder 21 kan kampioen worden.”

 

Sinclair geniet van Feyenoord. Hij geeft sinds seizoen 2016/2017 tweewekelijks met passie commentaar vanuit een volle Kuip. Hij vindt zijn woorden makkelijk en ziet met een half oog welke speler de bal heeft geraakt. Of juist gemist. Bischop is een vakman en inmiddels een vaste waarde bij RTV Rijnmond.

 

Wij zijn trots op onze VIP-rover. Al valt het tegen dat Sinclair nog geen Feyenoord-coryfee heeft weten te strikken voor de Glazen Bol en de 1000 rovers. Willem van Hanegem is wellicht lastig over te halen, maar Pierre van Hooijdonk moet toch lukken? Of Dirk Kuijt? Hij houdt wel van een spelletje. Cyriel Dessers misschien?

 

 

“Mijn moeder werkte voor het Vrije Volk, dus raar was het niet dat ik journalist wilde worden.” Zijn eerste ervaring op pad met microfoon in de hand was voor het VARA-kinderprogramma ‘De Schuurpapier’.

 

Sinclair was 12 of 13 jaar en voor het eerst op de radio: “Waarom doen jullie dit?” vroeg hij toen er een gewonde was gevallen tijdens een kerstbomenjacht. Ook deed hij een keer verslag van een demonstratie bij een kerncentrale.

 

Vandaag Jong Feyenoord-Jong Almere City. Invalbeurt. “Ik doe van alles, maak een podcast op maandag, schuif op dinsdag aan bij FC Rijnmond en deze wedstrijd is belangrijk voor Feyenoord. Wordt Onder 21 kampioen, dan wacht een tweeluik tegen Jong Volendam voor promotie naar de tweede divisie. En dat is nog maar 1 divisie onder de Keuken Kampioen divisie.”

 

 

De stem van Bischop verandert. Het ritme van een verslaggever die in een paar rake woorden de situatie haarfijn uitlegt. Zonder een hapering. Geen enkele ‘uh’ klinkt in de waterval van woorden en feiten. Redactie: “Sinclair, jij bent de volgende.” Bischop: “Prima.” En een samenvatting van de afgelopen 15 minuten op Varkenoord rolt zo live de huiskamers in of autoradio uit.

 

In 2017 won hij samen met zijn maatje Dennis van Eersel de Theo Koomen Award. Een prestigieuze prijs voor het mooiste sportverslag van het jaar. De kampioenswedstrijd van Feyenoord werd bejubeld.

 

 

Juryvoorzitter Evert ten Napel roemde naast het overbrengen van sfeer het op een professionele manier vertellen wat er op het veld gebeurt. “Daarbij wordt elkaar de microfoon gegund. Het ontbreken van enige objectiviteit is in dit geval geen journalistieke doodzonde, maar juist pakkend.”

 

Extra bijzonder was dat de award voor het eerst werd gewonnen door regionale verslaggevers. Ze staan inmiddels in een illuster lijstje: Hans van Zetten (2012 – goud Zonderland), Jack van Gelder (2014 – 2-1 Huntelaar tegen Mexico), Olav Mol (2016 – eerste GP-winst Max Verstappen), Mart Smeets (2019 – volledig oeuvre) en Léon Haan (2021, gouden race Sifan Hassan).

 

 

Zoals het vaak gaat bracht het lot Sinclair waar hij nu is. Tijdens zijn studie journalistiek wilde hij stage lopen bij de NOS. “Dat ging niet, geen plek. Dus werd het met enige tegenzin TV Rijnmond.” Daar viel hij met de neus in de spreekwoordelijke boter. Binnen een half jaar werd hij volop ingezet.

 

“Rijnmond kocht in de jaren 90 sportverslaggeving extern in. Voor wel 10.000 gulden per maand. Rijnmond wilde zelf een sportredactie gaan opzetten.”  Luc Brown Media wist dat het contract afliep en stuurde daarom niet de beste journalisten op pad. “Zo zag ik als stagiair Feyenoord in 1999 kampioen worden. Ik had zelfs nog een seizoenkaart, maar zat dat seizoen ook regelmatig op de perstribune.”

 

Zijn inzet bleef niet onopgemerkt. “Ik mocht als broekie verslag doen van de marathon Rotterdam, Leontien van Moorsel deed het goed, en we hadden goede judoka’s. Ik was er steeds bij”. Er lag snel een contract klaar. “En dat vond school meer waard dan een afgeronde stage.” Diploma was binnen.

 

“Het was in het begin soms wel erg spannend hoor”, herinnert Clair zich nog goed. “Mijn eerste ervaring met live radio was de Lucardi Cup. Geen bal verstand van handbal, stond ik daar met de stekker in de hand te trillen voor ik in de uitzending kwam. Ik dacht: trek hem er gewoon uit, verbinding verbroken, als ik het niet meer weet!”

 

 

Gestart bij TV en overgestapt naar de radio. Jan-Dirk Stouten introduceerde Sinclair bij Feyenoord. “Dat is natuurlijk wel het mooie van Rijnmond. Regionale radio bij een grote club als Feyenoord waar altijd iets gebeurt. Het is een partnerschip die je verder in Nederland eigenlijk weinig ziet. Omroep Brabant is niet echt PSV en Omroep Gelderland niet 100% NEC of Vitesse. Alleen Omroep Drenthe is net zo gek met Emmen als wij met Feyenoord.”

 

Zo kunnen Bischop en Van Eersel zich helemaal laten gaan als Feyenoord wint. Hij denkt dan in het bijzonder aan de 6-2 tegen Ajax waarmee zijn enthousiasme viraal ging en hij voor het eerst landelijke bekendheid genoot. Maar ook de Europa-cup overwinning op Manchester United en de mislukte kampioenswedstrijd tegen Excelsior mogen in dat rijtje.

 

 

Hopelijk kan er een nieuw euforisch hoofdstuk met snikkende uithalen aan het repertoire worden toegevoegd. De Conference League-finale aanstaande woensdag is belangrijk. Want hij blikt vooruit als er wordt gevraagd naar het hoogtepunt uit zijn journalistieke carrière. “Die moet nog komen, winst tegen AS Roma!”

 

Feyenoord leeft weer. En heel Nederland leeft mee. “Ik ben bij alle Europese wedstrijden geweest. Thuis en uit, van FC Drita tot Slavia Praag. Verder heb ik weinig journalisten gezien, maar in Marseille was De Telegraaf ineens met 3 man sterk. Veronica en ESPN hebben samen een complete charter gehuurd. Ze gaan met een vliegtuig vol journalisten naar Albanië! Kenneth Pérez, Kieft, Van Hooijdonk, Mario Been. Noem maar op en ze zijn erbij hoor!”

 

 

Sinclair is er uiteraard ook bij. Als de Feyenoord-watcher. Aangekomen in Tirana slingerde hij vanmorgen direct een tweet de ether in. “Op de training gaat Feyenoord 11 tegen 11 spelen. Bijlow keept bij het basisteam met verder Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia, Aursnes, Kokcu, Til, Nelson, Dessers en Sinisterra.”

 

Stel je eens voor dat Feyenoord met 2-1 wint door een eigen doelpunt van Rick Karsdorp. Staat hij met zijn AS Roma vrienden onder de douche en een Feyenoord-tatoeage op zijn been.

Gepubliceerd op 23/05/2022
Aangepast op 10/10/2023
Auteur: Rob Lenting
 

One Reply to “Schuurpapier tot Tirana”

  1. Geweldig verhaal, sfeervol en informatief; kende Sinclair ook vanuit die begin tijd;
    Een dingetje.. Jan Dirk Schouten is de ridder versie van Jan Dirk Stouten ?